Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетування діяльності субєктів господарюваннн...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
933.38 Кб
Скачать
  1. Суть бюджетування на підприємстві

Бюджетування — це управлінська тех­нологія, яка передбачає формування бюджетів1 для обраних об'єктів та їх використання з метою забезпечення оптимальної структури та співвідношення доходів та витрат, надходжень тавидатків, активів та пасивів організації чи її ланок для досяг­нення встановлених цілей з урахуванням впливу середовища функціонування. Необхідно наголосити на тому, що бюджету­вання в жодному випадку не замінює систему управління, а лише формує новий підхід до управління з позиції збалансова­ності надходжень та видатків, доходів та витрат, активів та па­сивів організації загалом чи її ланок.

Якісна реалізація бюджетування в межах підприємства можлива лише за умови функціонування відлагодженої бюд­жетної системи. Бюджетна система (система бюджетування) — це сукупність взаємопов'язаних та взаємодіючих елементів, що задіяні у процесі формування та реалізації бюджетів. Структур­ними елементами бюджетних систем є: процес бюджетування, ресурси (трудові, матеріальні, інформаційні, фінансові тощо), що використовуються при реалізації даного процесу, бюджети, технічне та програмне забезпечення, методика бюджетування. Тобто поняття "система бюджетування" є ширшим від понят­тя "бюджетування"

Основною ціллю впровадження бюджетних систем є орга­нізаціях є підвищення фінансової результативності, удоско­налення управління грошовими потоками, активами та паси­вами з метою пошуку найоптимальнішого варіанта діяльності підприємства чи його окремих структурних підрозділів, реалі­зації конкретного проекту чи здійснення визначених видів діяльності.

Бюджетна система підприємства — це сукупність взаємодіючих та взаємопов'язаних структурних елементів, які покликані на засадах багатоваріантного аналізу визначити найбільш оптимальний шлях розвитку діяльності організації.

6. Переваги впровадження бюджетування на підприємстві.

Бюджетування створює для підприємства низку пе­реваг, а саме:

1. Осмислення діяльності підприємства в цілому, окремих структурних підрозділів чи етапів виробничо-господарського циклу з позиції доходів та витрат, надходжень та видатків, що їх супроводжують, результативності та ефективності.

2. Забезпечення цільового використання та економії ре­сурсів організації, запобігання безгосподарському використан­ню обмежених ресурсів (у т.ч. грошових ресурсів

3. Створення мотиваційних механізмів, які закладаються у самих бюджетах і пов'язані з результативністю їх виконання.

4. Створення можливостей для передбачення майбутніх проблем у діяльності організації чи її структурних підрозділів у зв'язку зі змінами у внутрішньому чи зовнішньому середови­щах функціонування.

5. Виявлення оптимального шляху розвитку підприємства на засадах здійснення багатоваріантного аналізу.

6. Вивчення менеджерами та працівниками роботи своїх структурних підрозділів і зв'язків з іншими підрозділами та зо­середження уваги на можливостях економії витрат й збільшенні доходів

7. Зміцнення фінансової дисципліни на підприємстві.

8. Створення можливостей для вибору найбільш перспек­тивних сфер інвестування.

9. Покращання фінансової результативності підприємства за рахунок удосконалення управління ресурсами.

10. Досягнення відповідного рівня платоспроможності за рахунок удосконалення управління грошовими потоками.

11. Підвищення інвестиційної привабливості підприємства за рахунок підвищення якості системи менеджменту.

12. Підвищення якості управлінських рішень на засадах зро­стання рівня інформаційного забезпечення завдяки впровадженню бюджетних систем.