Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. пос. Соціологія сім'ї.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
455.68 Кб
Скачать

3.Сім’я як соціальний інститут і мала соціальна група

Специфіка соціології сім’ї полягає в тому, що сім’я одночасно виступає у двох аспектах: вона виступає малою соціальною групою з одного боку і особливим соціальним інститутом, який регулює відтворення людини за допомогою певної системи ролей, норм і організаційних форм – з другого.

Сім’я як соціальний інститут

Сім’я аналізується як соціальний інститут у тих випадках, коли слід з’ясувати, якою мірою спосіб життя сім’ї, її функціонування відповідають потребам суспільства. Тут, власне, соціологію цікавлять зразки сімейної поведінки, усталені ролі, виконувані її членами особливості формальних і неформальних норм і санкцій у сфері шлюбно-сімейних стосунків.

Одні норми, обов’язки і права мають юридичний характер і регламентуються законодавством ( питання володіння майном, про матеріальні зобов’язання батьків стосовно дітей і стосовно одне одного, розірвання шлюбу і.т.д.). Інші норми шлюбу регулюються мораллю, звичаями, традиціями (залицяння, шлюбний вибір, розподіл влади між подружжям і.т.д.). Сім’я як соціальний інститут досліджується на макрорівні.

При розгляді сім’ї як соціального інституту досліджуються:

1. Суспільна свідомість у сфері шлюбно-сімейних відносин, узагальнені характеристики поведінки груп населення в різних економічних і культурних умовах, вплив суспільних потреб і характер відносин та спосіб життя сім’ї.

2. Причини та наслідки недостатньо високої ефективності функціонування інституту сім’ї в тих чи інших умовах.

3. Соціальний механізм зміцнення сімейних норм і цінностей.

4. Ефективність реалізації інститутом сім’ї своїх основних функцій в різних ідеологічних, політичних, соціально-економічних і культурних умовах.

  1. Співвідношення зразкових сімейних норм і цінностей, а також реальної поведінки членів сім’ї тощо.

Сім’я як мала соціальна група

Сім’я аналізується як мала соціальна група у тих випадках, коли дослідженню підлягають стосунки між індивідами, які утворили сім’ю. Цей підхід дозволяє з’ясувати мотиви і причини розлучень, динаміку родинних відносин, характер стосунків між батьками і дітьми. Ці проблеми міжособистісної взаємодії тісно пов’язані з існуючими в суспільстві нормами, цінностями і взірцями поведінки. Сім’я як мала соціальна група досліджується на мікрорівні.

При розгляді сім’ї як малої соціальної групи досліджуються:

  1. Характеристика групи в цілому: цілі та завдання сім’ї, склад і структура сім’ї, соціально – демографічний склад сім’ї, діяльність в сім’ї, структура влади у сім’ї, комунікації в сім’ї тощо.

  2. Характеристика зв’язків і відносин в сім’ї, функції сім’ї.

  3. Цілі, завдання, функції стосовно індивіда.

  4. Групова регуляція поведінки та взаємодії індивідів у сім’ї, груповий контроль, групові санкції тощо.

  5. Сімейні цінності, норми та зразки поведінки, включення індивіда в сім’ю.

Сім’я проходить певні етапи, послідовність яких складається у сімейний або життєвий цикл сім’ї. Виділяють такі фази цього циклу:

  • утворення сім’ї (вступ у перший шлюб);

  • початок дітонародження (народження першої дитини);

  • завершення дітонародження (народження останньої дитини);

  • «порожнє гніздо» (вступ у шлюб і виділення із сім’ї останньої дитини);

  • припинення існування сім’ї (смерть одного із подружжя);