Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат з філософії.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
181.76 Кб
Скачать

План

Вступ

Герменевтика – мистецтво і теорія тлумачення текстів, один з основних напрямків сучасної філософії.

Формування герменевтики як філософсько-методологічної теорії розуміння і тлумачення (інтерпретації) розпочато німецьким теологом- протестантом і філологом-класиком Ф. Шлейермахером, який поставив питання про спільне філологічної, теологічної та юридичної герменевтики і завдання створення універсальної герменевтики, принципи якої не залежать від правил і прийомів тлумачення, мета якого – зрозуміти автора і його працю краще, ніж він сам розумів себе і своє творіння. Слідом за Шлейермахером найбільш істотний вплив на розвиток герменевтики як філософського вчення про метод тлумачення та розуміння надав В. Дільтей, який звернувся до задачі обгрунтування гуманітарних наук.

В даний час герменевтика – один з основних напрямків сучасної, в першу чергу західноєвропейської філософії. Герменевтика є методологією гуманітарних наук, онтологією і універсальним способом філософствування. Будучи методологією гуманітарних наук, герменевтика виходить за їх межі. Розуміння і тлумачення стають способом освоєння всієї сукупності людського досвіду – традицій філософії, мистецтва і самої історії.

В даний час герменевтика – це філософська теорія розуміння. Вихідною для герменевтики є ситуація нерозуміння – неясності сенсу цілого тексту або його фрагментів. Розуміння постає як процес набуття або відновлення змісту тексту. Антична герменевтика розвивалася як мистецтво розуміння релігійних, філософських, історичних та юридичних джерел, зміст яких втрачено або неочевидний. Для філософської герменевтики головним є питання про те, що таке розуміння. У пошуках відповіді на це питання філософська герменевтика піднімає і розглядає ряд проблем. Чи можна уявити розуміння як раціональну, відтворювану процедуру, або воно завжди залишається інтуїтивним осягненням сенсу? Іншими словами, філософська герменевтика формулює і обговорює низку проблем, пов'язаних зі структурою, умовами і цілями розуміння, з характеристиками суб'єкта та об'єкта розуміння.

Основи філософської герменевтики закладені в працях Ф. Шлейєрмахера, В. Дільтея, М. Хайдеггера, Е. Бетті, Х.-Г. Гадамера, П. Рікера, Ю. Габермаса, К. О. Апеля і ін. Одним з провідних представників сучасної герменевтики є Ганс-Георг Гадамер.

1. Історія становлення філософської герменевтики.

Слово «герменевтика» (грецьк. Hermeneutikos – пояснюючий) походить від давньогрецьких міфів, згідно з якими посланник богів Гермес був зобов'язаний тлумачити і роз'яснювати людям божественні вісті. В античній філософії та філології під герменевтикою розуміли мистецтво тлумачення іносказань, багатозначних символів, інтерпретацію творів стародавніх поетів, перш за все Гомера [1]. З ім'ям Гермеса пов'язується виникнення мистецтва розуміння і походження терміну «герменевтика».

Традиції герменевтики були закладені ще в середні століття при тлумаченні біблійних текстів і сприяли роз'ясненню та тлумаченню текстів, лежали в основі перекладу текстів з мови однієї епохи на мову іншої. Тому першими герменевтиками були середньовічні теологи - схоласти, які займалися «розшифровкою» сенсу божественних ідей, закладених в тексті Біблії.

Однак у 19 ст. починається розвиток «вільної» герменевтики, не обмеженої предметом, межами змісту тексту. Засновником цієї герменевтики став Ф. Шлейермахер, який поставив завдання «вживання» в текст, щоб зрозуміти його сенс «краще, ніж сам його автор». У Вільгельма Дільтея герменевтика перетворюється на специфічний метод наук про дух, покликаний забезпечити реконструкцію духу культур минулих епох і «розуміння» суспільних подій виходячи із суб'єктивних намірів діячів.

При цьому «розуміння» в суспільствознавстві протиставляється «пояснити» в природознавстві, що пов'язується з абстрагуванням і встановленням загального закону. 

У 20 ст. герменевтика поступово оформлюється в одну з основних методологічних процедур філософії, спочатку в рамках онтологічних пошуків екзистенціалізму, потім власне у філософській герменевтиці. У рамках Франкфуртської школи (Ю.Габермас, А. Хоннет, А. Шмідт та ін.) герменевтика як «критика ідеології» повинна розкрити на аналізі мови «засіб панування і соціальної влади», що служить «виправданню відносин організованого насильства». У представників Франкфуртсьої школи герменевтика виступає одним із засобів консолідації різних течій сучасної західної філософії, причому посилюється її суб'єктивізм. Герменевтика покликана вже не стільки «зрозуміти» текст, скільки вкласти в нього нові «інтерпретації». 

Основи герменевтики як загальної теорії розуміння були закладені Ф. Шлейермахером (1768-1834), який виділив у тексті предметно-змістовний та індивідуально-особистісний аспекти. Зміст тексту, тобто те, що описувалося, було протиставлено висловом тексту, тобто того, як описувалося подія, особливостями стилю викладу, проставлення акцентів у тексті і т.д. Головне в герменевтиці, як вважав Ф. Шлейермахер, зрозуміти не предметний зміст, виражене в думці, а самих мислячих індивідів, що створили той чи інший текст. Останній аспект отримав назви виразного і довгі роки був власним предметом розуміння і тлумачення. 

Будучи протестантським теологом, Ф. Шлейєрмахер багато займався проблемами тлумачення Біблії і був знайомий з різними прийомами інтерпретації юридичних, історичних, філологічних, міфологічних і релігійних текстів. Ф. Шлейєрмахер поставив перед собою завдання об'єднати різноманітні герменевтичні прийоми в одну загальну методику, описати процес розуміння взагалі, незалежно від того, про розуміння яких текстів йде мова. Розуміння є в концепції Ф. Шлейєрмахера універсальним методом осягнення сенсу тексту. Тому він називав герменевтику універсальною (застосовної для будь-яких текстів).

Кожен процес розуміння підпорядковується одним і тим же принципам герменевтичного кола і діалогу. Ці принципи, з точки зору Ф. Шлейєрмахера, описують структуру будь-якого процесу розуміння. Практично всі пізніші представники герменевтики слідом за Ф. Шлейермахером, розглядаючи структуру розуміння, розвивають принципи герменевтичного кола і діалогу. 

Ф. Шлейєрмахер вважав, що головна мета порозуміння в тому, щоб зрозуміти автора тексту. Бажаємий сенс тексту він фактично ототожнює з прихованими інтенціями автора тексту. Романтичний інтерес Ф. Шлейєрмахера до індивідуальності автора і спроба створити методологію проникнення в цю індивідуальність виявилися затребуваними у зв'язку з розвитком методології гуманітарних наук. 

Вільгельм Дільтей (1833-1911) – німецький філософ, представник філософії життя, у своїй філософії відгукнувся на теоретичні проблеми, що виникли у зв'язку зі становленням гуманітарних наук, перш за все історії. 

Предметом розуміння Вільгельм Дільтей проголосив письмово фіксовані життєві прояви. Розуміння ж визначено ним як безпосереднє осягнення цілісного переживання, духовної цілісності, яка складає суть людини. Розуміння, споріднене інтуїтивному проникненню в життя, Вільгельм Дільтей протиставляє поясненню в науках про природу, пов'язаних із зовнішнім досвідом і конструктивною діяльністю мислення. Розуміння внутрішнього світу людини досягається інтроспекцією (самоспостереженням), розумінням чужого світу – шляхом усування, вживання, співпереживання. Культура минулого, зокрема, осягається шляхом витлумачення окремих її явищ у рамках цілісного духовного життя відтвореної епохи минулого. При такому психологічному підході до реальності духовного світу індивіди виявляються замкнутими непроникними світами. Вільгельм Дільтей сформулював основну проблему герменевтики наступним питанням: «Як може індивідуальність зробити предметом загальнозначимого об'єктивного пізнання чуттєво даний прояв чужого індивідуального життя?». Необхідність, загальнозначимість пізнання вимагає виходу за межі психологічного трактування індивідуальності.

Розглядаючи методи гуманітарного пізнання, В. Дільтей виходив з принципової відмінності між природними і гуманітарними науками, «науками про природу» і «науками про дух». Специфічним способом пізнання гуманітарних наук В. Дільтей вважав розуміння – розуміння сенсу культурно-історичних явищ. Не розглядаючи себе як герменевтик, В. Дільтей розробив свою концепцію розуміння і тим самим вніс істотний внесок у розвиток філософської герменевтики.