Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вступ 1 .docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
76.98 Кб
Скачать

Ііі Розділ Соціально-економічна характеристикаРумунії

3.1 Історико – культурні ресурси Румунії

На узбережжі Чорного моря туристи можуть відвідати такі історичні пам'ятники, як грецькі міцності VII-VI вв. д. н. ери (Христія, Томіс - тепер найбільше місто на узбережжя - Констанца, Калатіс - нині Мангалія), здійснити одноденну поїздку в столицю Румунії - Бухарест; або екзотичну подорож - 2-х денний Тур Дракули, із відвіданням таємничих кімнат Замка Лайливий (Замок Дракули) і резиденції румунських королів Замка Пелеш у Сінає.

У Румунії досить багато музеїв, найбільше цікавими з який є такі: Художній музей Румунії з прекрасною колекцією румунського, західного і східного мистецтва; Національний історичний музей - обидва в Бухаресті. Етнографічний музей, розташований у будинку, де в XV сторіччі народився угорський король Матиуш Корвинус у місті Клуж-Напока. Найстарший музей Румунії (відкритий у 1794 році) у місті Алба-Юлія. Історичний музей у будинку XV сторіччя в Брашове, археологічний музей Констанци, де зібрана одна з найкращих колекцій давньогрецького і давньоримського мистецтва у Східній Європі, музей народного технічного мистецтва в Сібіу та музей деревні в Бухаресті; Найдавніша і найпрекрасніша картинна галерея в Румунії – музей Брукенталь в Сібіу; музей Дунаю в Добета-Турну-Северині відомий експонатами історії та акваріумами з рибами, які живуть в Дунаї.

Серед архітектурних історичних визначних пам'яток у Бухаресті - північну частину міста (зона озер, парків), палац правосуддя (1864), палац Стирбей (1835), будинок Національного банку (1885); Патріарша церква (1665 рік), Тріумфальну арку, стару частину міста, Румунський Атенеум (Додаток Ґ) (помешкання Філармонії "Джорже Енеску"), Королівський палац, новий центр міста, будинок Чаушеску або Палац Парламенту, Кафедральний собор, квартал Котрочень (Палац Президента), палац правосуддя (1864), палац Стирбей (1835), палац Констакудило (1900), королівський палац (1935); монастирі Антим (1715), Клуж-Иапока. У Ясс - собор і дві церкви XV сторіччя. У Орадя - парафіяльна церква, у якій похований угорський король Ласла I Святою. У Клуж-Напока - церква св. Михайла (1396-1432), реформатська церква 1486 року, палац Батануі - колишня резиденція трансильванських князів. У Тиргу-Муєш - готична церква XV сторіччя, палац Телеки. У Алба-Юлія - цитадель, побудована імператором Священної Римської імперії Карлом VI у 1716-1735 роках; собор II сторіччя, перемурований у XV сторіччі в готичному стилі.

У Тими-шоара - замок XVIII сторіччя; православний собор; псевдоготична колона в центрі міста, споруджена в 1851 році австрійським імператором Францем-Йосифом I у знак стійкості тимишоарцев, що протрималися 107 днів проти армії угорських революціонерів у 1849 році.

В Брашове - це місто називають "румунським Зальцбургом" за його неповторну красоту і чудове географічне розташування - у підніжжя гори Тимпа (967 м). Тут є залишки цитаделі 1553 року, церква XIV сторіччя в готичному стилі; церква св. Варфоломій (XIII сторіччя), ратуша 1420 року, Чорна церква (1476 р.) один із найбільших органів у Європі, церкви Святого Миколи Хв., замок Бран, якій віповідає загальним уявленням про казкові палаци, замок Хунедоара, найкращій готичний замок в Румунії.

Сіная - гірськолижний курорт на висоті 800-930 м, відомий своїм монастирем XVII в., а також літньою резиденцією короля Карола I (XIX в.), палацом Пелеш, що на сьогоднішній день є одним із найбільше видатних і неповторних музеїв Румунії і Європи.

Лайливий - замок XIV сторіччя, що знаходиться в 30 км від міста Брашов, у котрому, відповідно до легенди, ночував відомий воєвода Влад Цепеш. Замок буяє численними заплутаними переходами, залами і витонченими балконами. У замку-музеї подана експозиція європейських меблів, румунської й іноземної зброї [11].