Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dkr.informatika.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
17.34 Mб
Скачать

1.Що називається алгортимом? Які засоби опису алгоритму?Які властивості?

Алгор́итм —скінчена послідовність команд, що виконуються над вхідними даними для отримання результату.Способи опису алгоритмів:словесний;формульний;алгоритмічний,блок схеми;графічний.Властивості алгоритмів:визначеність,результативність,правильність,формальність,масовість,скінченість-дискретність.Існує 3 типи алгоритмів:прості(лінійні),розгалужені(умовні),циклічні.

2. Що називається лінійним алгоритмом? Їх приклади.

Лінійними алгоритмами називаються алгоритми, в яких кожна команда обов'язково виконується тільки один раз. У таких алгоритмах кожна команда виконує певну дію.У найпростішому випадку алгоритм складається з однієї чи декількох дій що виконані у строгій послідовності, без всяких умов і в відповідності з тим порядком, у якому записані оператори програми. За допомогою лінійних алгоритмів вирішуються найпростіші задачі. У них число дій виконавця в точності дорівнює числу операторів програми. Прикладами таких програм можуть служити коди, наведені в попередніх главах.

3.Яка структура програми на мові Pascal?

Будь-яка процедура у мові програмування Паскаль має таку структуру:Procedure <назва процедури> (<змінна_1>:<тип змінної_1>; <змінна_2>:<тип змінної_2>; var <змінна_3>:<тип змінної_3>);

Const <опис локальних сталих>;

Type <опис локальних типів користувача>;

Var <опис локальних змінних>;<опис вкладених процедур та функцій>;

Begin

<тіло процедури>

End;

Слово Procedure вказує, що описувана підпрограма буде саме процедурою. Далі записують ім’я (назву) процедури, необхідну для подальшого її виклику, а після назви в дужках – імена змінних із зазначенням їх типу. Ці змінні називають формальними параметрами процедури, а дію з ними описують у тілі самої процедури.

4.Операції та операнди. Яку дію виконує оператор присвоювання.

1) величина в виразі, над якою здійснюється операція; 2) аргумент операції; 3) частина машинної команди, що визначає об`єкт, над яким виконується операція. Оператор присвоєння задає або змінює поточне значення деякої змінної. При цьому змінюється вміст конкретного елемента пам’яті, відведеного для цієї змінної. Оскільки мета будь-якого алгоритму — це отримання в певному місці пам’яті потрібного значення, практично будь-яка програма містить цей оператор.

5. Величини і типи величин. Змінні, константи, ідентифікатори. Стандартні типи величин і масивів. Рядки. Записи.

За допомогою величин можна виразити довжину відрізка, площу земельної ділянки, висоту будинку, швидкість пішохода або автомобіля, час обертання планети навколо Сонця.Константою вважається величина, яка під час виконання програми не змінює свого значення.

Призначення програми полягає в обробці інформації, при цьому на перший план виступають не константи, а змінні, оскільки самі константи не важливі. Змінна — це величина, значення якої змінюється в процесі виконання програми. Справді, на початку роботи програми в комп'ютер вводять інформацію, яка запам'ятовуєть-ся в змінних. Значення цих змінних обробляється програмою, і змінні набувають нових значень.

Величини звичайно позначаються окремими символами або послідовностями символів. Позначення величини в програмі називається ідентифікатором. Ідентифікатор - це ім'я, що вибирається для елементів алгоритму: змінних, констант, за-головків. Ідентифікатор має починатися з літери або символу підкреслення _.

В алгоритмах величини відіграють роль об'єктів, над якими виконуються певні операції. Але значення однієї величини може істотно відрізнятися від значення іншої. Наприклад, числові величини містять числову інформацію і з ними можна виконувати арифметичні операції й операції порівняння. Літерні величини містять інформацію у вигляді символів і фрагментів тексту. Над літерними величинами арифметичні дії виконувати не можна, однак їх можна порівнювати. Множина величин, у якій визначені можливі операції, називається множиною величин визначеного типу.

Тип величин визначає, яких значень може набувати величина і які операції з цією величи-ною дозволені. Інакше кажучи, тип величини задає множину припустимих значень величини і су-купність операцій, які можуть бути застосовані до неї.

Рядковий тип даних нагадує одновимірний масив, у якому елементами є символи. можна розглядати як одновимірний масив із 20 символів Однак для роботи із символьною інформацією гнучкішим інструментом є не одновимірний масив, а рядок (string). Пов'язано це з тим, що кількість символів у рядку, на відміну від масиву, не фіксована. Завдяки цьому до рядка можна без обмежень застосовувати стандартні операції і функ-ції, призначені для роботи з текстом.

Записи

Розглянемо ще один тип розмірів — записи. . Ці компоненти називаються полями, причому значення поля можуть належати до різних типів. Зміст усіх записів однаковий не . Поля запису мо-жуть містити величини різних типів. Запис - це структурований тип даних, що складається з фіксованого числа компонентів одного або кількох типів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]