Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІС.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
53.93 Кб
Скачать
  1. Класифікація і характеристика субд. Застосування субд у туризмі

СУБД поділяються на: Найбільш поширені такі моделі даних: ієрархічна, сітьова, реляційна.

 ієрархічна модель даних будується на основі принципу підпорядкованості поміж елементами даних і представляє собою деревоподібну структуру, яка складається із вузлів (сегментів) і дуг (гілок). . У ієрархічній моделі допускаються відносини "один до одного". Ієрархічні бази даних мають централізовану структуру, тобто безпеку даних легко контролювати. відносини предок/нащадок реалізуються у вигляді фізичних покажчиків з одного запису на інший. Це означає, що пошук запису здійснюється методом прямого обходу дерева. Записи, розташовані в одній половині дерева, шукаються швидше, чим в іншій. 

Мережна модель розширює ієрархічну модель, дозволяючи групувати зв'язки між записами в безлічі. Як і в ієрархічній моделі, зв'язки ведуть від батьківського запису до дочірньої, але цього разу підтримується множинне спадкування. мережна модель підтримує DDL (Data Definition Language- мова визначення даних) і DML (Data Manipulation Language — мова обробки даних). Це спеціальні мови, призначені для визначення структури бази даних і складання запитів. У мережній моделі допускаються відносини "багато до багатьох", а записи не залежать один від одного. При видаленні запису віддаляються й усі її зв'язки, але не самі зв'язані записи.

У реляційній моделі даних об'єкти і взаємозв'язки між ними представляються за допомогою таблиць. Взаємозв'язки також подаються як об'єкти. Кожна таблиця представляє один об'єкт і складається з рядків і стовпців. Таблиця повинна мати первинний ключ (ключовий елемент) — поле чи комбінацію полів, що єдиним способом ідентифікують кожний рядок у таблиці. Ця конструкція була запропонована в 1970 році Коддом. Він показав що представлення даних з допомогою ієрархічної чи мережевої структури може бути зведена до реляційної структури.

46. Туристичний бізнес та інформаційні технології.

Останнім часом на розвиток туристичного бізнесу великий вплив мають Інтернет-технології і все частіше у всесвітній павутині можна знайти різноманітні сайти (сторінки), присвячені розвитку туристичної індустрії, туристичним фірмам, агентствам, а також санаторіям, пансіонатам, базам відпочинку та готелям. Найбільш ефективно використовують переваги Інтернету для реклами та надання туристичних послуг.

Сучасний бізнес не можна уявити без використання IT, і зокрема Інтернету, який має багато переваг та можливостей для розвитку туристичного бізнесу, а сааме: - можливість оперативного розміщення та пошуку в Інтернет інформації про "гарячі" тури, місця в готелях, квитки та можливість їх бронювання; - колосальна, цілодобова, ефективна і порівняно дешева реклама; - велика економія коштів при використанні електронної пошти при співпраці з іноземними партнерами, туроператорами, готелями, транспортними компаніями тощо; - можливість своєчасно отримувати інформацію про нові тури, знижки, політична та економічна стабільність у різних країнах, новини законодавства по туризму в цих країнах і т.п.