Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EOV_ch_2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
240.13 Кб
Скачать

Тема 20. Організація нормування праці

Мета заняття: розглянути класифікацію витрат робочого часу та склад норми часу, ознайомитись із системою норм та нормативів праці, визначити методи нормування праці та описати нормування праці управлінського персоналу.

Питання для обговорення:

1. Основні завдання нормування праці на підприємстві.

2. Ознаки класифікації затрат робочого часу.

3. Визначення часу на обслуговування робочого місця.

4. Сутність поняття трудомісткості.

5. Відмінність норми часу від норми виробітку, їх залежність.

6. Методи нормування праці.

7. Методи нормування праці керівників, спеціалістів та технічних виконавців.

8. Принципи нормування працівників науково-технічних організацій.

Тестові завдання:

  1. Час виконання виробничого завдання не включає в себе:

а) підготовчо-підсумковий час;

б) втрати робочого часу;

в) оперативний час;

г) час обслуговування робочого місця;

д) час відпочинку та особистих потреб.

  1. Кількість робочого часу, необхідна для виготовлення одиниці продукції одним або групою працівників відповідної кваліфікації і професійного складу в найбільш раціональних для певного підприємства організаційних, технічних та господарських умовах з ураху­ванням передового досвіду - це:

а) матеріаломісткість;

б) трудомісткість;

в) фондовіддача;

г) рентабельність.

  1. Який із показників визначається нормою часу і тривалі­стю періоду, на який встановлюється норма виробітку:

а) норма часу;

б) норма виробітку;

в) норма чисельності;

г) норма обслуговування.

  1. За сферою застосування нормативи праці не диференціюються на:

а) міжгалузеві;

б) місцеві;

в) загальнодержавні;

г) галузеві.

  1. Аналітичні методи нормування передбачають:

а) аналіз конкретного трудового процесу і розподіл його на елементи;

б) встановлення норм праці без аналізу і розподілу роботи, що проектується, на елементи;

в) розрахунок необхідних затрат часу за елементами і на роботу в цілому;

г) розробку і впровадження у виробництво комплексу заходів, які б забезпечували виконання розрахованої норми.

Практичні завдання

Завдання 20.1

Обчислити виконання плану по обсягу і асортименту продукції на основі планових та фактичних даних:

Види виробів

Випуск продукції, грн.

Плановий

Фактичний

Виріб А

100 00

106 000

Виріб Б

84 000

162 000

Виріб В

305 000

210 000

Виріб Г

500 000

425 000

Виріб Д

450 000

450 000

Завдання 20.2

Обґрунтувати виробничу програму підприємства по виробництву металовиробів з точки зору забезпеченості металом, якщо на плановий період підприємством укладено договори на поставку металу в обсязі 8 тонн, а середня вага виробу 0,82 кг. Коефіцієнт використання металу 0,72. Повторно у виробництві можуть використовуватися 30% відходів металу. На плановий період підприємство повинно доставити споживачам 7 500 одиниць металовиробів.

Завдання 20.3

Підприємство виготовляє вироби з пластмаси шляхом лиття. Річний обсяг виробництва виробів 900 000 одиниць, трудомісткість виробів – 0,35 н-год. Тривалість робочої зміни 8 год. при однозмінному режимі роботи. Внутрішньозмінні втрати часу з вини робітників 1,5%, а на регламентовані простої – 3%. Відсоток виконання норм виробітку – 105%. Визначити необхідну чисельність робітників за трудомісткістю виробничої програми.

Завдання 20.4

Розрахувати повну норму часу (трудомісткість) проведення випробування одного електромеханічного приладу контролером відділу технічного контролю за наступних виробничих умов: основний (технологічний) (і0) та допоміжний час (ід) становлять у сумі 2,1 хв. на проведення одного випробування; час обслуговування робочого місця та час відпочинку і особистих потреб становить за даними фотографії робочого часу 18% від оперативного часу; сумарний підготовчо-підсумковий (ТПП) час на проведення випробування партії приладів обсягом у 20 штук складає 30 хв; час організаційно-технічних перерв (£опт) має невелике значення і тому в розрахунках не враховується.

Завдання 20.5

Визначити норму часу і норму виробітку за 8-годинну робочу зміну для токаря на операції виготовлення бронзового вкладиша підшипника ковзання із заготовки, виготовленої за удосконаленою технологією. Дана технологія передбачає отримання заготовки методом лиття в багаторазову металеву форму (кокіль) замість одноразової піщано-глинистої форми, що дає змогу зменшити припуски на механічну обробку і відповідно скоротити трудомісткість токарної обробки вкладиша на 25%. Базова норма виробітку становить 12 вкладишів за зміну.

Завдання 20.6

За технологічним процесом на складання приладу була встановлена норма штучного часу 1 год. 40 хв. після удосконалення технологічного процесу, норма виробітку зросла на 13,7%, що дозволило робітнику за місяць (160год.) зібрати 133 прилади. Визначити відсоток виконання робітником нової місячної норми виробітку.

Завдання 20.7

За діючим на підприємстві технологічним процесом на обробку деталі затрачалось 18 хв., а після технічних вдосконалень норма часу на одну деталь становила 15 хв. Визначити на скільки відсотків знизилась трудомісткість роботи і зросла продуктивність праці, якщо тривалість зміни становить 8 год.

Завдання 20.8

На операцію складання електроприладу була встановлена норма штучного часу 84 хв. У зв’язку із технічними вдосконаленнями норма штучного часу знизилась на 12%. За місяць (175 год.) складальник збирав 160 електроприладів. Визначити відсоток виконання робітником нових норм виробітку.

Завдання 20.9

Багатоверстатник обслуговує декілька верстатів з нормою Топер - 30 хв. (де Топер = Тмаш + Тдоп) у т. ч. Тдоп = 10 хв. На період від верстата до верстата затрачається 0,5 хв. Визначити кількість верстатів, які обслуговує робітник і коефіцієнт його завантаження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]