Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вступ 1 .docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
76.98 Кб
Скачать

4.2 Туристичне районування Румунії

Завдяки сприятливим клімату та рельєфу, Румунія має великі туристичні можливості: Чорноморське узбережжя, дельта Дунаю, гірськолижні курорти в Карпатах, бальнеологічні курорти, монастирі на Буковині (північ) в Олтенії (південь), культурні об’єкти в Трансильванії (центр) та в Марамуреші (північ).

Узбережжя Чорного Моря Румунії є основним об'єктом уваги румунських та іноземних туристів. Модернізація готелів та розвиток місць для відпочинку й розваги, спричинили включення румунських готелів, розташованих на узбережжі Чорного моря, до каталогів найвідоміших у світі туроператорів. Між Мамаєю, найпівнічнішим курортом румунського чорноморського узбережжя та Мангалією, тобто на відстані 60 км, зосереджено понад 100.000 місць у готелях, котеджах, таборах та кемпінгах. Зазвичай, туристичний сезон на чорноморському узбережжі починається в квітні, коли перші групи іноземних туристів приходять на бальнеогрязьове лікування, та завершується на початку жовтня.

Розташована на південному сході Румунія, дельта Дунаю є одним з найбільших в світі водно-болотним угіддям та найбільшою зоною на планеті покритою заростями очерету, будучи ідеальним місцем для гніздування водоплавних птахів. Тут було підраховано понад 330 видів рідкісних птахів, 9 з яких оголошені пам’ятником природи. Всесвітня цінність дунайської дельти була визнана її включенням до міжнародної мережі біосферних заповідників в рамках програми ЮНЕСКО “Людина та біосфера”. Незалежно від пори року, дельта Дунаю є ідеальним місцем проведення відпустки. Тут існують всі умови для наукового туризму, пригодницького туризму, агротуризму, культурного туризму та виховного туризму. Взимку, дуже популярними є гірськолижні курорти Румунії. У нашій країні діють понад 40 подібних курортів, які посідають лижні, але лише деякі з них обладнані нічним освітленням та сніговими гарматами Найпопулярнішими є Пояна Брашов та курорти розташовані в Долині Прахова (на півдні країни): Сіная, Буштень, Азуга та Предял. Так само слід згадати й про Арієшень, в повіті Алба (центр), Семенік, в повіті Караш-Северін (південний схід), Бокша та Могоша, в Марамурешському повіті (північ) та Ватра Дорней в Сучавському повіті (північ).

У каталогах найвідоміших міжнародних туроператорів можна знайти пропозиції проведення відпусток на бальнеологічних курортах Румунії. Бальнеологічний сектор є важливою складовою румунського туризму. мінеральні й термальні води, лікувальна грязь, помірний клімат і, невостаннє, чорноморське узбережжя є вагомим аргументами на користь бальнеологічного туризму в Румунії. Бальнеологічне лікування в нашій країні має давню традицію, Румунія будучи однією з перших країн світу, які утворили на початку століття Наукове товариство бальнеології та кліматології. На сьогодні Румунія посідає понад 160 бальнеологічних курортів, з яких 40 - національного інтересу. Модернізація готелів та бальнеологічних санаторіїв спричинила повернення окремих румунських курортів в міжнародну туристичну мережу: Беїле Геркулане (південний схід), Беїле Фелікс (північний захід), Келіменешть-Кечулата (південь), Ковасна (центр), Совата (центр), Сатурн, Мангалія (чорноморське узбережжя).

Багато православних монастирів Румунії включені до маршрутів культурного туризму. На Буковині туристи мають змогу побачити унікальні монастирі з внутрішніми та зовнішніми настінними розписами (фресками): Воронец, Сучевіца, Молдовіца, Гумор та Арборе. Історики мистецтва порівнюють, настінні малюнки цих буковинських монастирів, давністю понад 4 сторіччя, з фресками Базиліки Сан Марко в Венеції або собору Орвето (Італія). Не менш цікавими є й монастирі Драгомірна та Путна, остання будучи й некрополем господаря Молдови Стефана Великого й Святого (1457-1504).

І на півдні Румунії існують кілька надзвичайних монастирів, як наприклад Тісмана в повіті Горж, Козія в повіті Вилчя - важливий пам’ятник архітектури XIV ст. та приклад початків архітектури візантійського впливу в Волощині. Теж у повіті Вилчя знаходиться й монастир Хурезь, побудований Константином Бринковяну в 1690-1697 рр., який був внесений до Списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. У повіті Арджеш, точніше в місті Куртя де Арджеш, можна побачити Господарську Церкву - найдавніший пам’ятник феодального мистецтва, збережений в початковій формі, а також і монастир Куртя де Арджеш - шедевр середньовічної румунської архітектури, побудований в роки правління Нягоє Басараба (1512-1521). Тут знаходяться могили перших королів Румунії Кароля І та Фердинанда І.

Надзвичайно чарівною є Мараморощина (північ), завдяки природній красі, етнофольклорному багатству та гостинності місцевих жителів. Протягом століть тутешні ліси були джерелом виникнення справжньої “цивілізації дерева”. Найкращим прикладом цього є дерев’яні церкви, вражаючі марамороські дерев’яні ворота, справжні твори народного мистецтва. Крім різьби по дереву, туристи можуть на власні очі побачити як кожне господарство перетворюється, особливо в зимовий період, на міні-ткальню. У домашніх умовах робиться все, починаючи різними елементами народного костюму, що місцеві жителі одягають у неділю коли йдуть в церкву або на свята, і завершуючи килимами, витворами народного мистецтва й, невостаннє, традиційними вовняними ковдрами білими з чорними та червоними смугами. Особливо цікавим є веселий цвинтар Сепинца.

Трансільванія є іншим об'єктом уваги туристів. Слід згадати трансільванські укріплені населені пункти з церквами, дакські фортеці в Горах Орештіє, історичний центр міста Сібіу, середньовічні фортеці в Сігішоарі, Алба Юлії, Фегераші, тощо [11].

Клімат та рельєф Румунії, безліч мінеральних та термальних джерел, соляні шахти, лікувальні грязі... включають Румунію в категорію ідеальних місць для відпочинку та терапевтичного лікування, використовуючи виключно натуральні засоби. В Румунії існують більш ніж 160 бальнеокліматичних курортів, в т.ч. європейського значення, які володіють широким комплексом лікувальних факторів, що сприяють зціленню від майже всіх видів захворювань. На території країни зосереджено більше третини мінеральних джерел європейського континенту, яких налічується біля трьох тисяч. Завдяки їх складу, мінеральні води є цінним природним лікувальним фактором. Вони володіють широкою гаммою терапевтичних властивостей.

Крім мінеральних вод, Румунія багата і іншими факторами, які сприяють процесу відновлення та укріплення здоров’я: озера з терапевтичними властивостями, сапропелеві грязі, природний газ з терапевтичними властивостями тощо.

Завдяки унікальному поєднанню лікувальних природніх факторів та чудових умов для грязе- та водолікування, Ефоріє Норд став одним з кращих кліматичних та бальнеологічних центрів в Східній Європі.

Основна відмінна особливість курорту – спеціалізація на лікувальних программах. Лиман Текіргьол є унікальним об’єктом природи румунського узбережжя Чорного моря. Його вода в кілька разів більш солена ніж морська, а дно вкрите відкладеннями сапропелевих грязей, за що його часто порівнюють по ефективності з Мертвим морем. З використанням сапропелевих грязей в Ефоріє Норд лікують ревматизм, захворювання шкіри, центральної нервової системи, безпліддя та неврастенію.

Багато готелів курорту мають власну лікувальну базу на надають широкий спектр лікувальних програм. В них облаштовані басейни з підвищенною концентрацією солі.

Найбільший та найпопулярніший лікувально-оздогровчий центр – Ана Аслан Health SPA, що знаходиться в готелі Europa 4*. Центр набув популярності завдяки технікам по тонізуванню, відновленню, лікувальним методикам по боротьбі з целлюлітом та порушенням периферичного кровообігу з ефектом відродження та омолодження тіла (Додаток Д).

Курорт відомий своїми 20 джерелами лікувальних вод, які були відкриті ще в 1801 році. Спеціалісти порівнюють склад води Сленік Молдови з водами Карлових Вар, Віші. В 18 км від курорту розташоване містечко Тиргу Окна, в якому знаходиться найбільша в Європі соляна шахта, де на глибині 150 метрів, прямо в надрах шахти, знаходиться санаторій. Відвідування санаторію шахти Тиргу Окна – найефективніший засіб для лікування астми та інших бронхологічних захворювань. Крім мінеральної води та соляної шахти, в курорті Сленік Молдова використовується інший лікувальний фактор – мофетта (вуглекислий газ, що виходить з-під земної кори через вулканічну активність). Таким чином Сленік Молдова, поєднуючи всі свої лікувальні властивості, популярна завдяки 3 терапевтичним профілям: дихальний, серцево-судинний та шлунково-кишковий.

В основу комплексного фізіотерапевтичного лікування курорту Совата, звичайно, покладений унікальний природній фактор – соляне Ведмеже озеро та його геотермальна вода. Найкраще властивості води проявляються при лікуванні розладів опорно-рухової системи, ряду дерматологічних та – у вигляді інгаляцій – захворювань органів дихання. Лікувальна грязь з дна озера має антибактеріальні та протизапальні властивості, а також використовується для лікування розладів опорно-рухової системи та гінекологічних захворювань. Власне, саме успіхи в лікуванні безпліддя і принесли колись популярність цьому курорту.

Поділяють Румунію на 9 районів, кожен з яких є відповідно прибутковим для Румунії (Додаток Е).

Як феодальне володіння Банат виник у 10-11 ст. З 12 ст. входив до складу Угорщини. В середині 16 — на початку 18 ст. знаходився у складі Османської імперії. За Пожаревацьким мирним договором 1718 р. перейшов під владу Австрії. За Тріанонським мирним договором 1920 р. був розділений між Югославією (близько 1/3 території — автономний край Воєводина, що складається з трьох історичних областей: Банат, Бачка та Срем) — західна частина Банату і Румунією (2/3) — східна частина Банату. У 1960-68 — адміністративна одиниця в Румунії. Нині на території Банату утворені жудці Арад, Караш-Северин, Тіміш. Крім того, невелика частина на півночі історичного Банату належить Угорщині.

Висновки

У перспективних планах розвитку всієї економіки Румунії держава робить ставку на туризм. Вироблені пріоритети мають характер політичної програми. Підходи до реалізації потенціалу туріндустрії перетерпіли поворот на 180 градусів. Міністерство туризму взяло на себе контроль за приватизацією об'єктів туристичної сфери. Рік тому 82% із них входили в державний сектор, і процес переходу власності серйозно гальмувався на рівні місцевих адміністрацій. Новий відкоректований порядок передбачає проведення відкритих аукціонів при обов'язковій участі Міністерства туризму, що прискорило процес приватизації в 4 разу.

Створено спеціальний галузевий фонд, що формується за рахунок податкових надходжень від туристських підприємств (3% загального прибутку), збирання яких за 6 місяців поточного року перевищила запланований об’єм.

У структурі Міністерства туризму знаходиться ряд автономних організацій, що займаються просуванням румунського турпродукту. У нього входять інформаційні офіси - 12 усередині країни і 16 за рубежем. Рекламний бюджет міністерства був прийнятий у розмірі $1,5 і в зв'язку зі зміною напрямків туристських потоків через військові дії в Югославії не коректувався і не перерозподілявся.

У просуванні румунського турпродукту зараз задіяні три пріоритетних напрямки - Японія, Центральна Європа (офіс у Німеччині) і Росія. У планах румунського міністерства видання всієї рекламної продукції російською мовою. Вперше випускається російськомовний каталог по гірськолижних курортах.

Список використаних джерел

  1. Всі країни світу. – М: 2004р.

  2. Джерело: Всі країни світу. М.:Вече, 2001.

  3. Довідник ВТО. С. 188-192.

  4. Країни світу: Енциклопедичний довідник. - М., 2003

  5. Любимов И. М. Общая політична, економічна і соціальна географія. М., 2001. С. 298.

  6. Мала енциклопедія країн. – М: 2001р.

  7. Поточний архів Міністерства туризму Республіки Румунії. 1999-2001 р.

  8. Поточний архів Міністерства закордонних справ Республіки Румунії. 1999-2001 р.

  9. Пирожник И. И. Международный туризм у світовому господарстві. Мн., 1996. С. 38.

  10. Республіка Румунія: Довідник. - 3-е изд., доп. - М. 2005

  11. http://www.rri.ro/art.shtml?lang=12&sec=110&art=155

  12. http://www.sabrina.com.ua/ua/strany/rumyniya/

  13. http://svitturista.org.ua/novyny-turyzmu/rumuniya-zamok-drakuly/