Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OTVET_KD.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
46.17 Кб
Скачать

15 Призначення та функції товарних складів, їх класифікація.

Склади є найважливішими підрозділами оптових баз. Вони призначені для накопичення і зберігання товарних запасів, комплектування торгового асортименту товарів і складають основний комплекс споруд підприємств оптової торгівлі, а також значну частину матеріально-технічної бази роздрібної торгівлі. Крім того, товарні склади можуть функціонувати і як самостійні структури (організації), що виконують весь комплекс торгово-технологічних операцій, пов'язаних з надходженням, зберіганням і відпусткою товарів оптовим покупцям.Більшість складів виконує наступні основні функції:отримання товарів від постачальників і здійснення контролю за їх якістю;накопичення товарних запасів і забезпечення належних умов їх зберігання;

підсортування і підготовка товарів до продажу;комплектування замовлень оптових покупців;товаропостачання роздрібної торгової мережі.Залежно від характеру виконуваних функцій склади оптових баз підрозділяють на підсортувально-розподільні, транзитно-перевалочні, сезонного зберігання, дострокового завезення, накопичувальні.Однією з важливих класифікаційних ознак є асортимент товарів, який робить вплив на характер виконуваних складами функцій, на побудову складського технологічного процесу.По асортиментній ознаці склади ділять на універсальні і спеціалізовані.Широка різноманітність фізико-хімічних властивостей товарів вимагає диференційованого підходу до умов їх зберігання і викликає необхідність наявності відповідної складської мережі.З урахуванням створюваних режимів зберігання склади підрозділяють на загальнотоварні і спеціальні.Для організації і здійснення централізованого товаропостачання роздрібних торгових підприємств, а також приймання поступаючих на базу товарів і короткочасного їх зберігання призначені експедиційні склади, які займають важливе місце в технологічному процесі підприємств оптової торгівлі.До інших ознак класифікації складів слід віднести поверховість і висоту складських приміщень, ступінь механізації технологічних процесів, зовнішні транспортні зв'язки.Залежно від пристрою склади підрозділяють на відкриті, напівзакривають і закриті.

1 Комерці́йна таємни́ця — інформація, яка є секретною в тому розумінні, що вона в цілому чи в певній формі та сукупності її складових є невідомою та не є легкодоступною для осіб, які звичайно мають справу з видом інформації, до якого вона належить, у зв'язку з цим має комерційну цінність та була предметом адекватних існуючим обставинам заходів щодо збереження її секретності, вжитих особою, яка законно контролює цю інформацію.

2 Комерція – вид торгового підприємництва чи бізнесу, але бізнесушляхетного, того бізнесу, що є основою будь-якої по-справжньомуцивілізованої ринкової економіки.Комерція – слово латинського походження (від лат. commercium –торгівля). Однак треба мати на увазі, що термін «торгівля» має двояке значення: в одному випадку він означає самостійну галузь народного господарства (торгівлю), в іншому – торгові процеси, спрямовані на здійснення актів купівлі-продажу товарів. Комерційна діяльність зв'язана з другим поняттям торгівлі – торговими процесами по здійсненню актів купівлі-продажу з метою одержання прибутку.

3 Ро́здрібна торгі́вля (англ. retail, рете́йл)— тип торгівлі товарами, а також виконання певних послуг, направлених на покупця, яким є кінцевий споживач, фізична чи юридична особа. Метою придбання товару у роздріб є задоволення особистих потреб покупця, членів його родини (якщо це фізична особа), або ж працівників фірми (якщо це юридична особа) за рахунок споживання купленого товару.Мета купівлі товару є вагомою для маркетології. Купівельні мотиви є визначним чинником для сегментації ринку та визначення цільової групи споживачів.

4 Основнí фóнди — матеріальні цінності, що використовуються у господарській діяльності платника податку протягом періоду, який перевищує 365 календарних днів з дати введення в експлуатацію таких матеріальних цінностей, та вартість яких поступово зменшується у зв'язку з фізичним або моральним зносом.

5Прогнозування — процес передбачення майбутнього стану предмета чи явища на основі аналізу його минулого і сучасного, систематична інформація про якісні й кількісні характеристики розвитку цього предмета чи явища в перспективі. Результатом прогнозування є прогноз — знання про майбутнє і про ймовірний розвиток сьогочасних тенденцій.

6Ціна́ — фундаментальна економічна категорія, яка означає кількість грошей, за яку продавець згоден продати, а покупець готовий купити одиницю товару. Ціна певної кількості товару складає його вартість, тому правомірно говорити про ціну як грошову вартість одиниці товару.

7 Я́кість (англ. Quality) — сукупність властивостей продукції, які визначають ступінь придатності її для використання за призначенням;Ступінь досконалості, яким володіє товар, послуга чи інший вихідний продукт бізнес-процесу. Згідно з визначенням Загального управління якістю, якість — це відповідність вимогам споживача.

8 Оптова торгівля – це діяльність по придбанню та відповідному перетворенню товару для подальшої його реалізації підприємствам роздрібної торгівлі або іншим суб’єктам підприємницької діяльності.Оптова торгівля у її справжньому призначенні пов’язана з товарним забезпеченням системи роздрібної торгівлі.

9 Попит — це запит фактичного або потенційного покупця, споживача на придбання товару за наявних у нього коштів, що призначені для цієї покупки. Попит відображає, з одного боку, потребу покупця в деяких товарах або послугах, бажання придбати ці товари або послуги в певній кількості і, з іншого боку, можливість сплатити за покупку по цінах, що знаходяться в межах «доступного» діапазону.

10 Товар — продукт природи і людської праці або тільки людської праці у матеріальній і нематеріальній субстанції та у формі послуг, який завдяки своїм властивостям здатен задовольняти наявні чи передбачувані суспільні потреби і призначений для обміну і купівлі-продажу; продукт праці, що виробляється не для власного споживання, а на продаж, а також матеріальні та нематеріальні активи, а також цінні папери та деривативи, що використовуються у будь-яких операціях, крім операцій з їх випуску (емісії) та погашення.

11 . «канал збуту». -це сукупність фірм чи окремих осіб, які виконують посередницькі функції щодо фізичного переміщення товарів і перебирають на себе або сприяють переданню права власності на товари на шляху їх просування від виробника до споживача.

12 Товариством з обмеженою відповідальністю (ТОВ), (ТзОВ) вважається підприємство, яке має статутні фонди, які поділені на частки (паї), розміри яких визначаються установчими документами.Товариства з обмеженою відповідальністю утворюють статутні фонди за рахунок коштів учасників (пайовиків), число яких, як правило, невелике і наперед відоме.

13 Бізнес-план (англ. Business plan) — це техніко-економічне обгрунтування діяльності підприємств в ринкових умовах, програма його діяльності; він характеризує модель підприємства в майбутньому. Він складається для діючого підприємства, нового виду діяльності або продукції, для нового підприємства. Він потрібен керівникові фірми, акціонерам, інвесторам. Бізнес-план частіше складається на рік, два роки, зрідка на більший період.

14 Ма́ркетинг (англ. marketing) — це діяльність, спрямована на створення попиту та досягнення цілей підприємства через максимальне задоволення потреб споживачів. Маркетинг це:філософія бізнесу,набір ефективних інструментів, які є необхідними для функціонування підприємства в умовах високої конкуренції,важлива частина системи управління підприємством.

15 Постачальники — це юридичні і фізичні особи, які здійснили для підприємства поставку виробничих запасів, малоцінних і швидкозношуваних предметів, необоротних активів чи інших цінностей. За поставку виникли зобов’язання, які підлягають оплаті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]