Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dkr.informatika.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
17.34 Mб
Скачать

16. Для чого призначені процедури?

У мові програмування Паскаль існують два види підпрограм ­­­– процедури та функції, які відрізняються за призначенням та їх використанням.Процедури використовують для виконання послідовності дій, призначених змінити свою зовнішню по відношенню до них програмні обстановку. Наприклад, введення значень аргументів або вивести отриманий результат роботи, змінити значення змінних за певним правилом. Заголовок процедури складається із зарезервованого слова Procedure, ідентифікатора (імені) процедури і необов'язкового розміщеного в круглих дужках списку формальних параметрів з вказівкою їх типів. Ім'я процедури повинно бути унікальним в межах всієї програми.

17. Чим відрізняються формальні та і фактичні параметри?...

Параметр формальний – це параметр, що використовується при описанні функції (процедури, підпрограми). Формальний параметр представляє собою ідентифікатор або спеціальний символ мови програмування. В описанні функції можуть бути вказані деякі характеристики її параметрів (типи та класи значень, спосіб використання фактичних параметрів).Тіло функції (її код) визначає сукупність дій над параметрами.Параметр фактичнийПараметр, що використовується під час звертання до функції. В різних мовах програмування, фактичними параметрами можуть бути вирази, рядки, ідентифікатори змінних, масивів, перемикачів, процедури та функції, тощо.глобальна змінна (англ. global variable) — змінна, яка доступна в будь-якій області видимості, за винятком перекриття її іншою змінною з тим самим ім'ям. Механізм взаємодій з глобальними змінними називається механізмом глобального середовища. Парадигма глобального середовища протиставляється парадигмі місцевого середовища, згідно з якою всі змінні місцеві без використання спільної пам'яті (тобто всі взаємодії мають відбуватись через обмін повідомленнями).

18. Для чого призначені функції?...

Функції, у першу чергу, визначають алгоритми обчислення нових значень змінних, що і є результатом їх виконання. Викликавши функцію, ви отримаєте єдине значення, що і є її результатом.Загальна структура функції збігається із структурою процедури, за виключенням заголовку: Function <назва функції> (<список формальних параметрів>):<тип результату>

19. Введення, редагування і зберігання даних.

Окремий осередок може містити дані, що відносяться до одного з трьох типів: текст, число або формула, а також залишатися пустим. Програма Excel при збереженні робочої книги записує в файл тільки прямокутну область робочих листів, що примикає до лівого верхнього кута (осередок А1) і що містить всі заповнені осередки. Тип даних, які розміщуються в осередку, визначається автоматично при введенні. Якщо ці дані можна інтерпретувати як число, програма Excel так і робить. У іншому випадку дані розглядаються як текст. Введення формули завжди починається зі знаку рівності =. Введення даних здійснюють безпосередньо в поточний осередок або в рядок формул, розташований у верхній частині вікна програми безпосередньо під панелями інструментів. Місце введення відмічається текстовим курсором. Якщо почати введення натисненням алфавітно-цифрових клавіш, дані з поточного осередку замінюються текстом, що вводиться. Якщо клацнути на рядку формул або двічі на поточному осередку, старий вміст осередку не віддаляється і з'являється можливість його редагування. Дані, що вводяться у будь-якому випадку, відображаються як в осередку, так і в рядку формул. Зберігання даних — режим роботи запам'ятовуючого пристрою після запису даних, що забезпечує можливість їхнього подальшого зчитування у довільний момент часу.Редагування даних Редагувати вміст вічка можна декількома способами: 1. виділити вічко і редагувати його в рядку формул, перемістивши курсор на потрібне місце. 2. двічі клацнути вічко мишею або виділити вічко і натискувати клавішу F2. В цьому випадку редагування даних можна виробляти безпосередньо у вічку, або в рядку формул. Завершивши редагування вічка, натискуйте клавішу Enter або кнопку Введення (Enter) у рядку формул. Якщо ви помилилися під час введення даних у вічко, то натискуйте клавішу Backspace і видалите непотрібні символи. Формати данних: 1)Текстові формати 2)числові3)формула. Вміст комірок може бути вирівняний по лівому краю, по правому краю, або по центру. На новому робочому аркуші всі комірки макють формат «Обычный», при якому числа, дати і час вирівнюють по правому центру комірки, текст по лівому, а логічні значення ИСТИНА і ЛОЖЬ центруюються. Зміна вимірювання не впливає на тип даних. Робочий аркуш являє собою таблицю, що складається з 256 стовпців і 65536 рядків. Стовпці позначаються латинськими літерами, а рядки – цифрами. Кожне вічко таблиці має адресу, що складається з імені рядку й імені стовпця. Наприклад, якщо вічко знаходиться в стовпці F і рядку 7 , то воно має адресу F7 . 

20. Електронні таблиці або Табличний редактор — клас застосунків для роботи з даними, котрі сформовані в таблиці. Спочатку електронні таблиці дозволяли обробляти виключно двомірні таблиці, передусім з числовими даними, але потім з'явилися продукти, що крім цього мали можливістю з'єднувати кілька таблиць для спільної роботи і обробки, включати текстові, графічні і інші мультимедійні елементи. Використання функцій Excel містить обширний список стандартних функцій, покликаних полегшити виконання простих і складних обчислень. Наприклад, функція ДОХІД використовується для обчислення доходу по облігаціях, який складає періодичні процентні виплати. Всі функції мають однаковий формат запису, який включає ім'я функції і перелік аргументів. Аргументи розташовуються в послідовності, визначуваній синтаксисом функції, і розділяються комі. Як змінити назву листа:?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]