Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАЛОГОВАЯ СИСТЕМА КОНСПЕКТ2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
794.62 Кб
Скачать

3. Фіксований податок для суб`єктів малого підприємництва-фізичних осіб

Фізична особа, яка здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, за наявності певних умов, може вибрати спосіб оподаткування своїх доходів зі сплатою фіксованого податку. Це передбачає сплату фізичною особою підприємцем податку на власні доходи (тобто тільки «за себе») у фіксованому розмірі шляхом придбання патенту про сплату фіксованого податку. Фізична особа має сплачувати фіксований податок незалежно від ведення діяльності у звітному періоді.

Фізична особа-підприємець має право обрати спосіб оподаткування доходів зі сплатою фіксованого податку за таких умов:

- фізична особа має здійснювати діяльність на ринках;

- кількість найманих осіб, включаючи членів сім`ї підприємця, маю становити не більше 5;

- підприємець на має здійснювати діяльність з торгівлі лікеро-горілчаними та тютюновими виробами;

- валовий дохід від самостійного здійснювання підприємницької діяльності з використанням найманих працівників за останні 12 календарних місяців, що передували придбанню патенту, не має перевищувати 7000 неоподатковуваних доходів громадян (тобто 119 тис. грн.).

Переваги переходу на сплату фіксованого податку для фізичної особи-підприємця такі:

1) для ведення дрібнооптової та роздрібної торгівлі не потрібно отримання ліцензії;

2) звільнення від ведення обов`язкового обліку доходів і витрат;

3) за відсутності торгівлі підакцизними товарами підприємець може не застосовувати розрахункові касові апарати та розрахункові книжки;

4) простота сплати податку шляхом придбання патенту;

5) звільнення від сплати таких податків і зборів:

а) податку на доходи фізичних осіб (тільки «за себе»). Доходи підприємця від здійснення підприємницької діяльності з придбанням патенту про сплату фіксованого податку не включається в оподатковуваний дохід за підсумками звітного року;

б) збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності з придбанням торгового патенту;

в) утримань фізичною особою-підприємцем єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування із виплат доходу («за себе» та членів сім'ї, які беруть участь у підприємницькій діяльності).

Платник фіксованого податку є платником інших податків та зборів, крім вищевказаних, а також єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування (який нараховується відповідно до порядку, розглянутому вище для платників єдиного податку-фізичних осіб). Платник фіксованого податку може добровільно зареєструватися платником ПДВ при поставці товарів (робіт, послуг) на митній території України за умови досягнення встановлених обсягів оподатковуваних операцій, а також є платником ПДВ при імпорті (ввезенні) товарів на митну територію України в обсягах, що підлягають оподаткуванню.

Ставки фіксованого податку встановлюються відповідною місцевою радою залежно від територіального розташування місця торгівлі у межах від 20 до 100 грн. за календарний місяць для осіб, що здійснюють свою діяльність самостійно. Для здійснення підприємницької діяльності на території України (не менше ніж на 2-х ринках) з придбанням патенту ставка фіксованого податку встановлюється у розмірі 100 грн.

Якщо підприємець використовує у підприємницькій діяльності найманий персонал або членів своєї сім`ї, ставка податку збільшується на 50 % за кожну таку особу.

Фіксований податок сплачується підприємцем шляхом придбання патенту про сплати фіксованого податку за весь строк дії патенту. Строк дії патенту становить від 1 до 12 місяців на вибір платника. Строк патенту має бути продовжений шляхом проставляння на зворотній стороні оригіналу патенту відмітки за підписом керівника чи його заступника (при його відсутності) на підставі документу про сплату фіксованого податку.

Патент видається підприємцю за місцем реєстрації підприємця у податковому органі на підставі платіжного документу, що підтверджує сплату фіксованого податку та заяви у вільній формі. У заяві має бути вказана інформація про місце здійснення підприємницької діяльності, перелік осіб, що знаходяться у трудових відносинах з підприємцем, членів його сім`ї, що приймають участь у підприємницькій діяльності, їх реєстраційні номери, а також інформація про доходи підприємця за останні 12 календарні місяці або про неотримання таких доходів (для цього підприємець має вести особистий облік доходів і витрат у зручній для нього формі). Відповідальність за достовірність даних у заяві несе платник.

Патент має бути виданий податковим органом платнику протягом 3 робочих днів від дня прийому заяви.

Якщо протягом строку дії патенту ставки фіксованого податку змінюються, то перерахунок фіксованого податку не здійснюється. Якщо платник податку додатково наймає або залучає будь-яких осіб, крім указаних в патенті, то він має право повідомити про це податковий орган для внесення змін у патент та самостійно доплатити 50 % від ставки за кожну таку особу.

Патент може бути скасований та вилучений за рішенням керівника податкового органу:

- якщо торгівля здійснюється особою, яка не внесена в патент. У такому випадку підприємець позбавляється права застосовувати ставку фіксованого податку протягом 12 календарних місяців, наступних після порушення, та сплачує штраф в розмірі повної суми фіксованого податку в розрахунку на місяць за кожну не внесену в патент особу;

- у разі здійснення торгівлі лікеро-горілчаними та тютюновими виробами.

Фіксований податок сплачується: у розмірі 90 % нарахованого фіксованого податку - на відповідний рахунок місцевого бюджету, а 10 % нарахованого фіксованого податку - на рахунки територіальних органів Пенсійного фонду України у органах Державного казначейства як частину суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. При цьому розподіл коштів фіксованого податку на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та/або до Пенсійного фонду України Державним казначейством України не здійснюється.

Платник фіксованого податку подає декларацію з податку на доходи фізичних осіб наростаючим підсумком з початку року (за квартал, півріччя, 3 квартали, рік) протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу. У декларації вказуються суми отриманого доходу та сплаченого податку за звітний податковий період.

Платник фіксованого податку, що використовує найманий персонал, у разі нарахування доходів платнику податку на доходи фізичних осіб має подавати до органу ДПС за місцем розташування протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу, звіт за Ф №1ДФ. Якщо доходи на користь платника податку на доходи фізичних осіб у звітному кварталі податковим агентом не нараховувалися, то звіт за Ф № 1ДФ платником не подається.