Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторные работы_ИСП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

1.2.1.Запуск і рестарт моделі

Запустити виконання моделі натисканням кнопки (на інструментальній панелі головного вікна моделі) або за допомогою команди “Моделювання/Пуск” головного меню. Почнуть змінюватися модельний час (у темпі реального, якщо у комп'ютера достатня продуктивність) і значення фазових змінних. Однак спостереження за цифровими значеннями мало що дає (тільки констатацію, що в моделі взагалі щось обчислюється). Тому зупинити виконання за допомогою кнопки або команди “Моделювання/Зупинка” і потім закінчити даний прогін за допомогою кнопки або команди “Моделювання/Рестарт”. У результаті цих дій даний екземпляр випробуваної системи знищиться і буде створений новий, знову з початковими значеннями змінних. Модельний час знову дорівнюватиме 0.

1.2.2.Часова діаграма

За допомогою кнопки або команди “Вікна/Нова діаграма” створити вікно діаграми (за замовчуванням це буде часова діаграма, тобто по осі абсцис будуть відкладатися значення модельного часу). Методом “drag-and-drop” перенести у вікно діаграми з вікна змінних змінну . Запустити модель й одержати наступний графік (рис. 2.5).

Зауваження. Може виявитися, що на комп'ютері це рівняння вирішується так швидко, що неможливо нічого помітити. За допомогою кнопки або команди “Установки/Модель” викликати діалог редагування установок (рис. 2.6). На сторінці “Виконання” перемкнути параметр “Співвідношення модельного й реального часу” з положення “так швидко як можливо” у положення “співвідношення модельного і реального часу” (за замовчуванням це 1, тобто моделювання в реальному часі). Змінюючи це число, можна прискорювати або сповільнювати прогін моделі.

Зауваження. В цьому ж вікні можна встановити зупинку виконання прогону моделі через певний проміжок часу. Для цього необхідно ввімкнути параметр “Зупинка через” і задати інтервал в секундах (за замовчуванням – 1).

При створенні вікна діаграми автоматично вибираються кроки по осях. З рис. 2.5 бачимо, що масштаб, який встановився автоматично, незручний для аналізу перехідної функції ланки. При подвійному натисканні лівої кнопки миші, коли курсор знаходиться в полі діаграми, з’являється вікно настройки параметрів діаграми (рис. 2.7). Це вікно можна також викликати, натиснувши праву кнопку миші при знаходженні курсору в полі діаграми і вибравши в меню пункт “Настройка”. В цьому вікні можна змінювати крок по осі часу, а також по осі вихідних величин та межі значень вихідних величин (мінімальне та максимальне). Крім того, можна також задати позначення для осей (“Текст по ” та (“Текст по ”), сітку по осях та товщину ліній на графіку.

Зауваження. Масштаб впливає тільки на співвідношення реальної величини (часу чи параметра) до її зображення на графіку. Тому для зміни кроку часу та вихідних величин на графіку необхідно користуватися функцією “Крок”.

Перехідна функція аперіодичної ланки першого порядку після настройки параметрів часової діаграми показана на рис. 2.8.

1.3.Збереження та друкування діаграми

З меню, яке з’являється натисканням правої кнопки миші при знаходженні курсору, в межах діаграми вибрати пункт “Зберегти зображення”. В діалозі, що відкриється, вказати папку, в якій треба зберегти зображення та його найменування й формат (“BMP” або “JPEG”).

Для друкування діаграми з того ж меню потрібно вибрати пункт “Друк” і надрукувати діаграму згідно з настройкою принтера.

По команді “Експорт” запам’ятовані виміри виводяться в зазначений текстовий файл у вигляді таблиці з колонками "Time", "змінна-1", "змінна-2" ... і першим рядком заголовків. Такий текстовий файл може бути безпосередньо використаний у будь-якій електронній таблиці, наприклад, в MS Excel.

По команді “Експорт із інтервалом” запам’ятовані виміри виводяться в зазначений текстовий файл як і по команді “Експорт”, однак із зазначеним кроком у модельному часі (виміри інтерполюються).

2. ВИКОНАННЯ РОБОТИ

2.1.Створити новий проект для дослідження аперіодичної ланки першого порядку згідно з п. 1 вказівок.

2.2.Ввести рівняння, змінні, константи і параметри згідно пп. 2.1-2.3 вказівок.

2.3.Провести дослідження перехідної функції аперіодичної ланки згідно з п. 2.4 вказівок.

2.4.Провести дослідження перехідної функції аперіодичної ланки першого порядку при наступних значеннях сталої часу та коефіцієнта підсилення (табл. 3.1).

Таблиця 3.1

1

2

5

5

, с

0,5

0,1

0,1

0,5

3.ЗМІСТ ЗВІТУ

3.1.Назва роботи.

3.2.Мета роботи.

3.3.Відомості про порядок створення та дослідження моделі аперіодичної ланки першого порядку.

3.4.Результати дослідження моделі аперіодичної ланки першого порядку.

3.5.Висновки за результатами дослідження.