Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ефективність скринінгових тестів на зловживання...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
190.98 Кб
Скачать

Стадії лікування наркоманії

Одна з найважчих хвороб нашого століття - це, безсумнівно, наркоманія. Наркотична залежність не є просто шкідлива звичка, це саме хвороба, яка вимагає серйозного лікування. Лікування це, якщо воно правильно організовано, підрозділяється на декілька важливих етапів.

Перша стадія лікування наркоманії-це детоксикація, тобто усунення абстинентного синдрому. Він являє собою сукупність фізичних і психічних розладів, які з'являються у наркоманів після припинення вживання наркотичних речовин або при різкому зниженні дози. Цей синдром і є основою фізичної залежності наркоманів. Процес детоксикації проходить протягом 5-12 днів в спеціалізованій клініці. Не слід намагатися проводити його будинку, так як відсутність цілодобового спостереження лікарів може призвести до рецидиву.

Друга важлива стадія лікування - етап психологічної реабілітації. Зараз найефективнішою та популярної фахівцями вважається Міннесотський реабілітаційна програма, заснована на принципі «12 кроків». Понад п'ятдесят відсотків наркологічних клінік обрали для себе саме цю модель роботи з пацієнтами. Другу стадію хворий може проходити як на стаціонарі, в реабілітаційному центрі, так і амбулаторно, тобто регулярно відвідувати заняття в центрі. Але, безумовно, перша форма є більш ефективною.

Послідовність реабілітації наступна. Перші два тижні хворий адаптується, ознайомлюється з принципами життя і поведінки в клініці, поступово звикає до них. Це допомагає пацієнтові відновити фізичний і психічний баланс в організмі. Підтримка лікарів клініки і інших пацієнтів дозволяє легше перенести постабстинентної синдром. Це важкий наркотичний голод, який викликає емоційні зриви, порушення у процесах мислення, сну, пам'яті. Основним досягненням хворого в період цих двох тижнів має стати беззастережне припинення прийняття наркотичних речовин, визнання того, що він дійсно хворий, а не просто залежимо, прийняття сторонньої допомоги в лікуванні своєї хвороби. Не менш важливою є і робота над запереченням, головним симптомом залежності, що виробляється у наркомана як психологічний захисний механізм. Також лікарі допомагають подолати депресію, підштовхуючи хворого вголос висловлювати свої почуття і все, що його гнітить. Це невід'ємний елемент психологічної реабілітації. Якщо у хворого існує алкогольна залежність, починається лікування алкоголізму

Протягом третьої та четвертої тижнів другій стадії реабілітації проходить подальше подолання психологічних перешкод, збудованих захисними механізмами організму. Усвідомлюючи свою хворобу, пацієнт, вчиться самостійно долати її в новому житті, без наркотиків. Людина починає жити відповідально і справлятися зі своїми проблемами, почуттями, протиріччями, не вдаючись до наркотиків. У цей період можна почати відвідувати суспільства анонімних наркоманів.

На п'ятому тижні починається завершальний етап психологічної реабілітації, в період якого колишній наркозалежний вивчає і аналізує свій внутрішній світ: характер, емоції, мотиви. Поступово піднімаючи свою самооцінку на нормальний рівень, починає працювати над своїми недоліками і змінюватися в кращу сторону. Залежна людина повертає собі силу волі. Далі вже на восьмому тижні психологічні зміни закріплюються на рівні підсвідомості людини, стаючи більш стійкими. Відносини з близькими і друзями починають налагоджуватися, пацієнт усвідомлює, що життя має сенс і не все втрачено, що він ще потрібен цьому суспільству. Це вже етап підготовки до повернення додому, проходження роботи з профілактики зривів. Крім того, пацієнт також складає для себе власний постлечебний план дій на подальше життя, щоб бачити перед собою цілі одужання. На вихідному етапі людина отримує від фахівців індивідуальні рекомендації та інструкції, які в подальшому допоможуть не тільки йому, але і його сім'ї.