Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dkr.biology.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
85.4 Кб
Скачать

25Які властивості модифікації ви знаете?

Оборотність — зміни зникають при зникненні специфічних умов середовища, що призвели до появи модифікації;

Груповий характер;

Зміни у фенотипі не успадковуються — успадковується норма реакції генотипу;

Статистична закономірність варіаційних рядів;

Модифікації диференціюють фенотип, не змінюючи генотип.

26.Які види хромосомних мутацій ви знаєте?

?????????

27.Які фактори можуть спричинювати мутації?

Фактори, здатні спричиняти мутації, називають мутагенними.

За походженням мутагенні фактори бувають фізичними, хімічними та біологічними.

Серед фізичних мутагенів найбільше значення мають іонізуючі випромінювання, зокрема рентгенівське. Проходячи крізь живу речовину, рентгенівські промені вибивають електрони із зовнішньої оболонки атомів або молекул, унаслідок чого останні стають позитивно зарядженими, а вибиті електрони продовжують цей процес, спричиняючи хімічні перетворення різних сполук живих організмів. До фізичних мутагенів належать також ультрафіолетові промені, підвищена температура тощо.

відомо багато хімічних мутагенів. Наприклад, алкалоїд колхіцин руйнує веретено поділу, що призводить до подвоєння числа хромосомних наборів у клітині. Газ іприт, який використовують як хімічну зброю, підвищує частоту мутацій у піддослідних мишей в 90 разів. Хімічні мутагени здатні спричиняти мутації всіх типів.

До біологічних мутагенів належать віруси. У клітинах, уражених вірусами, мутації спостерігають значно частіше, ніж у здорових. Віруси можуть вводити певну кількість власної генетичної інформації в генотип клітини-хазяїна. Вважають, що ці процеси відігравали важливу роль в еволюції прокаріотів, оскільки віруси таким чином переносять генетичну інформацію між клітинами різних видів хазяїв

28.Що таке дрейф генів?

Дрейф генів або генетико-автоматичні процеси - явище ненаправленного зміни частот алельних варіантів генів в популяції, обумовлене випадковими статистичними причинами.

Один з механізмів дрейфу генів полягає в наступному. У процесі розмноження в популяції утворюється велика кількість статевих клітин - гамет. Велика частина цих гамет не формує зигот. Тоді нове покоління в популяції формується з вибірки гамет, яким вдалося утворити зиготи. При цьому можливе зміщення частот алелів щодо попереднього покоління.

29.Що таке селекція? Які завдання сучасної селекції?

Слово "селекція" означає "добір". Але селекція — це комплексна наука, спрямована на підвищення продуктивності сільського господарства. Вона ґрунтується не тільки на вченні про штучний добір, а й на ряді інших закономірностей біології. Теоретичною базою для досліджень у галузі селекції є генетика. На сучасному етапі перед селекцією стоїть завдання створити нові високопродуктивні породи тварин, сорти рослин, штами мікроорганізмів, пристосовані до умов сучасного індустріального сільського господарства та промисловості, а також поліпшити якості вже існуючих. Для успішного вирішення цих завдань треба вивчати і враховувати вихідну сортову й видову різноманітність тварин і рослин, спадкову мінливість, роль середовища існування в розвитку і проявленні ознак, що цікавлять селекціонерів, закономірності успадкування при гібридизації, форми штучного добору, спрямовані на виділення й закріплення бажаних ознак.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]