Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторные работы_ИСП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Лабораторна робота №1 ознайомлення з пакетом програм model

VISION STUDIUM

Мета роботи – ознайомлення з інтегрованою графічною оболонкою для швидкого створення інтерактивних візуальних моделей складних динамічних систем і проведення обчислювальних експериментів з ними.

Пакет Model Vision Studium (MVS) призначений для чисельного моделювання гібридних систем. Гібридна система – це спеціальна математична модель реальних об'єктів, що володіють одночасно "безперервними" й "дискретними" властивостями. Аналіз властивостей розв'язуваної математичної задачі, вибір і настроювання методу рішення виконуються пакетом, а не користувачем. Користувач має можливість активно втручатися в хід обчислювального експерименту і, за необхідності, одержувати щодо рішень якнайбільше додаткової інформації.

1 Новий проект

Увійти в інтегровану оболонку пакета й натиснути кнопку або виконати команду головного меню “Проект\Новий…”. У діалозі, що з'явився, вибрати шлях до папки проекту (наприклад, “C:\Мої_моделі\”), ввести ім'я проекту (наприклад, “r1”») і натиснути кнопку “Створити”. Після цього з'явиться папка “C:\Мої_моделі\r1” й у ній - файл бази даних проекту “r1.mvb”.

Зауваження. Передбачається, що для нового проекту відкривається нова папка (якщо використовується існуюча, то всі дані в ній знищуються). Водночас за допомогою команди “Проект/Зберегти як” можна зберігати в тій же папці різні модифікації даного проекту (наприклад, r2.mvb). Згодом у цій папці з'являться ще два файли – “r1.ini” й “r1_em.ini” , де зберігаються відповідно установки проекту й виконуваної моделі.

Після цього в інтегрованому середовищі з'являться наступні вікна (рис. 1.1):

  1. в ікно керування проектом (ліворуч угорі) містить дерево основних складових проекту. До складових проекту відносяться: класи блоків, глобальні (тобто видимі у всіх складових проекту) константи, глобальні процедури й функції, віртуальний стенд й імпортовані бібліотеки класів. За допомогою спливаючого по правій кнопці миші меню можна додавати нові компоненти, видаляти й редагувати існуючі. У новому проекті за замовчуванням доданий клас безперервного блоку “r1” (ім'я класу збігається з ім'ям проекту);

  2. вікно віртуального стенда (ліворуч внизу) містить структурну схему системи, що моделюється, тобто екземпляри блоків і зв'язки між ними. За замовчуванням у віртуальний стенд поміщений екземпляр класу “r1” з ім'ям “r1_1” (наступний екземпляр цього класу в цій схемі одержить за замовчуванням ім'я “r1_2” і т.д.). Управляти структурними компонентами можна за допомогою спливаючого по правій клавіші миші меню. Для додавання нового блоку досить схопити мишкою у вікні керування проектів потрібний клас, буксирувати його у вікно структури й кинути в потрібному місці.

Зауваження: Розглянута модель є ізольованою системою в загалом немає необхідності в структурній схемі й блоках. Однак дана версія пакета орієнтована на блокове моделювання й тому ізольована система представляється як блок без входів і виходів, а її модель – у вигляді віртуального стенда з екземпляром такого блоку;

  1. вікно редагування доданого за замовчуванням класу (у цьому випадку класу “r1”) містить дерево складових опису класу. Оскільки даний блок передбачається безперервним, то за замовчуванням у нього додана порожня система рівнянь із ім'ям “Система_рівнянь_1”.

Зауваження. У даній версії пакета чисто безперервна система розглядається як вироджений випадок гібридного автомата, головна карта поводження якого містить тільки один вузол, якому й приписана відповідна система рівнянь. Тому якщо відкрити головну карту поводження такого класу (за допомогою подвійного натискання миші на відповідному вузлі дерева), можна побачити, що вона складається з єдиного вузла Init (успадкованого від загального предка всіх блоків класу CDevice), якому й приписана “Системі_рівнянь_1”;

  1. вікно редагування системи рівнянь, відкрите на

порожній “Система_рівнянь_1”.