Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція. Соціально.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
178.69 Кб
Скачать

4. Утворення міжнародних готельних ланцюгів.

Поглиблення спеціалізації підприємств готельної індустрії пов’язане з такою найважливішою тенденцією, як створення міжнародних ланцюгів, що мають велике значення у розробці та впровадженні високих стандартів обслуговування.

Говорячи про ланцюг, розуміють групу підприємств, що здійснюють колективний бізнес і перебувають під безпосереднім контролем керівництва ланцюга. Такий ланцюг може мати власні будинки для готелів, або їх орендувати. Керівництво ланцюга має переваги при розподілі прибутку, але разом з тим відповідає за всі втрати ,можливі при будь-яких (зокрема фінансових) операціях. Готельні ланцюги дозволяють просувати на світовий туристський ринок високі стандарти обслуговування, а також сприяють підтримці готельного обслуговування туристів. Готельні ланцюги сприяють розповсюдженню та значному зростанню рівня організації виробництва та обслуговування туристів, створюють певний образ готельного сервісу, зустрівши який в іншій країні, турист почуває себе як майже у дома, у знайомій комфортній обстановці.

З 1950-х рр. в організаційній структурі управління готелями у світовій готельній індустрії затвердилися різні моделі організації готельної справи. Перша модель – модель Рітца, пов’язана з іменем швейцарського підприємця Цезаря Рітца. Велика кількість готелів у світі носять його ім’я. Наприклад, готель «Рітц» у Парижі. Основна ставка в цих готелях робилася на європейські традиції вишуканості та аристократизму. Сьогодні ця модель знаходиться у кризовій ситуації.

Друга модель пов’язана з іменем американського підприємця Кемансі Уільсона (готельний ланцюг «Холлідей Інн.»). Модель характеризується великою кількістю послуг для задоволення потреб клієнта у поєднанні з високими стандартами обслуговування. Основні вимоги в готельних ланцюгах, організованих за цією моделлю такі:

  • єдність стилю (архітектура, інтер’єр);

  • єдність позначень і зовнішньої інформації;

  • просторий та функціональний хол;

  • номери, які надаються тільки постійним клієнтам;

  • сніданок “шведський стіл” ;

  • наявність конференц-залу;

  • наявність системи тарифів;

  • єдине управління, маркетинг та служба комунікацій.

Третя модель –«незалежні» готельні ланцюги (наприклад, «Best Western»). В цьому випадку під однією торгівельною маркою об’єднуються готелі за будь-якими однорідними ознаками, які характеризуються певними ознаками стандартів і переліку послуг, незалежно від країни розташування.

Готелі – члени ланцюга – сплачують внески в загальний фонд, який витрачається на рекламу і маркетингову діяльність, просування готельного продукту. При цьому повністю зберігається їх фінансово-економічна та управлінська самостійність. Можливе використання другої моделі у поєднанні з третьою. Прикладом може слугувати ланцюг готелів «Аккор» – потужний готельний ланцюг Європи. Він пропонує готелі різних класів і виступає на ринку під різними марками. Марки «Пульман», «Софітель», «Новотель» – це готелі найвищого класу. Марки «Альтеа/Меркур» – середнього классу. При вступі в ланцюг готель необов’язково повинен стати його власністю. В такому випадку ,відповідно договору, який заключається між великими готельним ланцюгами (франшизодавцями) і незалежними готелями, що вступають в ланцюг, останнім надається право використовувати у комерційних цілях фірмовий знак ланцюга, технічну і комерційну інформацію, інформаційні системи бронювання, технічну допомогу, право на підготовку персоналу тощо. Франчизне підприємство виплачує за це обумовлену у догові компенсацію.

В таблиці наведена головна десятка готельних ланцюгів світової готельної індустрії.

Основні світові готельні ланцюги

Назва головного холдинга

Країна, де знаходиться штаб-квартира

«Hospitaliti Franchise System»

США

«Holiday Inn World wide»

Великобританія

«Best Western International»

США

«Accor»

Франція

«Choice Hotel International»

США

«Marriott International»

США

«ITT Sheraton Corp.»

США

«Promus Corp.»

США

«Hilton Hotel Corp.»

США

«Carlson Hospitality World wide.»

США

Існує багато точок зору стосовно того, що послужило причиною успіху ланцюгів. Проте явними причинами є сталість якості продукту, ідентичність послуг на різних підприємствах, а також доступність цін.

Кожний тип готелю, що входить у готельний ланцюг, має свою марку.

Перевагою компаній, що суворо дотримуються своїх фірмових найменувань є те, що користувачі послуг одного готельного ланцюга досить чітко уявляють якість обслуговування і розміщення у готелі, що належить до цього ланцюга, незалежно від його місця розташування. Це дає можливість задовго до відкриття нового готелю проводити його рекламу і бронювання, будучи впевненим, що постійні клієнти нададуть перевагу новому готелю відомої марки ніж випадковому вибору, зробленому під час поїздки. Практика свідчить, що готельний ланцюг ще задовго до відкриття готелю починає проводити бронювання місць. З цього часу назва готелю й усі його реквізити включаються в національний перелік готелів, а також у спеціальні рекламні довідники.

Процес зростання значення готельних ланцюгів в управлінні світовим готельним господарством характеризується істотним протиріччям: з одного боку, укрупнюються головні готельні ланцюги, що оперують у багатьох країнах світу, з іншого – все більше країн створюють власні національні готельні ланцюги, що успішно конкурують з транснаціональними монополіями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]