Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетування діяльності субєктів господарюваннн...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
933.38 Кб
Скачать

69. Класифікація методів бюджетного планування за вибором об’єктів бюджетного планування.

При формуванні бюджетних систем на підприємствах першочерговим завданням є вибір об'єктів бюджетного пла­нування. Відповідно до методу поопераційного бюджетного планування формування бюджетів здійснюється за певними операціями (бізнес-операція, тобто наскрізна, міжфункціональна система взаємозалежних споріднених процедур, реалізація яких призводить до використання ресурсів з метою створення пев­ної продукції, що має цінність для внутрішньоорганізаційних чи зовнішніх споживачів та формування конкурентних переваг підприємства.) Цінна інформа­ція про взаємозв'язки між операціями, споживання операціями ресурсів та робіт, рівень використання потужностей тощо, яка формується в системі поопераційного бюджетного планування, може ефективно використовуватися при оцінюванні собівартості нового виробу, підготовці заходів із реформування бізнес-опе­рацій, узгодженні стратегічних цілей з тактичними планами тощо.

Метод бюджетного планування за центрами відповідаль­ності передбачає розроблення бюджетів за структурними підрозділами підприємства, певними групами працівників у межах структурних підрозділів, сукупністю підрозділів підприє­мства, які здійснюють чи забезпечують здійснення конкретних видів діяльності, що несуть відповідальність за результативність своєї ділянки роботи у фінансовому аспекті та відповідають за цільове використання ресурсів організації. При цьому харак­терною особливістю є врахування у бюджетах центрів відпові­дальності лише тих витрат і доходів, видатків та надходжень, які ними безпосередньо контролюються і регулюються.

На сучасному етапі особливої актуальності набув проект­но- та програмно-цільовий метод бюджетного планування, який передбачає формування бюджетів в організації за конк­ретними цільовими проектами та програмами. За кожним проектом та програмою може формуватись уся сукупність операційних та фінансових бюджетів, а показники фінансових бюджетів надалі підлягатимуть консолідуванню в основні зведені бюджети. Необхідно зауважити, що застосуван­ня цього методу розроблення бюджетів набуває актуальності навіть на підприємствах, де бюджетні системи не застосовують­ся, для чіткого визначення доходів та витрат, грошових потоків, рентабельності за конкретними проектами, як правило, інно­ваційного та інвестиційного характеру.

Змішаний (матричний) метод бюджетного планування доз­воляє одночасно узгоджувати поопераційні бюджети, бюджети структурних підрозділів (центрів відповідальності) підприємства, видів бізнесу, проектів та програм, але його застосування мож­ливе лише за умов великих корпорацій з розвинутою системою інформаційного та програмного забезпечення, оскільки взаємо­зв'язки між бюджетними показниками бюджетів різних об'єктів бюджетного планування з використанням цього методу харак­теризуються складністю та чисельністю

70. Класифікація методів бюджетного планування за рівнем централізації бюджетного планування.

Залежно від рівня централізації управління на підприємствах бюджетне планування може здійснюватися централізованим, де­централізованим та комбінованим методами. Метод централізо­ваного бюджетного планування ("згори-вниз") передбачає роз­роблення бюджетів підрозділів нижчого рівня, виходячи з основ­них бюджетів організації. Фактично, менеджерів нижчого рівня інформують про розподіл ресурсів організації відповідно до уп­равлінських рішень менеджерів вищого рівня .

Метод децентралізованого бюджетного планування ("знизу-вгору", так званий метод бюджетних замовлень) передбачає по­слідовну інтеграцію бюджетів підрозділів нижчого рівня в бю­джети підрозділів вищого рівня і кінцево — у зведені загальноорганізаційні бюджети. За цим методом існує загроза перетворення бюджетного планування на окремі, не пов'язані між собою про­цеси побудови бюджетів у підрозділах. Оскільки результати діяль­ності підрозділів оцінюються значною мірою за рівнем виконання бюджетів, то існує небезпека, що працівники підрозділів бу­дуть свідомо надавати неправдиву інформацію щодо обсягів їх фінансово-господарських операцій. Також проблемою є те, що сформовані відокремлено у підрозділах бюджети часто не відпо­відають загальноорганізаційним цілям, не враховують реальні економічні перспективи розвитку галузі діяльності тощо. За цим мето­дом кожний керівник підрозділу чи начальник цеху здійснює підготовку бюджету на майбутній бюджетний період і передає його у фінансовий відділ, де акумулюються всі бюджети, на ос­нові яких відділом формуються зведені бюджети організації.

Метод "зустрічного" бюджетного планування ("комбінова­ний") покликаний ліквідувати недоліки двох попередніх ме­тодів і передбачає передання зверху вниз орієнтовних бюджетів, їх опрацювання визначеними підприємством центрами відпо­відальності, підрозділами та передання у зворотному порядку для формування зведених бюджетів.