Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursovy_proekt_ostatochna_versiya.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
871.41 Кб
Скачать

3.5.2 Описання планувальних рішень.

Об’ємно-планувальні рішення будівельних приміщень повинні відповідати нормам будівельних вимог. Однією з таких вимог є індустріалізація виробництва, яка передбачає монтаж будівель із збірних уніфікованих залізобетонних конструкцій. Це забезпечується конструктивною схемою будівель на основі використовування уніфікованих сіток колон, які служать опорами перекриття промислових будівель.

Агрегатно-механічна дільниця розміщена в загальному приміщені виробничого двоповерхового корпусу.

Дільниця має висоту 4,2 метра. Забудова приміщення виробничого корпусу, як і дільниці має:

  • сітку колон 6 x 9 м;

  • переріз колони прямокутного профілю з розмірами 400 x 400 мм;

  • товщина внутрішніх стін 250 мм;

  • зовнішніх стін 380 мм;

  • ширина дверей 1400 мм;

  • висота дверей 2200 мм;

  • ширина вікон 2153 мм.

Після визначення площі дільниці, розмірів елементів будівельних конструкцій проводимо внутрішнє планування виробничої дільниці з розташуванням виробничого обладнання.

Основний принцип розташування виробничого обладнання – це зручність використовування обладнання та забезпечення технологічної послідовності та якості виконання технологічних процесів поточного ремонту в дільниці.

Планування виробничих місць і дільниці проводимо у відповідності з санітарно-технологічними вимогами до виробничих приміщень підприємств автомобільного транспорту. Планування дільниці зображено на першому аркуші графічної частини.

3.6 Безпека життєдіяльності

3.6.1 Виробнича санітарія та гігієна.

Виробничі приміщення в агрегатній дільниці потрібно утримувати в чистоті. В них регулярно проводити вологе прибирання, очищення підлоги від масел, бруду.

У відповідності з виробничим призначенням і технологічним процесом виконання поточного ремонту агрегатів та вузлів автомобіля в агрегатній дільниці виконують розбирально-збиральні, очисні, дефектовочні, ремонтні, контрольно-регулювальні роботи.

При виконанні технологічних процесів в дільниці на робітників можуть впливати небезпечні та шкідливі виробничі фактори: рухомі частини гідравлічного преса та верстатів, пил і стружка з обробляючих поверхонь, коротке замикання електрообладнання, недостатнє освітлення робочих місць, понижена температура та вологість повітря в холодну пору року, гострі частини заготовок та інструментів.

Для забезпечення допустимої температури та вологості в холодну пору року на дільниці організується центральне водяне опалення, джерелом якого служить котельне підприємство. На дільниці організовуємо загальнообмінну механічну вентиляцію, яка буде забезпечувати чистоту повітря від шкідливих речовин і пилу, нормалізації повітряного середовища. Для забезпечення водою технологічного обладнання, дільниця забезпечується водопровідною мережею. Джерелом водозабезпечення служить водопровідна сітка. Освітлення робочих місць організуємо природне (за допомогою вікон) та штучне (за допомогою освітлювачів з лампами денного світла).

3.6.2 Техніка безпеки та пожежна безпека

ПР автомобілів повинен виконуватись у відповідності з правилами технічної експлуатації рухомого складу автомобільного транспорту в призначених для цього місцях обладнаних пристроями, необхідними для виконання встановлених робіт.

Робітники повинні бути забезпечені комплектом справних інструментів і пристроїв.

Використовувати несправні інструменти і пристрої забороняється. Агрегати, направляємі в агрегатну дільницю повинні бути вимиті, очищені від бруду і снігу.

Під час роботи, зняття транспортування і встановлення вузлів і агрегатів на стенди проводити тільки з допомогою піднімально-транспортних засобів. Розбирання і збирання агрегатів виконувати тільки на столі або на стендах при допомозі знімачів і відповідних пристроїв. Зняття і установку пружин проводити з допомогою спеціальних пристроїв. Знятті деталі складувати на стелажах. Забороняється застосовувати етилований бензин для миття деталей і вузлів. Не допускати попадання мастильних матеріалів на підлогу. При отриманні травми на виробництві, негайно звертатися за допомогою і повідомити про даний випадок майстру рем. зони.

Якщо переміщення агрегатів і деталей пов'язане з великим фізичним навантаженням потрібно використовувати пристрої (кран-балки), які забезпечують безпеку при виконанні робіт.

При роботі з електрообладнанням робітники повинні проходити інструктаж по роботі з електричними пристроями і механізмами. Використання електричного устаткування персоналом, не маючи посвідчення про перевірку знань, не допускається. Забороняється використовувати устаткування, які не відповідають техніці безпеки.

Рубильники повинні мати кожухи, які не мають відкритих отворів і щілин для переміщення рукоятки. Металеві кожухи рубильників повинні бути заземлені.

Для забезпечення безпеки людей в електропристроях повинні бути збудовані заземлюючі пристрої і заземлені корпуса всього електрообладнання.

Весь особовий склад АТП повинен знати правила протипожежної безпеки, а також вміти користуватися пожежним інвентарем.

Допускається спільне зберігання запасних частин інструментів, незгоряємих горючих матеріалів (палива, мастильних матеріалів, гуми і т.п.)

Забороняється зберігати в одному приміщені балони з киснем і балони з горючими газами. Вони повинні зберігатись в окремих приміщеннях, або під навісами, захищеними від джерела тепла. Забороняється використовувати для складських потреб дахові приміщення. Двері і люки, які ведуть на дах повинні бути зачинені. На підприємстві в цехах відводяться спеціально-позначені і обладнані приміщення для паління.

Весь пожежний інвентар повинен утримуватись в справному стані, знаходитись на відкритих місцях. До нього повинен бути забезпечений вільний доступ. Пожежні крани по всіх приміщеннях повинні бути обладнані рукавами і стволами, заключеними в шафи. Шафи повинні бути зачинені і опломбовані. Дверцята шафи пожежних кранів повинні легко відчинятись.

В приміщеннях для ремонту і ПР автомобілів повинні бути густопінні вогнегасники із розрахунку один вогнегасник на 50м2, не менше двох на кожне окреме приміщення. У приміщеннях повинні бути встановлені ящики з сухим просіяним піском із розрахунку один ящик ємністю 0,5м2 на 100 м2 площі але не менше одного на кожне окреме приміщення.

Крім цього встановлюються щити з протипожежним інвентарем (лопата, лом, пожежна сокира, ключ від водопровідного крану, по два пожежних багра і відра) та бочки з водою біля кожного щита.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]