Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Колобок БЖД.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
76.87 Кб
Скачать

19. Соціально політичне середовища

Виділяють чотири такі його елементи:

- матеріальна складова охоплює процеси виробництва матеріальних цінностей їх обміну розподілу та споживання

- соціално політична визначається стосунками між людьми між групами людей між державою. Сюди відносять революції війни і т.д

- духовна складова це широкий комплекс ідей уявлень поглядів тобто процеси трансформації свідомості під впливом різних факторів

- культурно побутова складова включає сімейні відносини освіту побутові проблеми виховання і т. д.

Усі сфери соціального політичного середовища є взаємопов’язані та визначаються рівнем суспільних відносин тобто існуючі норм правил та традицій поведінки людей у суспільстві. Під впливом цих суспільних відносин можуть виникати негативні явища тобто конфлікти.

Конфлікти поділяють на за учасниками :

1. Внутрішньо особистісні

2. Міжособиснісні між особою та суспільством між групами людей і між державою.

3. За сферою :

1Економічні ;

2 Ідеологічні ;

3Побутові;

4 Релігійні ;

5 Міжнаціональні.

3. За характером : справжні, випадкові та давні.

20.Фізіологічні особливості організму людини

Організм людини це сукупність тілесних та фізіологічних систем які перебувають під керуванням нервової системи людини. Організм людини отримує інформацію про навколишнє середовище за допомогою сенсорної системи та органів чуття. У фізіології визначают вісім основних аналізаторів організму:руховий , зоровий слуховий смаковий, нюховий, тактильний, вестибулярний, та вісцеральний.

З погляду життєдіяльності найбільш значними є зоровий слуховий та тактильний. Іні виконують допоміжну функцію. Водночас на сьогодні існує цілий ряд небезпечних факторів для виявлення яких спеціальні аналізатори у людини відсутні( електромагнітні поля іонізуючі випромінювання і так далі).

Аналізатори це сукупність взаємопов’язаних утворень периферичної та центральної нервової системи які пристосовані до сприйняття та аналізу зовнішніх явищ. Загальна структура аналізатора являє собою

Усі аналізатори за своїм типом однакові але виділяють декілька. До них відносят вестибулярний та частково вісцлярний аналізатор.

Фоторецептори ра змsye реагують на зміни інтенсивності світла та його спектр. Усі ці рецептори мають наступні спільні властивості:

1 Висока чутливість ;

2 Наявність меж чутливості мінімаьлноїї на яку рецептор ще здатен реагувати, та максимальної при перевищенні якої людина відчуває біль.

Третьою спільною властивістю є здатність до адаптації. Здатність до тренування.

3 Здатність зберігати відчуття певний час.

4 Постійна взаємодія аналізаторів між собою.

Зоровий аналізатор є на1вахвішим через нього приходить понад 90 інформаії .відчуття світла витинає в наслідок впливу електромагнітного випромінювання на сітчатку оболонку ока яка трансформує енергію на нервовий імпульс . Згідно санітарниї норм прийняти використагя у ЬЖД чотирьох кольорів. Червний інформує про небезпеу, та притягнення уваги ці кольои обрані з погляду псрходинам людини .чепрв приводитдо підвищення п=пвл аіч. Зелений заспокою нервову систему та знімає головний біль. Синій покрацує діяльність серця легень судини та збільшує діяльність загалом .

Слуховий аналізатор ж другим за значенням реагує на механічні впливи пов’язані з періодичними змінами атмосферного тиску у відповідному діапазоні (приблизно від 16 одо 30 кГц). Тактильний аналізатор (шкірьний )Реагує на механічні впливи у вигляді дотиу або зміга тисау. До його складу входить також температура. Оптимальним для людини є стан гомеостазу тобто стан внутрішньоїж Підтримкою цього стану керує регуяторний апарат основною системою якої є вісцеральний аналізатор .

Обмін речовин та енергією

В процесі життіжіяльності людини весь час відбувається омтін речовин та енергією з зовнішніьлму середовищі який в залкальному випадку скаладається з процесів: 1 Асиміляція або метаболізм це скукупність бідосинтезу тобто утворення речовин з поглинанням прерії; Обмін речовин та енергією

В процесі життіжіяльності людини весь час відбувається омтін речовин та енергією з зовнішніьлму середовищі який в залкальному випадку скаладається з процесів: 1 Асиміляція або метаболізм це скукупність бідосинтезу тобто утворення речовин з поглинанням прерії;3 Дисиміляція та анаболізм це сукупність реакію розчепленням речовин та в енекнення енергія.

Більшу частину енегії організм отримує через харчові що включають шісь основних елем: білки жири вуглеводи вітаміни мінімальні речовини. Більки виконують будівельну транспортну захисну рухову енергетичну, та каталітичну функцію, та є незамінними . Жири виконують захисну терморегулятивну та енергетичну функцію. Головне призначення вуглеводів це отримання необхідної для організму енергії тобто основна їх маса перетворюється в жири.

Вітаміни регулюють процеси обміну речовин є необхідними для формування ферментів гормонів і так далі. Відсутність одного з основних вітамінів може призвести до захворювання . Вітаміну А до коуярячої сліпоти. Вітаміну С до ценги .

Мінеральні речовини не несуть енергетичної цінності для організму але виконують ряд життевонеобхідних для організму функцій. Зазвичай надходять через їжу у вигляді мінеральних солей. В залежності від необхідної для організму кількості мінеральні речовини поділяють на : мікроелементи, мікроелементи. Найбільш важливими мікроелементами є:

1Кальцій основна складова кісткової тканини. компонент системи згортання крові та активатор ряду ферментів

2 Магній – нормалізує стан нервової системи ,розширяє судини, знижує артеріальний тиск, бере участь у обміні речовин.

3 Фосфор регулює діяльність центральної нервової системи, також енергетичний обмін життєвих процесів.

4 Калій – забезпечує нормальне функціонування системи кровообігу функціонування м’язів, внутрішньоклітинних процесів.

5 Натрій - є складовою протоплазми та інших рідин організму бере участь у міжклітинних процесах.

6 Хлор – бере участь у формуванні шлункової кислоти також нормалізує водний обмін організму.

7 Сірка – входить до складу багатьох амінокислот та інсуліну а також бере участь в процесах його утворення.

Мікроелементи

1 Мідь – є необхідною для синтезу гемоглобіну ферментів білків інсуліну.

2 Залізо – бере участь у окисло відновних реакціях, входить до складу ферментів.

3 Нікель - стимулює процеси кровотворення .

4 Йод – бере участь у створенні гормонів щитовидної залози який контролює процеси енергетичного обміну організму.

5 Фтор – бере участь у розвитку зубів, утворенні кісток, нормалізує фосфорно - кальцієвий обмін.

6 Кобальт – активізує процеси утворення еритроцитів гемоглобіну, а також є необхідним для синтезу вітаміну В12. Також до мікроелементів відносять марганець хром цинк і.т. д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]