Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OVS_030.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
5.11 Mб
Скачать

3.4. Виникнення періодики

До періодичних видань зараховують газети й журнали. Газета — це періодичне аркушеве (іноді —сфальцьоване) видання, яке містить новинні та інші повідомлення на актуальні суспільні теми. Повідомлення можуть бути як текстовими, так й ілюстраційними, причому різних жанрів, різної тематики, але невеликі за обсягом. Журнал — це періодичне зброшуроване видання, яке містить в основному аналітичні повідомлення наукової, технічної, публіцистичної тематики, а також твори художньої літератури.

Свого часу в Римській імперії за вказівкою Юлія Цезаря почали оприлюднювати прообрази сучасних газет такі, як "Acta diurna" ("Щоденні події") й "Acta senatus" ("Дії сенату"). Їх вивішували для ознайомлення населення в громадських місцях.

У 8 ст. н. е. в Китаї, за часів імператора Сюань Цзуна, оприлюднювали листки "Ді бао" ("Придворні копії"). Подібні листки оприлюднювали і в Кореї — "Чжо бо" ("Придворний бюлетень").

На початку 17 ст. в Європі виникли періодичні друковані засоби передачі масової інформації, які виходили регулярно.

Хоча щодо першості існують різні міркування, найчастіше першою вважають газету „Relation aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historie” („Колекція всіх відомих і згадуваних новин”), яку почав видавати 1605 р. у Страсбурзі (зараз — Франція) Йоган Каролус1 (рис. 3.30). Далі були “Frankfurter Jurnal” (1615 р., Німеччина), “Weekly News” (1621 р., Англія), “Gazette” (1631 р., Франція). Дати виходу перших газетних видань в інших країнах світу описані в літературі2.

Сказане дає підстави твердити, що професія журналіста з’явилася на початку 17 ст., тобто другою після професії книговидавця.

Рис. 3.30. Титульна сторінка газети Й. Каролуса „Колекція… ” ("Relation…", 1605)

Ще через півстоліття — в 1665 р. — у Франції вийшло з друку видання, яке прийнято вважати першим журналом — "Journal des scavants" ("Журнал учених"; рис. 3.31)1. Його засновником і видавцем був Дені де-Салло. Журнал публікував статті з фізики, хімії, математики, повідомлення про найновіші відкриття в науці й техніці, огляди книг і белетристики.

Таким чином, у першій половині 17 ст. почала виникати професія видавця періодичних видань.

Рис. 3.31. Титульна сторінка журналу Д. де-Салло "Журнал учених" ("Journal des scavants", 1665)

Газети й журнали взяли на себе роль оперативного інформування суспільства про останні події громадського життя й науково-технічні досягнення. Особливо важливу роль у розвитку науки відіграли наукові журнали, зокрема в 19 та особливо в другій половині 20 ст., коли в глобальному інформаційному просторі виникло явище, яке отримало назву "інформаційного вибуху" (подвоювання обсягу інформації через певну кількість років, причому ця кількість років щоразу ставала меншою).

В Україні перше газетне видання французькою мовою під назвою "Gazette de Leopole" ("Львівська газета") вийшло у Львові в 1776 р. Першим українським журнальним видання вважають "???", видане російською мовою в Харкові у ХХХХ р. Першим газетним виданням українською мовою вважають "???", яке вийшло у Хххххх в 1905 р. Першим українським журнальним видання українською мовою вважають "Хххххх", видане в Хххххх у 1922 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]