Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_Finansi.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Лекція 2. Доходи та видатки бюджету

  1. Економічна сутність і склад доходів бюджету.

  2. Видатки бюджету, їх сутність, склад і класифікація.

    1. Економічна сутність і склад доходів бюджету.

Доходи бюджету держави, їхній зміст доцільно розглядати з використан­ням тих же підходів, що й зміст бюджету. Як об’єктивна економічна категорія бюджет держави відображає такі грошові відносини, котрі пов’язані з розподі­лом і перерозподілом ВВП з метою формування та використання основного централізованого фонду грошових коштів держави. Отже, бюджетні відноси­ни охоплюють, з одного боку, процес формування основного централізованого фонду грошових коштів держави, а з іншого — процес використання коштів цього фонду. У першому випадку бюджетні відносини виступають у вигляді доходів, у другому — у вигляді видатків.

Таким чином, дохід бюджету — об’єктивне економічне явище, пов’язане з сукупністю економічних відносин з приводу розподілу та перерозподілу ВВП з метою формування основного централізованого фонду грошових коштів дер­жави. За своєю сутністю доходи бюджету, з одного боку, є результатом роз­подільних процесів, а з іншого — об’єктом подальшого розподілу на окремі цільові фонди відповідно до функцій держави.

Форми і методи мобілізації грошових коштів до бюджету залежать від умов і методів господарювання, завдань, які вирішує суспільство на конкретному етапі свого розвитку, стану економіки та інших чинників. У процесі мобіліза­ції держава може використовувати як загальні методи, властиві всім суб’єктам фінансовим відносин, так і специфічні (табл. 6.1).

Загальними методами вважаються мобілізація доходів від продуктивної діяльності, від майна та державних угідь, запозичення. До спеціальних ме­тодів належать податковий та емісійний.

Отже, доходи бюджету — частка централізованих ресурсів держави, які потрібні для виконання нею відповідних функцій. Вони виражають економіч ні відносини, що виникають у процесі формування основного централізовано­го фонду грошових коштів і надходять у розпорядження органів державної влади та управління. Доходи бюджету відображають економічні відносини дер жави з підприємствами, установами, організаціями, фізичними установами, які виникають у процесі стягнення бюджетних платежів. Вони є фінансовою базою діяльності держави. їх склад, форми мобілізації залежать від системи і методів господарювання, а також від економічних завдань, які вирішує су­спільство у певний період. Доходи бюджету утворюються за рахунок надхонадхо­джень на безповоротній основі, справляння яких передбачене законодавством України.

Таблиця 6.1. Методи формування доходів бюджету

з/п

Метод

Вид доходів

Джерело

1

Продуктивна діяль­ність:

підприємницька; державні послуги

Частина прибутку державних підпри­ємств;

державне мито; компенсаційні доходи

ВВП

ВВП

ВВП

2

Від майна і майнових прав

Постійні (від здавання в оренду і кор­поративних прав держави); разові (від реалізації майна)

ВВП

національне

багатство

3

Від державних угідь

Платежі за ресурси; концесії

Національне

багатство

4

Податковий

Податки

ВВП, зовнішні

5

Позичковий

Внутрішні позики; зовнішні позики

ВВП, зовнішні

6

Емісійний

Емісійний дохід

Доходи бюджету доцільно розглядати як істотний фактор, що здійснює вилив на сукупне споживання та заощадження через рівень дохідності різних видів економічної діяльності. Високий рівень вилучення коштів у підприємств і населення призводить до зменшення підприємницької активності, сукупного попиту, що відповідно впливає на зменшення обсягів виробленої продукції і, зрештою, призводить до зменшення обсягу новоствореної вартості та, відповід­но, до зменшення надходжень до бюджетів. У дохідній частині бюджету зосе­реджується та частина вартості валового внутрішнього продукту, яка у процесі розподілу і перерозподілу доходів і нагромаджень може бути спрямована на розвиток економіки держави, соціальний захист населення, соціально-куль­турні заходи, потреби оборони, управління. Основним джерелом формування фінансових ресурсів, акумульованих у державному бюджеті, є податки, суть яких у першу чергу полягає у примусовому відчуженні державою частини но­воутвореної вартості. Основне джерело доходів — ВВП, який створюється пра­цею фізичних осіб та діяльністю суб’єктів господарювання у виробничій сфері. Складовою доходів виступає чистий дохід державного сектору господарства, який є власністю самої держави.

Відповідно до Бюджетного кодексу України доцільно розрізняти такі кош­ти бюджетів:

  • доходи бюджету — усі податкові, неподаткові та інші надходження на безповоротній основі, справляння яких передбачено законодавством України (включаючи трансферти, дарунки, гранти);

  • надходження до бюджету — доходи бюджету та кошти, залучені в ре­зультаті взяття боргових зобов’язань органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим або органами місцевого самоврядування;

  • кошик доходів бюджетів місцевого самоврядування — податки і збори (обов’язкові платежі), що закріплені Бюджетним кодексом на постійній основі за бюджетами місцевого самоврядування та враховуються при визначенні об­сягів міжбюджетних трансфертів.

Доходи бюджету можна класифікувати за різними ознаками відповідно до вимог чинного законодавства .

За групами і видами доходи бюджету поділяють на: податкові надходжен­ня, неподаткові надходження, доходи від операцій з капіталом, міжбюджетні трансферти.

Податкові надходження — передбачені податковими законами України за­гальнодержавні і місцеві податки, збори та інші обов’язкові платежі. Непо­датковими надходженнями є: доходи від власності та підприємницької діяль­ності; адміністративні збори та платежі, доходи від некомерціиного та побіч­ного продажу; надходження від штрафів та фінансових санкцій; інші неподаткові надходження. Доходи від операцій з капіталом становлять не­значну частку доходів державного бюджету (приблизно 1 %) і включають: над­ходження від продажу землі та нематеріальних активів, надходження коштів від реалізації безгосподарного майна, скарбів, надходження коштів від Дер­жавного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, надходження від реалізації матеріальних цінностей державного резерву; інші надходження, визначені законодавством. Міжбюджетні трансферти — кошти, одержані від,інших органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших держав або міжнародних ор­ганізацій на безоплатній та безповоротній основі.

З метою збалансування бюджетів та забезпечення принципу самостійності кожної ланки бюджетної системи усі доходи розмежовуються між відповідни­ми видами бюджетів. У процесі такого розмежування мають вирішуватися такі завдання:

  • забезпечення збалансованості кожного бюджету;

  • забезпечення рівномірності надходжень коштів протягом бюджетного року до усіх бюджетів.

В основі розмежування доходів між ланками бюджетної системи мають бути такі основні принципи:

  • територіальний, сутність якого полягає у тому, що на чиїй адміністра­тивній території знаходиться платник, у той бюджет будуть спрямовуватися як доходи сплачувані ним платежі;

  • відомчийу який означає зарахування у відповідний бюджет надходжень від суб’єктів відносин за рівнем підпорядкованості;

  • значимості, сутність котрого полягає у тому, що зарахування доходів здійснюється у той бюджет, якого значення цей платіж і хто його встановив.

Стратегія формування доходів бюджетів держави визначається Бюджетним кодексом України, який має відповідати соціально-економічній доктрині дер­жави. До доходів Державного бюджету України належать податкові надхо­дження; неподаткові надходження; доходи від операцій з капіталом; міжбю­джетні трансферти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]