Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_po_praktitsi.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
40.78 Кб
Скачать

2. Засоби радіотехнічного забезпечення польотів(зрзп)

- засоби зв’язку;

- засоби радіонавігації;

- засоби спостереження;

Засоби зв’язку розміщуються на ПС (повітряні судна) та на аеродромах різного призначення.

Навігація – наука про судноводіння. За допомогою радіохвиль визначається положення ПС.

Наземні ЗРЗП і авіаційного електрозв’язку – радіоелектронні та радіотехнічні засоби (електрозв’язку, радіонавігації та радіолокації; автоматизовані системи та їх робочі місця; апаратура відображення; антенно-фідерні пристрої; лінії управління та електрозв’язку; автономні джерела електроживлення, енергоустановки та електрообладнання та ін.), які призначені для забезпечення польотів ПС, виконання певних функцій обслуговування повітряного руху та забезпечення виробничої діяльності підприємств авіації.

Обслуговування повітряного руху – загальний термін, що означає польотно-інформаційне обслуговування, аварійне обслуговування, консультативне обслуговування, диспетчерське обслуговування повітряного руху (районне ДО, ДО підходу, або аеродромне ДО).

Євроконтроль – європейська організація із забезпечення безпеки аеронавігації.

Служба з технічної експлуатації наземних засобів і авіаційного електрозв’язку – структурний підрозділ підприємств ЦА, що виконує комплекс організаційно-технічних засобів, спрямованих на забезпечення польотів ПС.

РТЗ виконує технічну експлуатацію на етапах з використанням засобів за призначенням, збереження, транспортування, приведення в готовність і підтримка постійної готовності.

Технічне обслуговування – комплекс операцій для підтримки справного стану при використанні його за призначенням під час простою, забезпечення, зберігання та транспортування.

-4-

2.1. Технологія технічного обслуговування наземних засобів ртз.

ТО засобів РТЗ організовується та здійснюється спеціально підготовленим персоналом РТЗ з метою підтримання надійності, попередження відмов, підтримання експлуатаційних характеристик у межах встановлених вимог.

Робота з ТО забезпечується:

  1. Персоналом РТЗ

  2. Штатними спеціальними підрозділами

  3. Представниками підприємств-виробників засобів РТЗ на підставі договорів.

ТО здійснюється підприємствами на підставі договорів у випадках:

  1. Високої складності обладнання та програмного забезпечення;

  2. Перевищення обсягу ТО над можливостями штату РТЗ;

  3. Недоцільності виконання ТО власними силами ЦА.

Персонал РТЗ – працівники служби РТЗ до яких належать керівники, професіонали, фахівці, технічні службовці та робітники відповідних категорій, класів та розрядів.

2.2. Загальні відомості про радіонавігацію

РН здійснюється спільними діями членів екіпажу ПС для визначення місцезнаходження ряду навігаційних елементів і параметрів для забезпечення польоту. Завдання екіпажу – виконання польоту по заданому маршруту, дотримання режиму польоту по швидкості та висоті, виліт ПС до наміченої цілі у визначений час, визначення навігаційних данних, необхідних для виконання поставлених задач, а також виліт ПС на аеродром для посадки та маневру на посадку.

Для вирішення задач використовують різні технічні засоби до яких відносяться:

  1. Загальні засоби повітряної навігації, які включають в себе магнітні та гіроскопічні комплекси, вказівники висоти, вказівники швидкості, годинник та ін.

  2. Астрономічні засоби, що дозволяють визначити навігаційні елементи польоту по положенню небесних світил.

  3. Радіотехнічні засоби.

У відповідності до ТЗ, що використовуються розрізняють 3 основні способи навігації:

-5-

  1. Компасна

  2. Астрономічна

  3. Радіотехнічна

Під радіонавігацією слід розуміти один із способів навігації, який заснований на використанні радіотехнічних засобів.

Маршрут проходження розбивається на окремі відрізки (лінії заданого шляху). Для здійснення навігації на кожному відрізку вибирають наземні орієнтири – навігаційні точки. Орієнтиром може бути будь-який радіотехнічний об’єкт. Для кожного відрізку шляху обираються найбільш доцільні засоби навігації, за допомогою яких вимірюють чи контролюють окремі навігаційні елементи, що характеризують траєкторію руху ПС.

До навігаційних елементів польоту відносяться:

  1. Курс

  2. Курсовий кут орієнтира

  3. Радіопілінг

Курсовим називається кут між північним напрямком меридіана в заданій точці і повздовжній вісі ПС, відрахований за годинниковою стрілкою. Він може відраховуватися від географічного або від магнітного меридіану. У відповідності з цим розрізняють:

  • Істинний кут

  • Магнітний кут

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]