Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6 Охорона праці .doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
520.7 Кб
Скачать

6.2.6 Пожежна небезпека

Пожежа – безконтрольне горіння, що відбувається поза спеціального осередку та наносить матеріальні збитки.

Пожежна небезпека – вірогідність появи пожежі та (або) поширення пожежі.

Небезпечний фактор пожежі – фактор, вплив якого призводить до травмування, отруєння або загибелі людини, а також матеріальним збиткам.

Ступінь вогнестійкості споруд – здатність будівлі в цілому протидіяти руйнуванню при пожежі.

Згідно СНіП 2.01.02 - 85 споруди по ступеню вогнестійкості підрозділяються на 8 ступенів:

Згідно з ОНТП 24-86 всі приміщення за вибухопожежною та пожежною небезпекою поділяються на 5 категорій. По вибухопожежній і пожежній небезпеці приміщення і споруди поділяють на категорії А, Б, В, Г, Д.

Приміщення категорії А (вибухонебезпечні та пожежонебезпечні) характеризуються застосуванням або утворенням у виробничому процесі горючих газів з нижньою межею вибуху (запалювання) 10% і менш, рідин з температурою спалаху пари до 28 0С включно за умови, що вказані гази і рідини можуть утворити вибухонебезпечні суміші в об'ємі, що перевищує 5% об'єму приміщення, здатних вибухати і горіти при взаємодії з водою, киснем повітря і один з одним.

Приміщення категорії Б (вибухонебезпечні та пожежонебезпечні) характеризуються наявністю горючих газів з нижньою межею вибуху (запалювання) більше 10% об'єму повітря, рідин з температурою спалаху пари від 28 до 61 0С включно, горючого пилу і волокон, нижня межа вибуху яких 65 г/м3 і менше за умови, що вказані гази, рідини і пил можуть утворити вибухонебезпечні суміші в об'ємі, що перевищує 5% об'єму приміщення.

Приміщення категорії В (пожежонебезпечні) характеризуються наявністю горючих рідин з температурою спалаху пари вище 61 0С, горючого пилу або волокон, нижня межа вибуху яких більше 65 г/м3 до об'єму повітря, речовин, здатних тільки горіти при взаємодії з водою, киснем повітря або один з одним, твердих речовин і матеріалів, що згоряють.

Приміщення категорії Г характеризуються наявністю речовин і матеріалів в гарячому, розжареному або розплавленому стані, процес обробки яких супроводиться випромінюванням тепла, іскор і полум'я, та твердих, рідких і газоподібних речовин, які спалюються.

Приміщення категорії Д характеризуються наявністю речовин і матеріалів, що тільки не згоряють, в холодному стані.

Ці категорії приміщень визначаються для найбільш несприятливого по відношенню пожежі або вибуху періоду, виходячи з виду горючих речовин та матеріалів, що знаходяться в апаратах та приміщеннях, їх кількості та пожежевибухонебезпечних властивостей технологічного процесу.

З наведеного вище, категорія даного виробничого приміщення – Г.

У виробничому приміщенні зберігаються деякі речовини та матеріали, які використовуються в процесі виробництва. Дані про пожежонебезпечні властивості цих речовин та матеріалів наведені в таблицях 6.5.

Потенційними причинами виникнення пожежі у виробничому приміщенні можуть бути нагрівання матеріалів чи речовин до температур спалаху або самозаймання, необережне використання легкозаймистих речовин, коротке замикання електричного обладнання, попадання іскор на матеріали, неправильне використання нагрівальних приборів, тощо.

Таблиця 6.5 – Пожежні показники деяких речовин

Речовина

НКПВ,

% об.

ВКПВ,

% об.

tспалах,

0C

tсамозай,

0С

Максималь-ний тиск вибуху, кПа

Кбезпеки

Ацетон

2.2

13

-18

535

893

1,5

Етиловий спирт

3.3

18.4

13

405

750

2

Таблиця 6.6 – Пожежні показники деяких твердих горючих речовин

Речовина

НКПВ,

tсамозайм,

0C

Максимальний тиск вибуху,

кПа

Мінімальна енергія запалювання,

мДж

Алюміній

10

470

660

0.025

Полістирол

25

488

720

15

Поліетилен

12

440

560

30

Висновок: необхідно розробити ряд заходів, направлених на забезпечення пожежної безпеки у навчальному приміщенні.