Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пример лисста шпор - копия (2).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
39.37 Кб
Скачать

2. Роль культури в схильності людей до конформної поведінки

У соціальній психології вивчаються не тільки визначаються культурою регулятори соціотіпіческого поведінки, а й регулятори поведінки іншого рівня - пристосувальні механізми, використовувані перш за все при міжособистісних стосунках в малій групі: способи вирішення конфліктів, допомагає поведінка, конформність і т.п. В даний час є безліч даних про те, що й вони в тій чи іншій мірі обумовлені культурою. Спробуємо проаналізувати, як впливає культура на конформність, «Маючи на увазі чисто психологічну характеристику позиції індивіда стосовно позиції групи, ... міру підпорядкування індивіда груповому тиску» 1

Протягом досить тривалого часу конформність не тільки розглядалася в якості фундаментального процесу групової динаміки, але і її рівень, виявлений Ашем, вважався універсальним, не залежних від культури. Дійсно, при повторенні експериментів у різні роки і в багатьох країнах - Великобританії, Бельгії, Нідерландах, Португалії, Франції, Лівані, Гонконгу, Кувейті, Заїрі - рівень конформності був близький до виявленого в США. Але настільки ж довгим виявляється і список країн, в яких піддослідні демонстрували більш високий (Зімбабве, Гана, Фіджі, Китай), більш низький (Німеччина, Японія) і навіть нульовий (Канада, та ж Великобританія) рівень конформних реакцій.

Недосконалість

За всіх умов неформальні комунікації забезпечують певну надмірність у всіх елементах інформації для досягнення гнучкості цієї системи. І все-таки ефективний менеджмент передбачає ситуацію, за якої основна частина задач організації повинна вирішуватися в результаті використання офіційних зв´язків і відносин. Переважання неофіційних комунікацій у системі управління призводить до високого ступеня невизначеності і часто свідчить про її недосконалість.