Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dkr.biology.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
85.4 Кб
Скачать

21.Що таке аналізуючи схрещування? Для чого його застосовують?

Аналізуюче схрещування — це схрещування особини, генотип якої необхідно визначити, з особиною, гомозиготною за рецесивною алеллю. Оскільки особина з домінантним фенотипом може бути гомозиготною за домінантною алеллю або гетерозиготною, аналізуюче схрещування дозволяє в першому поколінні гібридів визначити гамети особини, що аналізується. Якщо особина, генотип якої треба визначити, гомозиготна за домінантною алеллю, то при схрещуванні з особиною, гомозиготною за рецесивною алеллю, розщеплення серед нащадків спостерігатись не буде, всі вони будуть гетерозиготні і мати домінантний фенотип. Якщо ж особина, генотип якої треба встановити, гетерозиготна, то при аналізуючому схрещуванні серед її нащадків буде спостерігатись розщеплення 1:1, тобто половина нащадків буде гетерозиготна, з домінантним фенотипом, а половина — гомозиготна за рецесивною алеллю. Аналізуюче схрещування широко використовується в генетиці й селекції, коли треба визначити генотип особин. Наприклад, на звірофермах за аналізуючим схрещуванням відділяють гомозиготних особин, які не дають розщеплення при схрещуванні із собі подібними, від гетерозиготних, серед нащадків яких буде спостерігатись явище розщеплення.

22.Що таке кросинговер? Яке його біологічне значення?

кросинговер (обмін алелями) відбувається в результаті розриву і рекомбінації гомологічних хромосом під час утворення хіазм. У цей час частини двох хромосом можуть перехрещуватися і обмінюватися своїми ділянками. У результаті виникають якісно нові хромосоми, що містять ділянки (гени) як материнських, так і батьківських хромосом.

Біологічне значення кросинговеру надзвичайно велике, оскільки генетична рекомбінація дозволяє створювати нові, раніше не існували комбінації генів і тим самим підвищувати спадкову мінливість, яка дає широкі можливості адаптації організму в різних умовах середовища

23.Яку стать називають гомогаметною, а яку –гетерогаметою?

Гомогаметна стать — це стать, у якої на відміну від гетерогаметної в ході мейозу утворюються однаково диференційовані за статтю гамети. Гомогаметні особини мають дві Х-хромосоми. У людини, у ссавців гомогаметною є жіноча стать, а у птахів та рептилій — чоловіча.

Гетерогаметна стать організму визначається:- Наявністю двох різних статевих хромосом- Відсутністю однієї з статевих хромосом - Наявністю додаткової статевої хромосоми - Співвідношенням статевих хромосом та аутосом - Наявністю двох однакових статевих хромосом.

24.Що таке структурні та регуляторні гени?

Ділянка ДНК, в якому розташована нуклеотидних послідовність, що кодує єдиний поліпетід іноді називається цистрон Структурні гени несуть інформацію про струк­туру певних поліпептидів. Із цих ділянок ДНК транс­крибується ІРНК, яка спрямовує синтез білків. Регуляторний ген - ділянка ДНК, до якого приєднується регуляторний білок. Регуляторні гени контролюють і регулюють процес біосинтезу білка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]