Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gotuyemos_do_ispitu.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
160.77 Кб
Скачать

Різні види документів

Договір - це господарсько-договірний документ, який фіксує домовленість між двома чи кількома партнерами – фізичними або юридичними особами.

Види договорів:

  1. договір постачання;

  2. договір підряду(підприємець-підрядник зобов’язується виконати певний обсяг роботи, а підприємець-замовник її оплатити);

  3. договір про спільну діяльність (сторони визнають розмір і характер внесків);

  4. трудовий договір (угода між особою, що наймається на роботу, та керівником установи чи організації; працівник зобов’язується виконувати певну роботу, а керівник виплачувати йому заробітну плату та забезпечувати належні умови праці).

Трудова угода – укладається між організаціями й працівниками, які не входять до цієї організації.

Контракт – це особлива форма трудового договору, в якому термін дії, права, обов’язки і відповідальність сторін, умови розірвання договору, встановлюються за згодою сторін. Це господарсько-договірний документ, у якому реалізується право громадян користуватися власними здібностями до праці і отримувати за неї прибуток. Контракт є свідоцтвом домовленості між громадянами, які продають свої здібності, з одного боку, і підприємствами, установами, які їх купують, - з другого. Контракт складається у двох примірниках – для працівника і для наймача.

Відомість – це різновид документа, який найчастіше використовується в бухгалтерській справі, в банківській системі та ін.

Відомості бувають платіжні, накопичувальні, на виплату пенсій, заробітної плати тощо.

Накладна - це обліково-фінансовий документ, що дає пред’явнику право отримувати або відправляти вантажі, різні матеріальні цінності (дає право на одержання чогось.

Акт – документ, складений однією або кількома особами, що підтверджує встановлені факти або події. Акти складаються при прийманні-здаванні справ, після ревізій, при проведенні випробувань нових виробів і зразків, після прийому закінчених об’єктів і т. ін.

Положення – це правовий акт, що встановлює основні правила організації та діяльності установ та їх підрозділів, визначає правовий статус тимчасово створених комісій, бюро, груп. Положення затверджується вищими органами або керівниками установ.

Статут - це зведення правил, які регулюють основи організації і діяльності установ певної галузі господарства. Статутами визначаються порядок вступу в організацію, органи управління, порядок виборів до них, права та обов’язки членів організації тощо.

Інструкція - це організаційний документ, у якому викладають правила, що регулюють спеціальні сторони діяльності і стосунки установ чи поведінку працівників при виконанні службових обов’язків. Інструкцію затверджує керівник установи.

Найпоширенішими є інструкції з правил безпеки, експлуатації пристроїв, посадова інструкція.

Правила - це службові документи, де викладаються настанови і вимоги, які регламентують певний порядок дій, поведінки юридичних та фізичних осіб. Наприклад, правила підготовки документальних матеріалів для здавання до архіву, правила експлуатації побутових і технічних приладів, правила внутрішнього трудового розпорядку.

Заява – це публічне офіційне повідомлення в усній або письмовій формі, в якому викладається певне прохання.

Розрізняють заяви від організацій і установ та особисті заяви.

Заява може бути:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]