Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат з філософії.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
181.76 Кб
Скачать

Герменевтика на сучачному етапі.

1970-1990-ті роки можна з певністю назвати «ерою герменевтики» Гайдеґґера-Ґадамера: вона настільки полонила інтелектуалів, що виникла необхідність обмежувати її значущість. У праці «Понад інтерпретацією. Значення герменевтики для філософії» (1994) Дж. Ватгімо, хоч і прагне наголосити на «нігілістичних схильностях» герменевтики та її слабкостях, все ж визнає, що вона стала родом койне чи спільною ідіомою для всієї Західної культури, а не лише філософії – тим загальним кліматом, різновидом пресупозиції, яку всі почуваються зобов'язаними брати до уваги. Герменевтика створила щось на кшталт «родини», «спільної атмосфери», до якої за «сімейною подібністю» може належати не лише Гайдеґґер, Ґадамер, Рікер та Парейсон (визнані «герменевтичні мислителі»), а й Габермас, Апель, Рорті, Ч.Тейлор, Ж.Деріда та Е.Левінас [3].

Герменевтика залишається й у наш час (особливо в Німеччині) однією з поважних філософських шкіл, головною рисою якої є переконання, що наша реальність – це реальність інтерпретована, опосередкована мовою та історичною ситуацією. Але герменевтика – це також і методологія історико-філософського знання, що займається природою інтерпретації й розуміння філософських текстів, які складають для неї не лише антикварний інтерес.

В останнє десятиріччя XX століття, в умовах кризи метафізичного мислення і створеної внаслідок цієї кризи концепції «кінця філософії», було поставлене питання щодо долі класичної філософської культури мислення. У рамках сучасної герменевтики формується сьогодні один з варіантів вирішення цієї проблеми. Так, В. С.Малахов відзначає, що «герменевтичне філософування – це форма існування класичного мислення в некласичну епоху» [4,с.48], іншими словами, герменевтичною філософією здійснюється спроба зберегти найкращі зразки спадщини класичного філософування, не відмовляючись при цьому від тих результатів, до яких прийшла філософія некласична.

Чому саме герменевтика набула значного поширення останнім часом? Самі західні філософи пов'язують цей процес з виникненням кризи довіри до всіх сьогодні існуючих філософських вчень та розчаруванням в цінностях, що були до цього.

Герменевтика все активніше втручається в ідеологічну діяльність різних культурних об'єднань, філософських напрямків, претендуючи на універсальність свого положення. Вона прагне виступати методом об'єднання й упорядкування розгалужених і суперечливих течій сучасної західної філософії.

З іншого боку, різні філософські напрямки роблять спробу доповнити свої філософські конструкції положеннями герменевтики. Так, внаслідок еволюції фрейдизму і зближення його з герменевтикою виник напрямок герменевтичної теорії мови, одним із представників якої є Ю. Хабермас. Він вважає герменевтику допоміжною дисципліною, яка покликана доповнювати його немарксистську версію історичного. А. Лоренц вважає герменевтику метатеорією психоаналізу, його методологією.

Слід підкреслити, що поставлена філософською герменевтикою проблема розуміння в наш час стала однією з найважливіших. Однак вона виявилася нездатною вказати шлях виходу із суспільного «герменевтичного кола», що виникло, шлях вирішення соціальних колізій. Герменевтика прагне пояснити їх взаємним нерозумінням людей, замість того, щоб шукати причини непорозумінь між людьми в соціальній та економічній дисгармонії суспільства.

Позитивним моментом в герменевтиці можна вважати те, що вона виступає як реакція на абсолютизацію ролі природничо-наукового методу в пізнанні проблеми відношення людини до світу, проти абсолютизації технократичного стилю мислення. Заслугою герменевтики є те, що вона прагне подолати розрив між природою і людиною, між світом природи і світом людини.

Проблема розуміння, яку розробляє герменевтика, особливо актуальна в плані осмислення результатів матеріальної, духовної, культурної діяльності людей різних епох.