Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаврик.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
501.7 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України Сумський державний університет Кафедра прикладної гідроаеромеханіки Пояснювальна записка

до ОДЗ

з дисципліни «Гідропривід і гідро-, пневмо­автоматика» на тему: «Розрахунок гідравлічного привода»

Виконала студентка

Групи ГМ-81

Прокопенко Е.М.

Перевірив Кулініч С.П.

Суми – 2011

Зміст Вступ ……..4

  1. Опис принципової схеми приводу ……..6

  2. Вибір робочої рідини і тиску, визначення розмірів циліндру ……… 8

  3. Визначення швидкості циліндра при холостому ході .……...10

  4. Визначення витрат рідини і вибір насоса ……... 14

  5. Вибір гідроапаратури …….. 16

  6. Гідравлічний розрахунок привода …….. 18

Список використаної літератури ………23

Вступ

Гідропривід - це сукупність пристроїв, призначених для приведення у дію машин та механізмів за рахунок гідравлічної енергії. Гідропривід вико­нує ті ж функції що і механічна передача (редуктор, пасова передача, криво­шипно-шатунний механізм і т. д.). Основне призначення гідроприводу, як і механічної передачі, - перетворення механічної характеристики привідного двигуна у відповідності з вимогами навантаження (перетворення виду руху вихідної ланки двигуна, його параметрів а також регулювання, захист від пе­ревантаження та ін.).

Привідним двигуном насоса можуть бути електродвигун, дизель та інші, тому іноді гідропривід називається відповідно електронасос ний, ди-зельнасосний тощо. До основних переваг гідроприводу відносяться: можли­вість універсального перетворення механічної характеристики привідного двигуна у відповідності до вимог навантаження; простота керування та авто­матизації, простота захисту привідного двигуна та виконавчих органів від

перевантажень; широкий діапазон без ступеневого керування швидкості ви­хідної ланки; велика передатна потужність на одиницю маси привода; надій­не змащування деталей, що труться. До недоліків гідроприводу відносять: витоки робочої рідини через ущільнення та зазори, особливо при великих значеннях тиску, нагрівання робочої рідини, що у ряді випадків вимагає спе­ціальних охолоджуючих пристроїв, менш низький ККД, ніж у відповідних механічних передач, необхідність забезпечення в процесі експлуатації чисто­ти робочої рідини та захисту від проникнення в неї рідини, пожежонебезпека у випадку використання горючої рідини.

При правильному виборі гідро схем та конструюванні гідровузлів де­які з названих недоліків гідроприводу можна ліквідувати або значно зменши­ти їх вплив на роботу машини. Тоді переваги гідроприводу стають значно суттєвішими.

Зараз важко назвати галузь техніки, де б не використовувався гідро­привід. Ефективність, великі технічні можливості роблять його майже універсальним засобом при механізації та автоматизації різних технологічних процесів.

Курсова робота проводиться з метою закріплення й поглиблення знань, отриманих на лекційних і лабораторних заняттях, і застосування цих знань при комплексному рішенні конкретних інженерних завдань.

У даній курсовій роботі виконується розрахунок гідроприводу з по­дальшою побудовою його гідравлічної схеми. У роботу входить визначення робочих параметрів гідро обладнання, а також його вибір з довідкової літератури. Для заданої циклограми руху приводів проектується система ке­рування з елементів пневмоавтоматики.

Виконання такої роботи допомагає виконуючому її одержати навички інженерного конструювання й розрахунку типових гідроприводів і синтезу автоматичних систем керування рухом гідропневмоприводами, що працюють у циклічному режимі.