Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лісова ентомологія 2.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
25.98 Mб
Скачать

Лабораторно-практична робота № 1 “Морфологічні та біологічні особливості листогризучих шкідників лісу родин листовертки, чубатки, п’ядуни”

Мета роботи: вивчити особливості морфологічної будови, біології та екологічні умови існування листогризучих шкідників родин листовійки (зелена дубова листовійка), чубатки (дубова чубатка, лунка срібляста), п’ядуни (п’ядун обдирало).

Блок інформації

Ряд лускокрилі - Lepidoptera

Родина листовійки — Tortricidae

Зелена дубова листовійка Tortrix viridana L. — трапляється повсюдно. Пошкоджує дуб черешковий, особливо його ранню форму, також дуб пухнастий на Південному березі Криму.

Зелена дубова листовійка світло- і теплолюбива. Вона заселяє в першу чергу освітлені узлісся або окремі дерева, розріджені насадження, парки, лісосмуги .

Вогнища утворюються в розріджених чистих дубових насадженнях, що займають найбільш сухі і добре прогріті місця, а також паркових гаях та інших насадженнях навколо міст.

Морфологічні особливості. Метелик з розмахом крил 18 — 23мм; передні крила і груди яскраво зелені, задні крила й черевце сірі. Яйце розміром 0,7 - 0,8 мм, округле, сплощене, спочатку світло-жовте, пізніше бурувато-сіре. Яйцекладка по 2 - 3 яйця на потовщеннях між річними пагонами, вкрита бурувато-сірим щитком. Гусениця завдовжки 17—20мм. сіро-зелена; голова темно коричнева, передній і анальний щитки коричневі або зеленувато-жовті, грудні ноги чорні. Лялечка 9—11мм, темно-бура, кремастер з вісьмома дрібними гачкуватими щетинками.

Життєвий цикл. Зимують запліднені яйця під щитками на корі молодих гілок. Ембріональний розвиток відбувається у лютневі відлиги й навесні за нижнього порогу розвитку 3,5°С. Гусениці відроджуються наприкінці квітня — на початку травня, в період набрякання бруньок раннього дуба. Без їжі гусениці витримують не більше 3 — 5 діб. Спочатку вони вгризаються всередину набряклих бруньок і живляться в них до відокремлення листків. З розпусканням листя пошкоджують його, пухко обплітаючи розетку павутиною. Пізніше звивають із шовковинок трубки або живуть під скрученим краєм листка. Спочатку скелетують, у старшому віці з'їдають листя повністю. Розвиток гусениць триває 19 — 25 діб, проходячи 5 віків. Перед заляльковуванням гусениця підгинає край листкової пластинки на нижній бік, закріплюючи її краї павутиною, і в цьому укритті заляльковується. Розвиток лялечки триває 10—15 діб. Перед виходом метелика лялечка висувається назовні. Літ метеликів популяції розтягнутий і триває близько двох місяців (червень — липень). Самка відкладає по 2 - 3 яйця на потовщеннях між річними пагонами, на рубчиках біля основи черешків листків, у розвилках гілочок, біля бруньок та в інших місцях, де є нерівності кори, і прикриває їх бурувато-сірим щитком із виділень придаткових ста­тевих залоз. Генерація однорічна.

Швидке наростання чисельності можливе тільки за умови оптимального збігу термінів виходу гусениць з яєць і появи фази відкритої бруньки у дуба. Якщо наступний рік складається теж більш-менш сприятливо для живлення гусениць, то спалах масового розмноження дубової листовійки в наступні три-чотири роки досягає максимуму і продовжується тривалий період (до 15 років).

Нагляд. У вогнищах листовійки нагляд ведеться по кладках яєць, які обліковуються на стрижневих пагонах. Крім того, нагляд можливий за літаючими метеликами

Заходи захисту. При закладанні лісонасаджень слід віддавати перевагу пізнім формам дуба. Приваблення в насадження комахоїдних птахів. При чисельності понад 0,5 кладки яєць на 1 м гілок потрібно на початку масового відродження гусениць застосувати біопрепарат або інсектицид.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]