Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магистры практика 2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
112.13 Кб
Скачать

2. Зміст практики

2.1. Організація обліку.

При управлінні виробництвом постійно потрібна інформація за всіма господарськими процесам, їх характером і обсягом, про наявність матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, по їх використанню, про стан розрахунків з дебіторами і кредиторами та фінансові результати діяльності, а саме дані бухгалтерського обліку дозволяють дати таку комплексну оцінку діяльності підприємств.

Таким чином, управління виробництвом неможливе без бухгалтерського обліку, який є системою спостереження, виявлення змін і реєстрації процесів матеріального виробництва з метою контролю і управління ним.

Показники обліку дають інформацію для управління, аналізу і контролю, яка необхідна як для внутрішніх, так і для зовнішніх споживачів. Отже, облік потрібен для відображення господарської діяльності підприємств, які мають в своєму розпорядження необхідні господарські засоби – знаряддя і предмети праці, грошові кошти.

Ціль практики - вивчити систему умов та елементи побудови облікового процесу на підприємстві з метою отримання достовірної та своєчасної інформації про господарську діяльність і здійснення контролю за раціональним використанням виробничих ресурсів і готової продукції.

Основні завдання практики:

- проаналізувати господарську діяльність підприємства відносно своєчасності, повноти, достовірності, безперервності відображення всіх фактів діяльності;

- обробити дані за допомогою відповідних процедур, прийомів та способів відповідно до вихідної інформації;

- скласти на основі отриманого масиву обробленої інформації зафіксованої в первинних документах, регістрах, форми фінансової звітності для подачі їх зацікавленим користувачам;

- розробити концепцію облікової політики підприємства.

На практиці магістр повинен вивчити організацію бухгалтерського обліку поетапно:

на методологічному рівні вивчити комплекс заходів, що забезпечують організацію первинного документування, встановлення строків та порядок проведення інвентаризації, вибір методу оцінки, активів підприємства, номенклатури статей витрат, способу калькулювання собівартості, номенклатури рахунків ( робочого плану рахунків) бухгалтерського обліку і розробки субрахунків та аналітичних рахунків, вибір і затвердження переліку типових бухгалтерських проводок, визначення переліку та розробки форм внутрішньої звітності і порядку їх заповнення.

На технічному рівні треба розглянути форму обліку та проаналізувати її відповідно галузі та розміру даного підприємства (безкомп'ютерного та комп’ютерного, переліки форм облікових регістрів, порядок записів в регістри).

На організаційному рівні управління в бухгалтерії магістрант повинен:

- проаналізувати загальну систему обліку (облік центральний, децентралізований або змішаний) і її доцільності для підприємства;

- визначити оптимальну структуру облікового апарату розподілу облікової праці за ділянками обліку;

- встановити норми праці та час, необхідний для виконання робіт і визначення оптимальної чисельності бухгалтерів;

- набір кадрів та їх навчання, організацію робочих міст бухгалтерів, раціональне розміщення облікового апарату;

- належне діловодство та документообіг;

- організацію матеріального, інформаційного і технічного забезпечення облікових працівників;

- функціональні обов’язки робітників бухгалтерії;

- організацію архіву бухгалтерських документів; безпеку захист облікової інформації.

Тематичний план проходження практики

1

Організація економічної політики підприємства (облікової,

договірної, податкової)

2

Організація бухгалтерського обліку (вибір форми організації бухгалтерського обліку)

3

Організація облікового процесу (порядок розробки плану рахунків)

4

Організація роботи бухгалтерської служби.

5

Організація документообігу та документування господарських операцій підприємства.

6

Організація захисту інформації

7

Організація бухгалтерського обліку активів підприємства (документування операцій, аналітичний облік необоротних та оборотних активів, проведення інвентаризації).

8

Організація бухгалтерського обліку пасивів (документування операцій з обліку власного капіталу та зобов’язань, аналітичний облік, інвентаризація)

9

Організація бухгалтерського обліку доходів, витрат і результатів діяльності (документування та аналітичний облік доходів, витрат і результатів діяльності).

10

Організація складання та надання бухгалтерської звітності

Збір матеріалу до магістерської роботи.

Перед практикою магістр повинен взяти у свого керівника консультацію по збору матеріалу для виконання магістерської роботи. Часи надходження на практиці повинно бути використані для збору цього матеріалу.