Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новий Документ Microsoft Word.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
104.45 Кб
Скачать

Маркетинг та маркетингова система апк

Реферат виконав Л.Т. Дерев'янка

Донський Аграрний Університет

2007

Вступ

Маркетинг як філософія бізнесу виникла в результаті його зростаючої складності і розвивався разом із змінами умов матеріального виробництва і методів його управління. У формуванні і розвитку маркетингу можна виділити етапи неявного (tacit - прихованого), слабо структурованого і явного (explicit) прояви маркетингової концепції управління. Методи управління виробництвом, підпадають під сучасне визначення маркетингу, почали проявлятися ще в початку XX ст. Так, місія автомобільної компанії Генрі Форда, що визначається їм у цей період як забезпечення споживачів США дешевими автомобілями, є типовою маркетингової концепцією, хоча поняття "маркетинг" як економічна категорія в тезаурус менеджменту початкових етапів індустріальної епохи не існувало. Подібні принципи і методи організації і управління виробництвом стали отримувати розвиток, залишаючись не структуровані. На онтологічному рівні і етимологічно поняття "маркетинг" сформувалося і стало використовуватися в практиці менеджменту тільки в середині 1940-х рр.. [1, 2], а в середині 1950-х рр.. маркетинг став об'єктом наукових досліджень і узагальнень.

Становлення та розвиток маркетингу

Розвиток маркетингу супроводжувалося розвитком, уточненням концептуальних основ його визначення, однак у більшості випадків у явній або неявної формі в цих концептах був присутній принцип задоволення потреб споживача. "Головною в будь-якому визначенні маркетингу повинна бути орієнтація на споживача "[3, с. 17]. Загалом маркетингові принципи сучасного управління виробництвом (marketing management) [4], засновані на клієнтоорієнтованій концепції (customer relationship management - CRM) і індивідуальному маркетингу (one-to-one marketing), що потребують всебічного уявлення про потреби і переваги споживачів, тісно пов'язані з відомої дефініцією Адама Сміта: "Споживання - єдина мета кінця всього виробництва: і до інтересу виробника потрібно виявити увагу стільки, наскільки це може бути необхідним для того, щоб просунути того з споживача "[5].

Якщо ти не прочитаєш цей реферат, то не знайдеш цей абзац, де написано - ти вкрав роботу з Мережі інтернет, а значить не написав його сам.

Зараз це прочитає викладач і ти отримаєш двійку. Усього таких абзаців чотири, включаючи цей.

В ринковій економіці функції маркетингу та безпосередньо виробництва об'єднує концепція створення корисностей (value - вартість, цінність) - тих якостей товарів і послуг, за які споживач готовий платити. Ці якості підрозділяються на корисності форми, місця, часу та володіння продуктом [3, 4, 6]. Загальновизнаний гуру сучасного менеджменту Пітер Друкер стверджує: "Ринки створює не бог, не природа і не економічні фактори, що їх створює підприємець. Є тільки одне обгрунтоване визначення мети бізнесу -- створювати споживача. Те, що фірма думає про свою продукцію, не найбільш головне, особливо для майбутнього бізнесу або для його успіху. Що споживач думає про свою покупку, у чому бачить її цінність - ось що має вирішальне значення, визначає сутність бізнесу, його спрямованість на успіх "[2, с. 49, 7, с. 37 .].

Контент-аналіз вітчизняних досліджень проблем маркетингу в цілому і в АПК зокрема, проведений за публікаціями журналів "Маркетинг", "Маркетинг та маркетингові дослідження "," Маркетинг у Росії і за кордоном ", "Маркетолог", "Агромаркет", авторефератів дисертацій, книг та підручників з маркетингу, виявив наступні загальні тенденції. Основа досліджень проблем маркетингу в РФ визначається специфікою перехідного періоду в економіці країни і відсутністю базових принципів маркетингу в традиційних методів управління виробництвом. Глибина контент-аналізу публікацій склала 10 років, однак суттєвих відмінностей у постановці проблем та напрямів їх вирішення за цей період не було виявлено. При цьому наголошується, що "маркетинг як інструментарій підприємницької діяльності впроваджується в економічні відносини Росії з певними труднощами. Це стосується всіх галузей економіки: як промисловості, сільського господарства, сфери послуг, так і державного підприємництва "[8, с. 6]. Ринкова і системна орієнтація маркетингу як підприємницької і управлінських функцій і направлення їх вивчення носить переважно декларативний характер, категорії "споживач" і "ринок" присутні в постановочної і заключній частинах НДР в вигляді тверджень про необхідність системних обгрунтувань маркетингової діяльності та її стратегій, а фактичний зміст досліджень проблем маркетингу зводиться до опису економічних показників і розробці пропозицій щодо організації роботи відділу маркетингу підприємства. Досить типовою в цьому відношенні є робота В.Д. Маркова [9], в якій маркетинг розглядається як система функціональних складових (підсистем), забезпечують взаємодію підприємства із зовнішнім середовищем, і відпрацьовується механізм взаємодії маркетингу з іншими службами підприємства. Під системою маркетингу при цьому зазвичай розуміється комплекс маркетингу (marketing-mix) -- сукупність керованих факторів впливу на ринок - продукт, ціна, місце реалізації і просування товару ( "4p strategy" - product, price, place, promotion).

Аудит стану маркетингової діяльності в АПК РФ, проведений за результатами контент-аналізу, показує наявність окремих елементів маркетингу, представлених в основному збереглися від АПК СРСР і змінили свій організаційно-правовий статус структурами, в першу чергу збутовими, логістичними, торговими і т.п. Так, у дефініції поняття "маркетинг": "Маркетинг - це система діяльності з розроблення стратегії виробництва і просування продукції від виробника до споживача і створення на ринку необхідних умов для її реалізації "[10, с. 27.], також як і "маркетингової системи": "Маркетингові системи являють собою сукупність суб'єктів каналу розподілу, що знаходяться на різних його рівнях, але діють як єдине ціле (вертикальні маркетингові системи) або знаходяться на одному рівні і що займаються одним видом діяльності (горизонтальні маркетингові системи) "[11, с. 11, 12, 24]. Збут продукції визначає функції та ефективність маркетингу. Однак відповідно до П. Друкер: "Ціль маркетингу - зробити зусилля по збуту непотрібними" [13, с. 64].

Якщо ти не прочитаєш цей реферат, то не знайдеш цей абзац, де написано - ти вкрав роботу з Мережі інтернет, а значить не написав його сам.

Зараз це прочитає викладач і ти отримаєш двійку. Усього таких абзаців чотири, включаючи цей.