Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
политология в куче....docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
151.72 Кб
Скачать

4)Дайте визначення партійної системи та ох-те типологію партійних систем м. Дюверже.

  1. В основу типології партій М. Дюверже покладає їхні структурні характеристики, серед яких:

  2. 1) загальна організаційна структура;

  3. 2) система членства;

  4. 3) органи керівництва.

  5. Типології:

  6. М. Дюверже приймає розповсюджений поділ партій на три групи: 1) буржуазні партії ХІХ ст.., 2) соціалістичні партії; 3) комуністичні та фашистські. Але таку класифікацію він вважає приблизною.

  7. Розрізняє партії з “прямою” та “непрямою структурою” (засновані на індивідуальному та колективному членстві).

  8. Поділяє партії на 1) кадрові та 2) масові. “Различие кадровых и массовых партий не основывается на их размере, числе их членов; речь идет не о внешнем различии, но о структуре”. Масові партії: основу партії складають її члени, рекрутизація еліти всередині партії, партія живе за рахунок членських внесків, постійно залучає нових членів, без пересічних членів партії не може існувати. Кадрові партії: об’єднання нотаблів з метою підготовки виборів і збереження контактів з депутатами. М. Дюверже розрізняє декілька категорій нотаблів: 1) нотаблі, котрі своїм іменем та престижем підвищують авторитет кандидата в депутати; 2) нотаблі, які вміють організовувати передвиборчу кампанію; 3) нотаблі-фінансисти.

  9. Партійні системи.

  10. Поділяє партійні системи: 1) однопартійна; 2) двопартійна (англосаксонського типу); 3) багатопартійна.

  11. При вивченні партійної системи треба брати до уваги дві групи чинників:

  12. Перше: особливості внутрішньої структури кожної партії (таким чином можна розрізняти централізовані та децентралізовані, гнучкі та негнучкі партії);

  13. Друге: такі характеристики, при визначенні яких треба брати до уваги всі партії, що існують в країні (кількість партій, їх значущість в політичному житті, географічна локалізація).

  14. Партійна система – це результат дії багатьох чинників. Два типи чинників: 1) специфічні чинники, особливі в кожній окремій країні (традиція та історія кожної країни, її економічна та соціальна структура, релігійні вірування, етнічний склад); 2) загальні чинники, властиві всім партійним системам (виборчий режим, який на його думку, здійснюють вирішальний вплив на кількість і розміри партій, створення партійних коаліцій, розміри представництва партій в парламенті.

5) Глобальні проблеми сучасності та основні шляхи їх рішення

Глобальні проблеми сучасності — це проблеми, які є загальносвітовими, такими, що зачіпають інтереси усіх держав і націй, класів, соціальних груп, політичних партій, кожної людини зокрема. Фактично, це сукупність суперечливих процесів, які становлять зміст сучасної кризи світової цивілізації. Ці проблеми створюють загрозу розвиткові і навіть існуванню всіх країн світу і потребують для відвернення цих катастрофічних наслідків спільних зусиль.

Вчені виділяють два основні джерела виникнення глобальних проблем сучасності:

1) поглиблення суперечностей між людиною та природою, які ведуть до виникнення екологічних, продовольчих, енергетичних, природно-сировинних проблем;

2) розширення зони суперечностей між народами, людьми взагалі, що має наслідком виникнення проблем війни та миру, захисту і розвитку духовного середовища, демографічного розвитку, боротьби із злочинністю, міжнародним тероризмом, поширення небезпечних хвороб тощо.

Цілком очевидним є факт, що вирішення глобальних проблем сучасності полягає у міждисциплінарному підході до цієї проблеми. Першим такий шлях запропонував Володимир Вернадський, котрий створив вчення про ноосферу — середовище, в якому живе людина. Суть цього підходу полягає у поєднанні філософських, політичних, природничих та техніко-економічних знань до відповідних сфер людської діяльності. Вчений вважав, що людина у сучасному світі повинна мислити планетарно; в основі цього нового мислення є теза щодо рівності людей.

Однак для досягнення такого стану необхідно, щоб всі країни змінили підхід до ведення зовнішньої політики, тобто відмовилися від політики конфліктності та конфронтації і перейшли до глобального співробітництва на засадах визнання пріоритетності загально цивілізаційних цінностей.