Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_rob_Vipravlene.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
558.08 Кб
Скачать

Питання для cамоконтролю:

  1. Опишіть, що собою являють аварійні забруднення (техногенного характеру) та при яких обставинах вони виникають.

  2. Охарактеризуйте, що собою являють надзвичайні екологічні ситуації у населених пунктах та при яких обставинах вони виникають.

3.Управління екологічною діяльністю, здійснене Державним Комітетом України по геології і використанню надр , спрямоване на ….

4. Управління екологічною діяльністю, здійснене Державним Комітетом України по житлово-комунальному господарству, спрямоване на ….

Лабораторна робота № 9

Тема: Визначення рівня відшкодування збитку за забруднення об’єктів НС при виникненні аварійної ситуації

Мета: дослідити показники відшкодування збитку за забруднення довкілля внаслідок виникнення аварійних чи інших надзвичайних ситуацій по окремих об’єктах НС.

Обладнання: статистична звітність, лінійка, кольорові олівці, гумка, нормативна та законодавча документація та ін.

Завдання:

  1. Ознайомитись із роботою Державного Комітету України по водному господарству та Державного Комітету України по земельних ресурсах.

  2. Опрацювати статистичні дані, визначити показник відшкодування збитку за забруднення НС окремо по об’єкту (згідно з варіантом):

1 варіант – по забрудненню водних ресурсів;

2 варіант – по забрудненню атмосферного повітря, земельних ресурсів та в результаті радіаційної аварії;

3 варіант – по наслідках надзвичайних екологічних ситуаціях.

  1. На графіку різними позначеннями відобразіть обсяги нарахування та відшкодування, беручи за основу загальний показник кількості випадків.

  2. Висновок.

Теоретичні основи теми

Державний Комітет України по водному господарству

Має розвинуту мережу спостережень за станом водних об‘єктів і меліоративних земель. Ведеться радіологічний та гідрохімічний контроль якості води у господарських системах комплексного призначення в зонах впливу атомних електростанцій. Контролює стан меліоративних земель і гідрогеологічний стан у прибережних зонах водосховищ.

Спостереження за поверхневими водами суші здійснюється на 233 стаціонарних і 1300 тимчасових пунктах. Основні показники:

– радіологічний контроль – бета-активність, радіонукліди (стронцій, цезій);

– гідрохімічний контроль – синтетичні поверхнево активні ре­човини, нафтопродукти, важкі метали, феноли, пестициди.

Ця мережа виконує і інші функції відомчого контролю та спостережень.

Державний Комітет України по земельних ресурсах

Мережа складається з підрозділів обласних управлінь землекористування (агрохімічні лабораторії), які ведуть спостереження за станом і якістю ґрунтового та рослинного покриву земель і забрудненням ландшафтів викидами та скидами промислового і сільськогос­подарського виробництва; ерозійними та екзогенними процесами; поверхневими та підземними водами, станом берегової лінії річок, озер, водосховищ, морів; станом зрошуваних та осушених земель.

Спостереження та контроль здійснюють 40 стаціонарних пунктів, які виконують комплексні дослідження сільськогосподарських угідь і земель державного фонду.

Вихідні дані:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]