Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологічний процес споживання туристських пос...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
57.34 Кб
Скачать

Безпека туристів у період подорожей.

Під безпекою подорожі розуміються особиста безпека туристів, схоронність їхнього майна і ненанесення збитку навколишньому природному середовищу при здійсненні подорожей. Страхування туриста є частиною заходів для забезпечення його безпеки.

Безпека туриста прямо залежить від політики держави, від мір, прийнятих фірмами – турагентами і туроператорами, а також від дії самого туриста.

У соответсвии з законом, турист має право на забезпечення особистої безпеки, схоронності свого майна, безперешкодне одержання невідкладної медичної допомоги, а також на одержання достовірної інформації про правила в'їзду в країну перебування й особливостях поводження в ній, включаючи звичаї, різні обряди місцевого населення, санітарно-епідеміологічну обстановку і т.д. Під час своєї подорожі турист зобов'язаний дотримувати не тільки законодавство країни перебування, поважати її звичаї, традиції, релігійні вірування і соціальний пристрій, але і правила особистої безпеки.

Інформація бо погрозі безпеки туристів у країні перебування повинна виходити від національної туристської адміністрації, турагентов і туроператоров. Міжнародна практика показує, що ряд держав видає відповідні рекомендації з відвідування тих або інших країн і регіонів світу.

Безпека туризму і зменшення ризиків при подорожах стосуються широкого кола проблем, у тому числі створення спеціальної поліцейської служби з метою захисту відвідувачів і місцевого населення, перевірки безпеки туристських закладів і наявності в них ліцензії і сертифікатів, організації роботи ліній зв'язку термінової допомоги, прийому скарг туристів, охорони пам'ятників, навколишнього середовища, боротьби з наркотиками і проституцією.

Однієї з формою здійснення безпеки туристів є створення туристичної поліції на яку покладаються наступні фукнции: охорона пам'ятників культури, навколишнього середовища, боротьба з наркотиками, надання інформації туристам і охорона місцевих етнічних груп, надання допомоги туристам у рішенні їхніх проблем, що виникають у період подорожей, інформування туристів і консульства. Однак лише у 9 країнах є закони, на підставі яких створена туристична поліція. Співробітники турполиции в 41% країн обучаються іноземним язикам, а в 26% проходять підготовку по спеціальних туристських дисциплінах, у 37% країн вони підтримують регулярний зв'язок з туристськими ведомаствами, фірмами і звичайною поліцією. В Україні планується створення туристичної поліції, основною функцією якої буде охорона пам'ятників культури і перевірка тур. фірм і їх предстваителей на наявність необхідних установлених законом документів на проведення екскурсійної й ін. туристичної діяльності.

Документ, у якому зазначені основні вимоги по безпеці застосовувані до туристських подорожей – Туристсько-екскурсійне обслуговування. Вимоги по забезпеченню безпеки туристів і екскурсантів ДСТ 28681.3-95

Технологічний цикл продажу туру, через тур агента.

  1. підписання договорів тур агента з туроператором, ознайомлення з ціновими пропозиціями тур оператора. (документи: агентський договір, СПО, програми перебування, каталоги, інтернат сайти)

  2. телефонна розмова менеджера з потенційним туристом, лише 1 з 10 туристів що подзвонив приходить в тур фірму і стає клієнтом фірми (телефон, Інтернет, підручний інформаційний матеріал, документи: інформаційна анкета, яка фіксує кількість та мету дзвінків, направлення які запитує турист, по якій реклами турист звонить).

  3. турист приходить у офіс, ознайомлюється з умовами туру та послугами які купує, остаточно вибирає що він купує, ознайомлюється з умовами оплати туру (попередня оплата туру), та оформлення договору або заявки на бронювання. (інформаційний матеріал по туру, заявка з туристом або договір на туристичне обслуговування, документ що підтверджує оплату туру)

  4. бронювання послуг у тур оператора – оформлення заявки на бронювання. (документ заявка на бронювання туру)

  5. бронювання туроператром послуг у поставщиків тур послуг: у приймаючої сторони, готельних підприємств, транспортних компаній, консульств та посольств для оформлення візи, екскурсійних бюро, музеїв – тощо. (документ – заявка на бронювання послуг, графік завантаження тур оператора (готельних місць або місць в літаку тощо))

  6. надання підтвердження/відмови на замовленні послуги тур агенту. (документ підтвердження на замовлення туру)

  7. виставлення рахунку на сплату послуг туроператором тур агенту (документ - рахунок)

  8. повідомлення туриста про підтвердження/відмову туру (телефонний дзвінок)

  9. остаточна оплата послуг туристом, остаточне підписання договору на туристичне обслуговування. (чек на оплату послуг, договір на туристичне обслуговування)

  10. перерахунок коштів за замовлений тур тур агентом.(банківські операцій)

  11. тур агент забирає документи у тур оператора (ваучер, страховий поліс, договір, квитки, інфо-лист, програму перебування)

  12. видача документів туристам, або отримання документів у аеропорту - (ваучер, страховий поліс, договір, квитки, інфо-лист, програму перебування)

  13. надання послуг туристам у місці перебування. (документи - графік загрузки,)

  14. після продажне обслуговуванння. (анкета опросний лист, телефоний дзвінок)