Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мартинів Олег Михайлович.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
91.65 Кб
Скачать

Львівська державна фінансова академія

Вдосконалення методики фізичного виховання у вищих навчальних закладах ( методичні вказівки )

Мартинів Олег Михайлович

Львів 2012

Вдосконалення методики фізичного виховання у вищих навчальних закладах

Укладач: Мартинів О.М. – старший викладач кафедри фізичного виховання ЛДФА, Львів, 2012р.

Рецензенти: Махонін О.Д – доцент, Шукатка О.В. – в.о. завідувач кафедри фізичного виховання ЛДФА

Затверджено на засіданні кафедри фізичного виховання ЛДФА

Протокол №____від “___”______________ 20___р.

Зміст

Вступ………………………………………………………………........4

  1. Організація колового метода тренування на заняттях фізичного виховання…………………………………………………………...5

  2. Засоби і методика втілення домашніх завдань…………………...7

  3. Організація нестандартних форм позакласної роботи…………...9

Висновки……………………………………………………………....10

Список використаної літератури…………………………………….12

Вступ

Практика показує, що існують резерви підвищення ефективності фізичного виховання студентів вищих навчальних закладів. В цьому ще далеко не вичерпані всі можливості занять фізичного виховання. На заняттях фізичного виховання ще слабо вирішуються такі завдання, як надання студентам вмінь самостійно займатися фізичними вправами, підвищення навчальної і виховної направленості, збільшення моторної щільності занять за допомогою метода колового тренування, який в теперішній час недостатньо використовується в навчальних і самостійних заняттях по фізичному вихованню із студентами.

Підвищення ефективності фізичного виховання студентів в великій мірі залежить від форми організації занять фізичними вправами. Чим краща організація, тим більша щільність і ефективність навчального процесу. Якість і ефективність занять буде більшою там, де викладач може знайти шляхи для масового одночасного виконання вправ з обліком індивідуальних можливостей учасників. Важливо навчити учасників працювати самостійно, визначати навантаження по силам і підготовності, виконувати такі вправи, які гармонійно впливають на організм, закріплюючи не тільки м’язи, але й розвиваючи внутрішні органи; систематично перевіряти результати виконаних вправ.

Але сучасне заняття повинно не тільки вирішувати задачі моторної щільності заняття. Воно ще має формувати зацікавленість до фізичної культури і звичку самостійно займатися фізичними вправами у вільний час.

Зацікавленість учасників до предмету можливо створити, застосовуючи творчі методи навчання, які викликають прагнення до пошуку. Ключем до самостійних занять служать систематичні домашні завдання по ФК, які є великим резервом підвищення рухливого режиму студентів.

Вчені вважають, що домашні завдання по ФК є не додатковим навантаженням, а розвантаженням учасників, переключенням їх з розумової роботи на фізичну. Вони сприяють зниженню втомленості, напруження, підвищення життєвого тонусу і працездатності.

Практика також показує, що в найбільшій мірі стимулює учасників до самостійних занять проведення систематичних спортивних змагань.

Підвищенню рухливої активності (РА) учасників дуже ефективно сприяють такі цікаві форми позакласної роботи як: клуби любителів бігу, туристичні походи, спортивні гуртки.

В своєму повідомленні я зупинюсь на трьох важливих, на мій погляд, шляхах підвищення ефективності фізичного виховання у вищих навчальних закладах: організації колового методу тренування, засобах і методиці втілення домашніх завдань, організації нестандартних форм позакласної роботи.