Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. пос. Соціологія сім'ї.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
455.68 Кб
Скачать

4. Комунікативна функція

Комунікативна функція задовольняє потребу людини в духовному спілкуванні, яке ґрунтується на взаєморозумінні і взаємоповазі.

Комунікативна функція – це розвиток особистості кожного члена сім’ї, збереження та розвиток духовного потенціалу суспільства (на суспільному рівні); духовне взаємозбагачення членів сім’ї, зміцнення дружних основ шлюбного союзу, забезпечення реалізації духовного потенціалу особистості, задоволення потреб у спілкуванні (на індивідуальному рівні).

5. Феліцітологічна функція

Феліцітологічна функція (від лат. felicite, що означає щастя) –  тобто задоволення потреб в коханні і щасті і т.д.

Феліцітологічна функція – це емоційна стабілізація членів суспільства (на суспільному рівні); задоволення потреб в особистому щасті та коханні, емоційна підтримка одних членів сім’ї іншими (на індивідуальному рівні).

6. Функція первинного соціального контролю

Важливе значення у функціонуванні та розвитку сім’ї має здійснення моральної регламентації поведінки членів сім’ї у спілкуванні та взаємодії один з одним.

Функція первинного соціального контролюце моральна регламентація поведінки членів сім’ї у різних сферах життєдіяльності, відповідальності та зобов’язань у відносинах між подружжям, батьками і дітьми, представниками старшого і середнього поколінь (на суспільному рівні); формування та підтримка правових і моральних санкцій за неналежну поведінку і порушення моральних норм взаємовідносин між членами сім’ї (на індивідуальному рівні).

7. Економічна функція

Успішне використання сім’єю своїх функцій визначається не тільки її внутрішнім станом, але й соціальним здоров’ям суспільства. Кризові процеси в розвитку нашої країни не могли не відбитися на функціонуванні сім’ї, особливо на її фінансово-матеріальному забезпеченні. Економічні зміни значною мірою вплинули на змістовне наповнення економічної функції, розширили її як суспільне, так і індивідуальне значення.

Економічна функція – це економічна підтримка дітей та непрацездатних членів суспільства, створення можливостей забезпечення зайнятості членів суспільства через сімейну економічну діяльність (на суспільному рівні); одержання матеріальних засобів одними членами сім’ї від інших, можливість професійної реалізації членів сім’ї у сімейному бізнесі, сімейних підприємствах, інших видах сімейної економічної діяльності (на індивідуальному рівні).

Особливого значення набуває родинна економіка.

Родинна економіка це сукупність різних видів сімейної економічної та фінансової діяльності, які забезпечують задоволення потреб членів сім’ї (приватне домашнє господарство, формування й витрачання сімейного бюджету тощо).

5. Насильство в сім’ї

Актуальною, однак недостатньо дослідженою є проблема насильства у сучасних сім’ях. Поширеним і небезпечним є сексуальне скривдження дітей, домашнє насильство. Сексуальне скривдження дітей набуло міжнародного характеру.

В Україні вперше 15 листопада 2001 року прийнято Закон України «Про попередження насильства у сім’ї», який набрав чинності 20 березня 2002 року.

Цим законом визначено перш за все термінологію, яка є особливо важливою при застосуванні юридичних способів захисту. У Законі даються поняття насильства в сім’ї та окремих видів насильства в сім’ї: сексуального, фізичного, психологічного, економічного.

Насильство в сім’ї – це будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого члена сім’ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров’ю.

Фізичне насильство в сім’ї – це умисне нанесення одним членом сім’ї іншому члену сім’ї побоїв, тілесних ушкоджень, що може призвести або призвело до смерті постраждалого, порушення фізичного чи психічного здоров’я, нанесення шкоди його честі і гідності.

Сексуальне насильство в сім’ї – це протиправне посягання одного члена сім’ї на статеву недоторканість іншого члена сім’ї, а також дії сексуального характеру по відношенню до неповнолітнього члена сім’ї.

Психологічне насильство в сім’ї – це насильство, пов’язане з дією одного члена сім’ї на психіку іншого члена сім’ї шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування, якими навмисно спричиняється емоційна невпевненість, нездатність захистити себе та може завдатися або завдається шкода психічному здоров’ю.

Економічне насильство в сім’ї – це умисне позбавлення одним членом сім’ї житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які постраждалий має передбачене законом право, що може призвести до його смерті, викликати порушення фізичного чи психічного здоров’я.

Розрізняють заходи по відношенню до осіб, які вчинили насильство в сім’ї або породжують його вчинення та щодо осіб, які потерпіли від насильства в сім’ї.

По відношенню до потерпілих від насильства в сім’ї створюються кризові центри з метою надання необхідної психологічної, медичної, юридичної та педагогічної допомоги.

Крім зазначених центрів, створюються також центри медико-соціальної реабілітації жертв насильства в сім’ї, в яких потерпілі можуть перебувати протягом періоду, необхідного для лікування та психо-соціальної реабілітації.

Одним з таких центрів є «Жінка для Жінки» та «Жіночі перспективи».

Соціологи виділяють такі причини поширення домашнього насильства:

  • поєднання емоційної напруги та персональної інтимності, характерне для сімейного життя;

  • чимало виявів насильства в сім’ї толерують, а іноді й схвалюють.