Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Н.П. з Укр. мови.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
110.08 Кб
Скачать

Форма № Н-3.04

Затверджено наказом МОНМС України 29.03.2012 р.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЛЬВІВСЬКА ДЕРЖАВНА ФІНАНСОВА АКАДЕМІЯ

Кафедра соціальних і гуманітарних дисциплін

ЗАТВЕРДЖУЮ

Перший проректор

_____________ Н. СИТНИК

11 вересня 2011р.

навчальна п р о г р а м а

НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

українська мова

(за професійним спрямуванням)”

для студентів, які навчаються за галуззю знань

0305 „Економіка та підприємництво”

за напрямами підготовки

6.030502 “Економічна кібернетика”

6.030508 “Фінанси і кредит”

6.030509 “Облік і аудит”

освітньо-кваліфікаційного рівня „бакалавр”

денна форма навчання

ЛЬВІВ – 2012

Розробник: Хамуляк О. Й., асистент кафедри соціальних і гуманітарних дисциплін ЛДФА

Рецензенти:

Гучко Г. І., кандидат філософських наук кафедри гуманітарних дисциплін Львівської національної музичної академії імені М. Лисенка;

Бобко Л. О., доцент, кандидат педагогічних наук кафедри соціальних та гуманітарних дисциплін ЛДФА.

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри соціальних і гуманітарних дисциплін (протокол № 1 від 29 серпня 2011 р.) як програму підготовки бакалаврів галузі знань 0305 „Економіка та підприємництво” за напрямами 6.030502 „Економічна кібернетика”, 6.030509 „Облік і аудит”, 6.030508 „Фінанси і кредит”, складеної на основі освітньо-професійної програми підготовки бакалавра, затвердженої Вченою радою Львівської державної фінансової академії (протокол № 6 від 20.05.2010 р.), розробленої науково-методичною комісією Міністерства освіти і науки України та Київським національним економічним університетом ім. Вадима Гетьмана у 2010 р.

Завідувач кафедри ______________ Сливка Ю.Ю.

Заступник завідувача кафедри ______________ Костишин Е.І.

1. Пояснювальна записка

Статус державності потрібен нашій мові, щоб після згубних браконьєрських літ повернути їй і природну роль, і силу, і престиж, повністю забезпечити їй право на життя у всіх сферах, на всіх рівнях.

О. Гончар

В умовах розбудови України, утвердження її на міжнародній арені, закріплення української мови як державної, розширення процесів демократизації нашого суспільства постала настійна потреба впровадження української мови в усі сфери життєдіяльності держави, забезпечення використання її у професійній діяльності кожного.

Завдання вищої школи - готувати фахівців нової генерації: кваліфікованих, грамотних, мовнокомпетентних, які б досконало, ґрунтовно володіли українською літературною мовою у повсякденно-професійній, офіційно-документальній сфері, зокрема набули навичок комунікативно виправданого використання засобів мови, оволоділи мовою конкретної спеціальності, фаху. Акцент переноситься з традиційної настанови - засвоєння відомостей про літературні норми усіх рівнів мовної ієрархії - на формування навичок професійної комунікації, студіювання особливостей фахової мови, на розвиток культури мови, мислення і поведінки особистості.

Отже, майбутнім фахівцям мова потрібна не як сукупність правил, а як система світобачення, засіб культурного співжиття у суспільстві, самоформування і самовираження особистості. Науково доведено, що стрижневими компонентами професійно-комунікативної діяльності є мовленнєва компетенція і компетентність.

Реалізація цього завдання у вищих навчальних закладах України здійснюється шляхом вивчення предмету „Українська мова (за професійним спрямуванням)”. Зміст дисципліни покликаний не лише узагальнити й систематизувати знання з української мови, набуті студентами у школі, а й сформувати мовну особистість, обізнану з культурою усного і писемного мовлення, яка вміє в повному обсязі використовувати набуті знання, уміння і навички для оптимальної мовної поведінки у професійній сфері. Зрозуміло, що у цій програмі насамперед подано спільні для всіх сфер професійного спілкування рекомендації, тобто визначена загальна спрямованість навчальної дисципліни та обов’язковий обсяг знань, якими повинні оволодіти студенти. На основі програми викладач самостійно визначає теоретичний та практичний матеріал, враховуючи майбутній фах студента.

Предмет навчальної дисципліни

Предметом навчальної дисципліни „Українська мова (за професійним спрямуванням)” є практичний аспект сучасної української літературної мови; особливості української мови й літератури в системі культурних цінностей українського суспільства.

Мета та завдання навчальної дисципліни

Мета вивчення навчальної дисципліни „Українська мова (за професійним спрямуванням)” – сформувати високий рівень мовної компетентності у професійній і наукових сферах комунікації; підвищити загальнокультурний та інтелектуальний рівень особистості; показати, що мова – це не тільки засіб спілкування, а й природне джерело інформації, що мова якнайтісніше пов’язана з духовністю народу; дати студентам чіткі поняття про нормативність української літературної мови; сприяти тому, щоб вони ґрунтовно оволоділи орфоепічними, орфографічними, лексичними, граматичними й стилістичними нормами української літературної мови як основою культури усного й писемного спілкування; виробити навички правильного використання мовних засобів залежно від комунікативної мети; сформувати вміння правильно й логічно висловлювати свої думки, враховуючи стилістичну доцільність слововживання й лексичну сполучуваність.

Основні завдання:

  • сформувати чітке і правильне розуміння ролі державної мови у професійній діяльності;

  • забезпечити досконале володіння нормами сучасної української літературної мови та дотримання вимог культури усного й писемного мовлення;

  • виробити навички самоконтролю за дотриманням мовних норм у спілкуванні;

  • розвивати творче мислення студентів;

  • виховати повагу до української літературної мови, до мовних традицій.

  • сформувати навички оперування фаховою термінологією, редагування, коригування та перекладу наукових текстів.

Місце навчальної дисципліни в структурно-логічній схемі

Дисципліна „Українська мова (за професійним спрямуванням)” – вихідна.