Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
План виробництва та реалізації продукції.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
302.59 Кб
Скачать

§ 3. Планування якості промислової продукції

Крім кількісних показників у плані виробництва і реалізації промислової продукції встановлюються і якісні показники готової продукції.

План з якості продукції гірничорудних підприємств є складовою частиною плану виробництва і реалізації продукції. Якщо кількість добутої руди показує фізичний обсяг виконаних робіт, то кількість отриманого разом з рудою металу є якісним показником виконаних робіт.

На вміст металу в добутій руді і величину якісних і кількісних втрат при експлуатації безпосередньо впливають як геологічні фактори, під якими маються на увазі ступінь однорідності й умови залягання рудних покладів, так і гірничотехнічні фактори, обумовлені технологією експлуатаційних робіт. До числа перших варто віднести: вміст металу в рудному масиві, розміри і внутрішня будівля покладів, розмір і склад некондиційних включень, фізичні властивості руд, характер контактів і потужність приконтактних зон бідних руд, кут падіння покладів, якісну характеристику і фізичні властивості вміщуючих порід.

Основні гірничотехнічні фактори включають застосовувані системи розробки, послідовність відпрацьовування і порядок випуску руди з блоків, інтенсивність відпрацьовування окремих покладів і родовища в цілому.

Для встановлення плану з якості необхідно володіти наступними даними:

план видобутку руди по кар'єрам, шахтам, горизонтам, ділянкам, блокам з розподілом за системами розробки і видами гірничих робіт;

розрахунки середньозваженого вмісту заліза і добутої руди по блокам, ділянкам і в цілому по підприємству;

нормативи експлуатаційних втрат і розубожування руди, погоджені з гірничим округом;

результати дослідного розсіву руд по блокам з даними по виходу і якісній характеристиці різних класів і сортів руд;

фактичні дані по якості і сортності руд за попередній період.

Виділення сортів руд проводиться на підставі їхнього хімічного складу і фізичних властивостей з урахуванням результатів періодично виробленого розсіву руд і фактичних даних по виходу окремих сортів. План з якості і сортності складається геологічною і маркшейдерською службами спільно зі службою ОТК і плановим відділом. При розробці родовищ неминучі втрати руди і її розубожування.

Різниця між кількістю добутої чистої руди і її балансовими запасами представляє абсолютну величину втрат руди, а відношення абсолютних втрат до балансових запасів руди називається коефіцієнтом втрат Кп

Відношення різниці вмістів корисної копалини в рудному масиві й у добутій руді до його вмісту в масиві є коефіцієнтом видимого розубожування:

Крім того, розрізняють коефіцієнт справжнього розубожування руди порожніми породами, що визначається відношенням обсягу розубожуваючих порожніх порід до обсягу добутої рудної маси:

де - обсяг порожніх порід, добутих разом з рудою, т;

- обсяг добутої чистої руди, т; -балансові запаси руди, т.

Вміст металу в добутій рудній масі

де - вміст металу в масиві розубожуваючих порожніх порід, %.

Очевидно, якщо порожні породи не містять корисного компонента п = 0), те коефіцієнти видимого і справжнього розубожування руди будуть рівні р = Кр. При >0, р <Кр.

По нормативам втрат і розубожування руди можна визначити не тільки плановий вміст металу в, добутій руді, але і кількість добутої руди з кожної ділянки родовища (блоку, панелі, горизонті і т.д.)

Вміст металу в добутій руді по шахті, кар'єру або руднику визначається як середньозважена величина по всім добичним одиницям (блокам, панелям, горизонтам):

де - обсяг видобутку по кожній добичнш одиниці, т;

-вміст металу в добутій руді по кожній добичній одиниці, %;

п - число добичних одиниць.

Вміст металу в концентраті й інших видах продукції рудопідготовчих фабрик встановлюється як середньозважена величина по всім рудопотокам і фабрикам.

При переробці сирої руди в концентрат на збагачувальних фабриках мають місце втрати металу в хвостах. Коефіцієнт витягу металу в концентрат визначається залежністю

де - вихід концентрату із сирої руди, частки.