Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
План виробництва та реалізації продукції.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
302.59 Кб
Скачать

§ 2. Планування виробництва промислової продукції

План виробництва промислової продукції в натуральному вираженні для гірничорудних підприємств - це завдання з виробництва товарної руди, концентрату, агломерату, окатишів і інших видів товарної продукції визначеної кількості, сортності і якості. Крім випуску готової продукції в плані виробництва гірничорудного підприємства знаходять відображення обсяги розвідницьких, підготовчих і нарізних робіт, необхідні для забезпечення безперервності процесу видобутку руди.

Завдання з виробництва і реалізації готової продукції встановлюються для підприємств вищестоячими організаціями (виробничими об'єднаннями, міністерствами) відповідно до потреб народного господарства і балансу виробничих потужностей гірничорудних підприємств.

Обсяги розвідницьких, гірничо-підготовчих, розкривних і нарізних робіт встановлюються на підставі питомої витрати цих робіт на одиницю добутої руди, руху балансових запасів руди по шахтах і кар'єрам і забезпеченості розвіданими, підготовленими і готовими до виїмки запасами руди на початок планованого року.

Забезпеченість запасами в місяцях обчислюється за формулою

де - розвідані, підготовлені або готові до виїмки запаси руди, т;

- видобуток руди в планованому році, т.

Якщо величина підготовлених до виїмки запасів руди на початок планованого року виявляється менше встановленого нормативу, то в плані виробництва передбачається відповідне збільшення обсягів розвідницьких, підготовчих, розкривних або нарізних робіт.

Обсяги розкривних робіт встановлюються в кубічних метрах, а розвідницьких, гірничо-підготовчих і нарізних робіт - у метрах і кубічних метрах за рудником в цілому і за видами виробіток (відкаточні, повстаючі, підетажні, шпари і т.д.).

Аналогічно планують обсяги розвідницьких, нарізних і розкривних робіт. При цьому питомий обсяг розкривних робіт на 1т добутої руди характеризується коефіцієнтом розкриву.

Таблиця1

План видобутку руди

Процес

Видобуток

Число діючих забоїв

руди, тис. т

всього

в роботі

в резерві

Очисні роботи

1933,2

25

22

3

В тому числі за сисистемами

розробки:

етажно-камерна

1305,2

17

15

2

підетажне обрушення

628,0

8

7

1

Гірничо-підготовчі роботи

16,8

-

-

-

Всього

1950,0

25

22

3

Планові обсяги виробництварозподіляються за кварталами з урахуванням зміни виробничих потужностей гірничорудного підприємства і розвитку гірничих робіт.

У плані видобутку руди крім обсягів виробництва вказують число діючих і резервних забоїв (табл. 1).