Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лісова ентомологія 2.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
25.98 Mб
Скачать

Блок інформації

Ряд лускокрилі - Lepidoptera

Родина коконопряди — Lasiocampidae

Кільчастий шовкопряд Malacosoma neustria L. — трапляється повсюдно. Пошкоджує дуб, тополю, липу, в'язові, плодові дерева та деякі кущі.

Найчастіше масові розмноження кільчастого шовкопряда відбу­ваються в розріджених насадженнях, що добре прогріваються. Часто спалахи його масового розмноження виникають в парках і дібровах. Гусениці віддають перевагу дубу, розвиваючись на якому дають плідне життєздатне потомство.

Морфологічні ознаки. Метелик у розмаху крил 32-40мм. Передні крила охряно-жовті або цегляно-бурі, з двома поперечними смугами. В розмаху крил самка – 40мм, самець – 32мм; тіло вкрите жовтими волосинками, у самців на кінці черевця китичка волосків; вусики гребінчасті, ротовий апарат недорозвинений.

Яйце розміром 3мм, циліндричне свинцево-сіре, з твердою оболонкою. Гусениця до 55мм блакитно-сіра, в м’яких волосинках, на спинному боці біла смуга, облямована оранжево-бурими смужками, по боках переривчасті блакитні смуги; голова блакитна з чорними плямами.

Лялечка 40мм бурувато-чорна з рідкими буруватими волосками в подвійному щільному павутинному коконі білувато-жовтого кольору.

Життєвий цикл. Літають у липні. Самка відкладає яйця на пагонах, тонких гілочках і навіть черешках листя різних дерев спірально у кілька оборотів. Кладка містить від 100 до 400 яєць і має вигляд широкого темного кільця, щільно охоплює пагони, і довго залишаються на дереві після виходу гусениць. Яйця зимують з сформованими в них гусеницями. Зазвичай зима не робить негативного впливу на кільчастого коконопряда. Однак гусениці в яйцях повністю гинуть при температурі -35 ° С, сильно збільшується їх смертність при -18 ° С протягом чотирьох місяців.

Гусениці виходять рано навесні (друга половина квітня, початок травня), за 5-17 днів до початку цвітіння яблуні. Гусениці живуть колоніями до четвертого віку, виїдають бруньки що не розпустилися і потім об'їдають листя з країв, залишаючи центральну жилку. Харчування гусениць відбувається в нічний час; вдень вони концентруються в розвилках товстих сучків, де влаштовують павутинні гнізда, в яких ховаються в погану погоду.

Молоді гусениці дуже стійкі до коливань температури і вологості, світлолюбні. Розвиток гусениць у природі триває 40-45 днів. За цей час гусениці линяють чотири-п'ять разів і проходять п'ять-шість віків.

Перед заляльковуванням гусениці розповзаються, і тому кокони ніколи не попадаються так скупчено, як гусінь. Заляльковування - у червні серед листя, в тріщинах і в листі, при масовому розмноженні на трав'яному покриві. Фаза лялечки 15 днів. Генерація однорічна

Нагляд. Нагляд ведеться по кладці яєць в поєднанні зі спостереженнями за ушкодженнями насаджень гусеницями і виловлюванні метеликів на світлові ловушки.

Заходи захисту. У комплекс, ентомофагів входять головним чином багатоїдні види, зазвичай розмножуються в декількох поколіннях на рік і несинхронні у розвитку з кільчастим коконопряда. Для більшості ентомофагів він є додатковим хазяїном, часто випадковим. Виключення становить тільки яйцеїд Telenomus laeviusculus Ratz, що є спеціалізованим паразитом кільчастого шовкопряда. Всього за рахунок кільчастого коконопряда розвивається 18 видів яйцеїдів. Причиною згасання вогнищ кільчастого коконопряда найчастіше є бактеріози в поєднанні з несприятливою погодою в кінці харчування гусениць. При пошкодженні більш як 10 % бруньок — обприскування біопрепаратами чи інсектицидами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]