Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комусь може здаватися.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
219.14 Кб
Скачать

2.2. Роль батьків у статевому вихованні

Статеве виховання - це насамперед справа батьків. Батьки вчать не словом, а прикладом. Як правило, усі в родині відчувають, що із сексом треба бути обережними. Секс - це причина причин, у результаті якої з'являється нове життя, що штовхає дітей до росту та здобуття незалежності. Для батьків гірка радість - бачити дітей дорослими, усвідомити їхню привабливість. Діти ж розуміють, що ніколи не будуть так близькі з батьками, як батьки один з одним. Потім, коли-небудь, треба буде розійтися (Р. Скіннер). Тому дуже важко вести розмови про секс у родині.

У пубертатний період дитина, яка дорослішає, усвідомлює сексуальну привабливість свою і своїх батьків. Підліткам важливо «випробувати» свої сексуальні можливості. У цьому сенсі батьки - найкраща мішень; наприклад, дівчинка, фліртуючи з батьком, як би пробує свої сили на ньому, щоб надалі застосувати їх на дійсному об'єкті. Для батьків у цей період головне - рухатися своєю дорогою. Ця задача спрощується, якщо в них хороші подружні стосунки.

При відсутності батька більше проблем у психосексуальному розвитку буває у хлопчиків. Для батька важливіше, не скільки він часу залишається «на сцені», а що він робить у свій вихід. Якщо батько буде поводитись, як «зразковий чоловік», то він не виховає дійсного чоловіка. Тільки батьки тверді, але люблячі, співчутливі й поділяючі турботу про дітей, ростять «надійних» чоловіків і «вірних» дружин.

У питаннях статевого виховання необхідно застерегти батьків:

- чим більше заборон і чим сильніше придушується «заборонна» сила, тим більш рушійною буде її дія, коли вона прорветься;

- варто уникати крайностей у розмовах про секс - батьки, переборюючи незручність, сиплють фактами, але замовчують про почуття, а почуття - це головне.

Як відповідати на гострі запитання дітей:

- треба доброзичливо розпитати дитину про те, що вона вже знає з цієї теми, а потім, якщо потрібно, поправити та розширити її уявлення;

- пояснення мають бути ясними та зрозумілими, без підміни прикладами із життя тварин і рослин;

- казати правду треба на доступному розумінню рівні, зміст відповіді повинен бути цікавий дитині.

Бажано, щоб до вступу у школу від батьків або вихователів дитина вже одержала інформацію про розходження статей і продовження роду. Таким чином їй буде легше зорієнтуватися у світі нових можливостей, який має свої певні переваги та недоліки.

2.3. Основні проблеми першої близькості

У більшості підлітків почуття по відношенню до власної сексуальності досить суперечливі. З одного боку вони вважають себе ще не готовими до сексу, з іншого боку, їх підштовхують до цього - як власні відчуття і переживання, так і оточуючі люди. Від хлопчиків за традицією чекають якихось результатів, та вони й самі прагнуть до цього, в той час як дівчатка воліють почекати, перш ніж з ними трапиться цей "жаданий" перший секс.

Для багатьох підлітків основною проблемою є брак інформації, адже вони не знають, де можна отримати корисні поради щодо сексу. У дорослих - будь то батьків або вчителя - з цією темою можуть бути пов'язані якісь проблеми, а серед однолітків у цьому відношенні існує негласна конкуренція: хто вже встиг, хто з ким, а хто взагалі ще цим не займався.

Сексуальність - один з найважливіших і найпрекрасніших аспектів життя. Сексуальні стосунки призводять до появи дітей. Крім цього сексуальність є проявом любові і прихильності.

Коли ж людина готова до "першого разу"? Цим питанням задаються багато підлітків. Правильної відповіді на це питання не існує, адже кожен розвивається індивідуально. При цьому фізичний розвиток не грає особливої ролі, тому що з початком періоду статевого дозрівання чисто теоретично всі підлітки вже можуть займатися сексом (додаток 1).

Набагато важливіше психічна зрілість. Найголовніше - це чи відчуваєш ти себе готовим до любові чи ні. Секс - це не обов'язково те, що показують по телевізору. Звичайний статевий потяг підступає непомітно. У любові багато різновидів. І, зрозуміло, тут все індивідуально. Секс залежить від бажання і настрою партнерів, а також від того, на що вони готові. І взагалі, секс - це все, чим займаються двоє людей, слідуючи своєму сексуальному потягу.

Пара, яка має еротичні почуття одне до одного, при найменшому дотику один до одного навіть кінчиками пальців відчуває неймовірне збудження. Можна пестити одне одного, торкаючись до всього тіла. Дуже збудливими можуть бути і поцілунки. Для таких ласк не потрібні ніякі тренування.

Зазвичай, перший сексуальний контакт відбувається між двома недосвідченими підлітками, які ще повинні навчитися проявляти свою сексуальність. І в завзятті першої битви все йде криво і навскіс. Часто підлітки в "свій перший раз" не відчувають себе в безпеці і тому не можуть розслабитися.

Кожна людина повинна спершу пізнати свою сексуальність. У першу чергу це стосується власних бажань. Щоб насолоджуватися коханням потрібно спочатку поекспериментувати з собою. Потрібно не тільки знати, що саме, коли, і як і яким чином приносить людині насолоду, але і як реагувати на інтимні стосунки з іншими людьми.

Статистичні дослідження свідчать, що останні 20-30 років відбувається значне помолодшання віку початку статевого життя. Одні дослідники вважають, що основною причиною такого процесу є акселерація (прискорений фізичний розвиток), інші, зокрема соціологи пов’язують підвищення сексуальної активності підлітків з свободою статевої моралі. Та в будь-якому разі, сексуальна поведінка підлітків пов'язана як із фізіологічними особливостями організму, так і з широкими колом соціальних і психологічних факторів.

Одним з найважливіших рушійних факторів поведінки людини є мотив.

Сексуальна поведінка теж залежить від мотиву і змінюється залежно від того, які саме потреби вона задовольняє. І.Кон описує 9 смислових варіантів інтимної близькості, і виділяє з них ті, що найбільш характерні для підліткового віку, а саме:

- засіб релаксації, зняття статевої напруги, задоволення фізіологічних потреб (особливо для хлопців);

- засіб пізнання, задоволення статевої допитливості;

- засіб самоствердження.

Початок статевого життя часто приваблює підлітків як атрибут дорослості, і може бути крайнім вираженням мотиву емансипації (звільнення від залежності). А.Т. Харчев і С.І. Голод вважають, що чим молодший вік, тим меншу роль відіграє любов як мотив початку статевого життя. Але мотиви вступу у статеві стосунки у дівчат та хлопців відрізняються. Для дівчат провідним мотивом є почуття любові, для хлопців - фізіологічна потреба, відчуття задоволення, любов для них не є провідним мотивом. Хлопці-підлітки набагато частіше, ніж дівчата, перебувають у стані збудженості. Сучасні підлітки орієнтовані на ранній початок статевого життя. Вони вважають, що перший статевий контакт має відбутися до 15 років. Значною мірою це зумовлено загальними тенденціями сексуальної революції.

Більшість дітей одержують інформацію про інтимні стосунки до 7-8 років, що збігається з літературними даними. При цьому головним джерелом сексуальної інформації для дитини є друзі та засоби масової інформації. Більшість підлітків мають особистий досвід вживання алкогольних напоїв (близтко 66%). А за літературними даними рання алкоголізація і передчасний початок статевого життя пов'язані між собою.

Спільними для всіх підлітків є обмеженість інтересів та одноманітність форм проведення вільного часу: телебачення, музика, спілкування з друзями, рідко – читання книжок. Такий стиль життя зумовлює низький загально­культурний рівень та примітивність мислення, що впливає на сексуальну поведінку.

За даними А.Д. Гадасіної, хлопці насамперед мають потяг до фізичного контакту. Дівчата, навпаки, прагнуть душевного контакту, намагаються встановити емоційно теплі відносини.

Необхідно відзначити різну міру впливу біологічних і соціальних чинників на сексуальну активність дівчат і хлопців. За даними М.Клє, сексуальна поведінка дівчат більшою мірою залежить від соціальних та батьківських установок. Дівчата, як правило, поводяться більш обережно і схильні дотримуватись існуючих у суспільстві норм. Хлопці, навпаки, часто ігнорують прийняті норми і правила поведінки, а на їх сексуальну активність мають значний вплив біологічні та фізіологічні чинники.

Перший сексуальний контакт - дуже делікатна задача, хоча сучасна молодь вирішує її набагато простіше, ніж їхні батьки. Говорячи про першу близькість, як правило, концентруються на страхах, які її супроводжують. Для юнаків більш характерні страхи, що нічого не вийде, тому їх більше хвилює техніка, а не партнерка. У дівчин відзначається загальна тривожність («Що ж буде?») - страх болю, передбачення приниження, осудження й т. п.

Основні проблеми першої близькості:

- проблема психологічної готовності до статевого контакту, наявності емоційної основи, інтимності почуттів;

- проблема «безпеки» - захисту від можливих інфекцій (що особливо актуально в епоху «розгулу» СНІДу) та небажаної вагітності, що має на увазі інформування про сучасні засоби контрацепції.

Отже, у підлітковому віці, коли цікавість до питань статі максимальна і відзначається напругою та набуває особистісного сенсу, статева та сексуальна поведінка значною мірою залежить від попереднього виховання та рівня поінформованості. Хочеться помітити, що в рішенні даної проблеми величезне, якщо не вирішальне значення має просвітительська робота, проведена батьками, учителями та вихователями.