Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція. Соціально.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
178.69 Кб
Скачать

Тема Соціально-економічне значення розвитку готельного господарства.

1. Поняття готельного господарства. Соціально-економічне значення його розвитку.

2. Основні етапи розвитку готельного господарства.

3.Сучасні тенденції розвитку засобів розміщення..

4. Утворення міжнародних готельних ланцюгів.

5. Готельні ланцюги України.

6. Асоціація готелів та готельних об'єднань міст України.

7. Перспективи розвитку готельних підприємств України.

Ключові слова та поняття: готельне господарство, готельна справа, готельна діяльність, матеріально-технічна база туризму, ефективність функціонування готельного господарства, таверна, постоялий двір, «госпиції», готель, мотель, хостел, готельний ланцюг, асоціація готелів.

1. Поняття готельного господарства. Соціально-економічне значення його розвитку.

Готельне господарство – важливий сектор у структурі туристичної індустрії, що являє собою матеріально-технічну базу галузі та визначає вигляд, особливості та якість турпродукту. Процеси, що відбуваються в туристичній індустрії загалом. Відображаються на основних показниках функціонування готелів, останні визначають показники туристичної активності у цьому напрямі.

Готельні підприємства перебувають у державній і комунальній, колективній та приватній власності. Переважає колективна форма власності, в якій майже 60 % готелів України. Колективна чи приватна форма власності позитивно впливає на ведення господарської діяльності закладів гостинності, дозволяє підвищити рівень комфорту й обслуговування. Орієнтуючись на категорію споживача, готелі здійснюють поетапну реконструкцію наявної готельної бази (ремонт і облаштування номерного фонду, поновлення фасадів, заміна інженерних комунікацій, модернізація сектору ресторанного господарства та сектору дозвілля), намагаються надавати послуги європейського класу. Важливим показником ефективності функціонування готельного господарства є кількість іноземних відвідувачів, що обслуговуються, оскільки – це джерело надходження валютних ресурсів.

Україна має одноманітну структуру функціональних типів готельних засобів розміщення, в якій, поки що, домінують класичні готелі. Окремі типи підприємств, які поширені в інших країнах світу в Україні достатньо ще не розвинуті. Міжнародний досвід свідчить, що саме такі засоби розміщення як мотелі, кемпінги, хостели, готелі сімейного типу могли б дати суттєвий поштовх розвитку готельного господарства і туристичної індустрії в цілому.

Готельні підприємства виконують одну з основних функцій у сфері обслуговування туристів – забезпечують їх житлом і побутовими послугами під час подорожі.

Свого часу поняття «готельне господарство» співвідносилося з господарською діяльністю, що полягала у наданні платних послуг розміщення в готелях. Згодом, із зростання попиту на туристичні послуги й прагненням готелів до розширення комплексності обслуговування, послуги розміщення стали тісно пов’язуватись з харчуванням і реалізацією додаткових послуг. Це дає підстави для визначення поняття «готельне господарство» в широкому та вузькому його розуміннях. Визначення поняття «готельне господарство» у широкому розумінні включає проживання, харчування та додаткові послуги; у вузькому розумінні - лише проживання.

Прискорений розвиток туристичної галузі, прагнення підприємств до отримання найвищого прибутку та зростаюча платоспроможність споживачів послуг сприяють розширенню та урізноманітненню готельної діяльності. Поряд з послугами проживання й харчування пропонуються такі нові додаткові послуги, як обслуговування ділових зустрічей, спортивні, медичні, посередницькі, комунально-побутові та ін. При цьому підприємства готельного господарства розширюють послуги не тільки притаманні даній галузі, а й іншим галузям.

Поняття «готельна справа» застосовувалося спочатку для визначення діяльності готелів. Нині ж це поняття охоплює діяльність кемпінгів, мотелів, туристичних баз та ін. Але готель був першим типом підприємств що надавали послуги проживання громадянам, і саме він дав назву всій галузі.

Існує ряд інших підприємств, які надають послуги щодо тимчасового проживання громадян, але вони не входять до системи готельного господарства. Це будинки відпочинку, санаторії, пансіонати, дитячі табори відпочинку, профілакторії та ін. Вони не належать до готельного господарства тому, що надання послуг проживання не є їх основною діяльністю, а ціна послуг, як правило, не набагато перевищує їх собівартість.

Економічна сутність готельної діяльності полягає у тому, що вона має нематеріальний характер. Результатом виробничо-експлуатаційної діяльності готелів є не готовий продукт, а пропозиція особливого виду послуг. При цьому послуги не можуть вироблятись окремо від існуючого матеріального продукту, тобто без експлуатації матеріально-технічної бази (будівлі, споруди, обладнання, інвентар ), яка виступає основою виробництва реалізації пропонованих послуг. З урахуванням особливостей обслуговування в готельному господарстві, де поєднується виробництво та споживання послуг, цей процес визначається поняттям «надання послуг». Слід підкреслити, що в процесі цієї діяльності здійснюється продаж і безпосереднє надання послуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]