Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6. Підприємство та його організаційно-прав...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
180.22 Кб
Скачать

17

Тема 6. Підприємство та його організаційно-правові форми.

1. Сутність, основні характерні ознаки і принципи функціонування підприємства.

2. Способи класифікації підприємств. Класифікація підприємств за формами власності і за розмірами.

3. Організаційно-правові форми невеликих підприємств.

3.1. Одноосібне підприємство.

3.2. Господарське товариство.

3.3. Кооператив.

4. Організаційно-правові форми великих підприємств.

4.1. Акціонерне товариство.

4.2. Державне підприємство.

4.3. Орендне підприємство.

4.4. Форми об’єднань підприємств.

1. Сутність, основні характерні ознаки і принципи функціонування підприємства.

Підприємство – це та організаційна форма в рамках якої здійснюється підприємництво. Згідно до законодавства України підприємство вважається основною організаційною ланкою економіки.

Розрізняють 2 підходи до визначення сутності підприємства.

I підхід: підприємство розглядається як об’єкт економічних відносин і являє собою майновий комплекс, де здійснюється виробнича та інша господарська діяльність, тобто це завод, фабрика, де виробляються товари та послуги.

Такий підхід був основним в адміністративно-командній економіці і має місце в ринковій економіці, але головним є інший підхід.

II підхід: підприємство розглядається як суб’єкт економічних відносин і представлено у вигляді фірми.

“Фірма – це організація, що використовує ресурси для виробництва товарів чи послуг з метою отримання прибутку” (див. Макконнелл К. Р., Брю С. Л. Экономикс: принципы, проблемы и политика. – М., 2002. – с. 87).

Фірма може володіти і керувати одним або кількома підприємствами.

В зв’язку з цим в зарубіжній практиці і відповідно в економічній теорії при аналізі функціонування фірми перш за все мають на увазі не майновий комплекс, а поведінку однієї особи чи групи осіб, які володіють і керують одним або кількома підприємствами (майновими комплексами).

В результаті руху України до ринкової економіки в нашому законодавстві відбувся перехід від трактування підприємства як майнового комплексу до поняття підприємства як самостійного суб’єкта економічних відносин. Але термін “підприємство” залишився. В Україні немає закону “Про фірму”, а господарська діяльність в нашій країні регулюється Господарським кодексом України від 16.01.2003 року.

Підприємство – самостійний суб’єкт господарювання, створений для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності” (див. Господарський кодекс України, ст. 62. п. 1).

Таким чином, підприємство (фірма) – це відокремлена підприємницька структура, що займається виробництвом і/або реалізацією певних товарів та послуг з метою отримання прибутку.

У будь-якого підприємства (фірми) є засновники – це ті люди чи організації, які проявили ініціативу і створили дане підприємство.

В ролі засновників можуть виступати:

1 – приватні підприємці – фізичні особи і недержавні юридичні особи;

2 – держава.

Цілі створення підприємства:

I група – комерційні цілі, тобто отримання прибутку. З цією метою, як правило, створюються всі приватні підприємства. В окремих випадках приватні підприємства (фірми) можуть створюватися і з некомерційною метою. Наприклад, створення екологічного приватного фонду.

II група – некомерційні цілі. З такими цілями створюються, в основному, державні підприємства.

Цілі створення державних підприємств:

1 – для підвищення рівня обороноздатності країни (виробництво зброї). Наприклад: Харківський танковий завод;

2 – для вирішення проблем зайнятості населення, пов’язаних з існуванням в країні праценадлишкових та праценедостатніх регіонів;

3 – задоволення потреб країни в певних благах. Наприклад, в Борисполі – банкнотна фабрика, де друкують гроші та інші державні цінні попери;

4 – вирішення екологічних проблем.