Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетування діяльності субєктів господарюваннн...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
933.38 Кб
Скачать

51.Етапи здійснення контролювання.

За етапами контролю бюджетних процесів бюджетний конт­роль поділяється на попередній (здійснюється оцінювання об­грунтованості та ефективності бюджетних процесів перед по­чатком їх реалізації, також контролюються усі вхідні ресурси для забезпечення реалізації бюджетних процесів); поточний (за­стосовується у процесі реалізації бюджетних процесів стосов­но усіх факторів, суб'єктів, процедур, взаємозв'язків тощо); за­вершальний (передбачає перевірку кінцевих результатів, отри­маних внаслідок реалізації бюджетних процесів).

49.Класиф.Методів бюджетного контролю.

Для підвищення ефективності контролювальної роботи у бю­джетній сфері, подальшого розроблення методики бюджетного контролю доцільно ознайомитись із класифікацією бюджетного контролю за низкою незалежних та істотних ознак, а саме : за етапами контролю бюджетних процесів, рівнем охоплен­ня контролем об'єктів, періодичністю проведення, рівнем цент­ралізації бюджетування, формами здійснення.

Класифікація бюджетного контролю в Україні здійснюється за різними ознаками. За суб’єктами бюджетного контролю виділяють:

  • державний бюджетний контроль;

  • місцевий бюджетний контроль;

  • відомчий бюджетний контроль;

  • внутрішній бюджетний контроль;

  • громадський бюджетний контроль.

За часом проведення контрольних дій бюджетний контроль поділяться на:

  • попередній бюджетний контроль;

  • поточний бюджетний контроль;

  • наступний бюджетний контроль.

48.Сутність принципів бюджетного контролю.

52.Розподіл заг.Вел.В-нь(за умови збігу о-гу

в-ва).

. Розподіл загальної величини відхилень (за умови збігу обсягу виробництва та реалізації)

На рис. 4.6 наведено випадок, коли обсяги збуту та вироб­ництва збігаються, на практиці такого збігу зазвичай не існує, що зумовлює необхідність для контролю відхилень використо­вувати гнучкі бюджети виробництва та реалізації, різницю між якими зумовлюватимуть зміни у величині запасів готової про­дукції.

53.Розподіл заг.Вел.В-нь(за умови нерівності о-гу в-ва та реал.).

Розподіл загальної величини відхилень (за умови нерівності обсягу виробництва та реалізації)

Варто зауважити, що методика обчислення відхилень зале­жить від системи калькулювання витрат на підприємстві. За умов використання системи калькулювання змінних витрат розрахунок відхилень базується на показнику маржинального

доходу (виручка від реалізації за вирахуванням змінних витрат), а за умови калькулювання повних витрат — на показнику при­бутку. Відповідно класифікація відхилень витрату системі каль­кулювання змінних витрат грунтується на розподілі їх на змінні та постійні, а в разі калькулювання повних витрат — на роз­поділі їх на виробничі та операційні. При цьому ретельний кон­троль відхилень бюджетних показників передбачає визначен­ня відхилень та їх чинників за усіма статтями витрат.