Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dkr.biology.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
85.4 Кб
Скачать

7.Особливості будови та функції Нервової тканин?

Нервова тканина розвивається із ектодерми і складається із двох компонентів - нервових клітин і нейроглії.

Нейроглія здійснює опірну, трофічну, секреторну і захисну функції. Є два типи нейроглії: макро- і мікроглія.

Макроглія (утворюється із ектодерми) поділяється на епендиму, астроглію і олігодендроглію.

Мікроглія (утворюється із мезенхіми) складається із рухливих відростчастих клітин, які виконують фагоцитарну функцію.

Епендима вистилає спинномозковий канал, шлуночки мозку. Крім вистилки бере участь в утворенні спинномозкої рідини.

Нервові клітини складаються із тіла та відростків. Розрізняють два типи відросткі: короткі - дендрити та довгий - аксон. Довжина відростків дуже варіює - від кількох мікронів до 1,5 м.

Характерною ознакою нервових клітин є наявність у специфічних структур - речовина Нісля і нейрофібрили. Тільця Нісля свідчать про здатність нервових клітин синтезувати білки. Нейрофібрили розташовуються у тілі клітини у вигляді сітки, а у відростках правильними рядами.

За функціями нервові клітини поділяють на рухові, чутливі (частіще це псевдоуніполярні) та вставні або проміжні (мультиполярні).

Нервові волокна - відростки нервових клітин, які вкриті оболонками із нейроглії. Центр волокна становить відросток нервової клітини (осьовий циліндр - аксон). Розрізняють м’якотні і безм’якотні нервові волокна.

8.Що таке фітонциди ,фітогормони та алкалоїди?

Фітонци́ди— біологічно активні речовини, що утворюються рослинами, які вбивають чи пригнічують зростання і розвиток бактерій, мікроскопічних грибів, та інші форми мікроорганізмів. Характерними представниками фітонцидів є ефірні олії, що їх видобувають з рослинної сировини за допомогою промислових технологій.

Фітогормони — гормони рослин, низькомолекулярні органічні речовини, що виробляються рослинами і виконують регуляторні функції.

Головними класами фітогормонів є абсцизини, ауксини, цитокініни, етилен і гібереліни, що визначені за ефектом на рослину, тоді як структура представників одного класу може сильно розрізнятися.

Алкало́їди — складні органічні азотовмісні сполуки лужної реакції переважно рослинного походження, також є продуктом життєдіяльності грибів та деяких нижчих тварин (молюски, жаби). Назву — перекладається як «подібні до лугів» — отримали через лужну реакцію водних розчинів перших ізольованих передставників. Майже всі алкалоїди мають високу біологічну активність, що обумовлено їх захисною функцією в рослинах. Це нелеткі, гіркі на смак, фізіологічно і фармакологічно дуже активні, часом отруйні або діють як наркотики. До них відносять ще схожі за будовою сполуки, що не мають лужних властивостей, наприклад, кофеїн (кава, чай), теобромін (чай), ефедрин. При реакції з кислотами утворюють солі. Більшість алкалоїдів у чистому вигляді — кристали, а деякі — рідини.

9.Які основні системи органів тварин вам відомі?

1.Рух забезпечує опорно-рухова система. Її складають скелет і мускулатура. Скелет може бути зовнішнім (це кутикула комах і раків, чере¬пашка молюсків) або внутрішнім (у птахів, ссавців та ін.). Він виконує захисну функцію, підтримує у певному положенні внутрішні органи, до нього приєднуються м’язи. Скорочення м’язів забезпечують різноманітні рухи тварин: біг, стрибки, плавання, політ.

2.Травна: рот ,глотка, кишечник,шлунок, стравохід. Функції: речовини, які надходять в організм із їжею, перетравлюються. Зокрема, великі молекули речовин їжі розщеплюються на дрібніші. Тільки після цього організм може використати їх на побудову свого тіла та отримати енергію.

3.Кровоносна: система судин і порожнин, по яких відбувається циркуляція крові або гемолімфи. функції: система судин і порожнин, по яких відбувається циркуляція крові або гемолімфи.

4.Дихальна: Легені, зябра, трахеї- органи, які забезпечують надходження в організм кисню і видалення з нього вуглекислого газу.

5.Видільна: нирки і шкіра.- призначені для позбавлення організму тварини від зайвих, непотрібних йому речовин. Якщо ці речовини не вивести з організму, може статися його отруєння.

6.Нервова і органи чуття: органів чуття- органи зору, нюху, слуху та дотику, а також смаку і рівноваги. Функцію органів дотику у риб виконує бічна лінія. нервова система. У риб, жаб, змій, птахів і ссавців вона складається з головного мозку, спинного мозку і численних нервів. Органи чуттів необхідні тваринам, аби орієнтуватись у навколишньому середовищі, вчасно отримувати інформацію про зміни, що в ньому сталися.

7.Ендокринна- бере участь в управлінні процесами, що відбуваються в організмі, шляхом виділення сигнальних речовин – гормонів

8.Статева: У самців до статевих органів належать сім'яники, у самок – яєчники. Розмноження,тобто збільшення чисельності організмів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]