Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
коментар - Рента.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
53.25 Кб
Скачать

Науково-практичний коментар до Цивільного кодексу України за ред. Є.О. Харитонова 2007р.

Глава 56 Рента (ст.731 - ст.746)

Стаття 731. Договір ренти

1. За договором ренти одна сторона (одержувач ренти) передає другій стороні (платникові ренти) у власність майно, а платник ренти взамін цього зобов'язується періодично виплачувати одержувачеві ренту у формі певної грошової суми або в іншій формі.

2. Договором ренти може бути встановлений обов'язок виплачувати ренту безстроково (безстрокова рента) або протягом певного строку.

1. Рента належить до договорів, що опосередковують передачу майна у власність. Цей договір є двосторонньо зобов'язуючим. Права і обов'язки має як одна, так і друга сторона. Договір ренти є консенсуальним договором: права і обов'язки сторін виникають після досягнення згоди з усіх істотних умов у передбаченій законом формі.

2. Договір ренти може бути укладений на певний строк або на невизначений строк. Від повідно, встановлюється обов'язок платника сплачувати ренту протягом певного строк; або безстроково.

Стаття 732. Форма договору ренти

1. Договір ренти укладається у письмовій формі.

2. Договір ренти підлягає нотаріальному посвідченню, а договір про передачу нерухомого майна під виплату ренти підлягає також державній реєстрації.

Договір ренти укладається в письмовій формі незалежно від розміру майна, переданого у власність платнику ренти, і суб'єктного складу договірних відносин. До ренти нерухомого майна застосовуються правила купівлі-продажу. Такий договір, повинен бути нотаріально посвідчений і зареєстрований (наприклад, передача будинку абс земельної ділянки реєструється в органах місцевої влади).

Стаття 733. Сторони у договорі ренти

1. Сторонами у договорі ренти можуть бути фізичні або юридичні особи.

1. Одержувачем ренти та її платником є фізичні особи. Фізичні особи можуть бути учасниками рентних відносин з дотриманням вимог щодо обсягу дієздатності. Бути стороною договору ренти дозволяється і юридичним особам, якщо це не суперечить їх установчим документам.

Стаття 734. Передання майна під виплату ренти

1. Договором ренти може бути встановлено, що одержувач ренти передає майно у власність платника ренти за плату або безоплатно.

2. Якщо договором ренти встановлено, що одержувач ренти передає майно у власність платника ренти за плату, до відносин сторін щодо передання майна застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, а якщо майно передається безоплатно, — положення про договір дарування, якщо це не суперечить суті договору ренти.

Договір ренти може мати платний і безоплатний характер. Це залежить від того, чи покладається на платника ренти обов'язок сплачувати зустрічний еквівалент одержувачу ренти.

Залежно від оплатності (безоплатності) договору ренти застосовуються норми, що регулюють відповідні договори, найбільш близькі за природою до ренти. Зокрема, якщо рента є оплатною, нормативну базу становлять загальні положення про форму договору, повноваження щодо передачі майна у ренту, обов'язки передавача майна, момент виконання обов'язку передати майно, перехід ризику випадкового знищення або випадкового пошкодження речі.

У разі безоплатності договору ренти можуть застосовуватися окремі положення, що регулюють відносини дарування (наприклад, щодо форми договору, обов'язків сторін, пов'язаних з передачею і прийняттям речі, предмета ренти тощо).

Стаття 735. Забезпечення виплати ренти