Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологічний процес споживання туристських пос...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
57.34 Кб
Скачать

Технологічний процес споживання туристських послуг.

  1. Технологія туристських процедур.

    1. Паспортні формальності.

    2. Візові формальності

    3. Митний та валютний контроль.

    4. Санітарний та епідеміологічний контроль.

    5. Страхування туристів.

  2. Технологія надання туристських процедур.

    1. Технологія оформлення договірних відносин з туристом.

    2. Технологія оформлення документів для проведення туру.

    3. Технологія перевірки документів туристів.

3. Технологія після продажного обслуговування.

    1. Технологія оформлення договірних відносин з туристом.

Договір продавця туру з клієнтом (покупцем туру) є основним документом суворої звітності, що установлює взаємні зобов'язання сторін, має жорстку нумерацію і включає наступні основні положення:

  • номер, дату і місце укладання договору;

  • найменування продавця з указівкою його організаційно-правової форми і номера ліцензії на право здійснення міжнародної туристської діяльності;

  • Ф.И.О. туриста його адреса, дані українського паспорта та інші реквізити;

  • Предмет договору (надання туристської послуги);

  • Умови надання туристської послуги;

  • Права, зобов'язання і відповідальності сторін;

  • Вартість (порядок вирахування вартості) договору, порядок і форму платежів;

  • Умови туру (країна/ни перебуванн, готель, строки туру, назва авіакомпанії, тобто які послуги входять до вартості туру.

  • Порядок вступу договору в силу і термін його дії;

  • Умови оформлення віз (для міжнародного туризму);

  • Порядок використання ваучера (комплекту ваучерів для міжнародного туризму)

  • Умови страхування;

  • Умови і порядок застосування компенсаційних санкцій, умови анулювання туру, а також розгляду і задоволення рекламацій;

  • форс-мажорні обставини;

  • Особливі умови;

  • Юридичні і банківські реквізити продавця;

  • Підпису сторін;

  • Печатка продавця.

Продавець повинен підписати договір на туристське обслуговування з кожним туристом у двох екземплярах (по одному для кожної сторони).

Не допускається внесення змін у договір після його підписання, оформлення договору різними пастами, виправлення в договорідоговір повинен бути підписаний коли турист замовляє тур и сплачує передплату у розмірі від 30 до 100% від вартості туру.

2.2. Технологія оформлення документів для проведення туру.

Туристський ваучер (путівка) – документ підтверджуючий статус особи або групи осіб як туристів, оплату послуг або її гарантію і є підставою для одержання туристом або групою туристів туристських послуг. Ваучер - це право на одержання туристських послуг. У ваучері вказується:

  • номер ліцензії фірми, назва й адреса приймаючої сторони, прізвище, ім'я, по батькові туриста або керівника групи, кількість туристів, кількість днів туру, дата прибуття і виїзду, маршрут, назва готелю, види транспорту на маршруті, оцінка про оплату туру і фактично надані послуги.

Ваучер є документом строгої звітності і призначений для розрахунків між стороною що приймає і направляє, які співробітничають на підставі підписаних між ними договорів (контрактів). Ваучери українських туристських фірм виготовляються за зразком, затвердженим Державною адміністрацією по туризму. Бланк ваучера є єдиним за формою як для туриста індивидуала так і для групи туристів. Підставою для видачі заповненого ваучера є оплата замовлених послуг, а також письмове підтвердження готовності до прийому туриста від приймаючого туристського підприємства направляючому туристському підприємству. Ваучер заповнюється в трьох екземплярах під одним номером. Перший і другий екземпляр видається туристові, після закінчення туристського обслуговування турист передає його приймаючій стороні і завіряє їх особистим підписом. Перший екземпляр повертає туристському підприємству, другий залишає собі, третій зберігається в бухгалтерії направляючого туристського підприємства. Ваучер - це бланк строгої звітності. Турваучер є підставою для одержання туристом або групою туристів обумовлених договором тур.послуг і документом, що визначають їхній статус.

Керівник туристської групи – особа, що є представником суб'єкта туристської діяльності і виступає від його імені, супроводжує туристів, забезпечує виконання умов договору про надання туристських послуг, володіє професійними знаннями про країну (місцевості) перебування, і, як правило, мовою країни перебування або загальнозрозумілим там мовою.

Гід (екскурсовод) – особа, що володіє професійною інформацією про країну (місцевості) перебування, що видаються місцях, об'єктах показу, а також мовою цієї країни або мовою прийнятих іноземних туристів або загальнозрозумілим для них мовою, надає ексурсійно-інформаційні, організаційні послуги і кваліфіковану допомогу учасникам туру в рамках договору про надання туристських послуг.

Під час здійснення групової подорожі, відповідно до закону України «Про туризм», турфирма зобов'язана забезпечити групу туристів кваліфікованим керівником, а в разі потреби – гідом.

Подорожі здійснюються на підставі угод, туристських ваучерів, путівок, маршрутних книжок і інших документів визначальний статус туристів.

ПАРТНЕРСЬКІ ВІДНОСИНИ

Робота турагента і туроператора здійснюється на підставі договору (договір комісії, агентська угода або договір доручення).

Договір доручення припускає, що турагент у відношенні з туристами виступає як офіційній агент – виробника туристських послуг і діє в рамках даних йому тур оператором повноважень. Може бути укладений із указівкою роков у плині якого повірник вправі діяти від імені довірителя.

Договір комісії – одна сторона зобов'язується з доручення іншої сторони за винагороду зробити одну або кілька угод від свого імені.у цьому випадку турагент виступає як продавець, забронювавши в туроператора визначену квоту турпродукта, реалізує туристські послуги в рахунок цієї квоти від своєї особи, одержуючи при цьому заздалегідь обговорену комісію. У даному договорі вказується, що агент повинний віддати визначену частину туроператору, а лише малу частину – свою комісію залишає собі.

Агентський договір має ті ж повноваження , що встановлено для договорів доручення і комисии, але заренне обмовляються права турагента в залежності від того діє турагент від свого імені або від імені туроператора. У тексті агентського договору сторони повинні обмовити обов'язку агента, порядок надання звітів про угоду.

У договорі повинні бути відбиті наступні атрибути: найменування документа і його реєстраційний номер; місце і дата висновку; преамбула (повні найменування сторін); поняття і визначення; предмет контракту; обов'язку сторін; умови бронювання туристського обслуговування; умови розрахунків; відповідальність за заподіяння збитку; порядок дозволу споровши; порядок вступу в силу, зміни і припинення контракту; юридичні адреси сторін; заключні положення.