Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Агротехніка вирощування тюльпанів.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
954.37 Кб
Скачать

Зміст

1.Вступ………………………………………………………………………….4

2.Основна частина…………………………………………………………

2.1Ботанічна характеристика…………………………………………

2.2Біологічна характеристика………………………………………………

2.3Агротехніка вирощування…………………………………………

2.4Розмноження ...................................................................................

2.5Шкідники і хвороби………………………………………………

3. Автоматизація і механізація..........................................................

4.Техныка безпеки.............................................................................

5. Висновки ………………………………………………………………………

6. Література ………………………………………………………………………

(рис.1)

Вступ

Чи любите ви тюльпани так, як люблю їх я?

Я люблю всі тюльпани: дикі і культурні; прості і махрові, лілієквіткові і бахромчаті; одноколірні і самих фантазійних забарвлень, ранньоквітучі і пізні

Для мене немає більшої радості, ніж ранньою весною вийти в поле і помилуватися скромною красою диких тюльпанів двоквіткових, Делаклюза, Біберштейна, що іменуються в народі «пролісками», «зірочками»(рис.1). Вони - зменшена копія культурних тюльпанів. Вони - найбільш ранні з тюльпанів.

Тюльпан, квітка з бурхливим минулим. Коли у Голландії починається весна, здається, що тисячі акрів «оживають». Раптом ніби вибух кольорів, розквітають яскраві полоси тюльпанів на поля, створюючи квіткове чудо, яке приваблює туристів з усього світу.

Взагалі тюльпани родом з Турції. За словами Аденоїди Л.Сторк, тюльпани зображені в Турецьких орнаментах ХІІ віку, але в європейській літературі про тюльпани вперше згадується в 1550-х роках. У 1553 р один мандрівник з Франції написав, що здивовані іноземці купили невідомі «червоні лілії» з великими головками лука на базарах Константинополя. Місцеві називали квітку днельбенд, що означає «тюрбан» на турецькому. І це слово як пояснює Сторк, стало етимологічним словом назві «тюльпан».

Один іноземець, зацікавлений цими схожими на тюрбани квітками, був Охир Тілен де Бузбек, австрійський посол в Турції (1555-1562).

Він привіз кілька луковець з Константинопаля у Вену, де їх посадили в садах Фердинанда і, імператора із династії Табебургов.

Там квіти розквітали під наглядом Шарля де Леклюза, французького ботаніка,більш відомим під своїм латинським ім’ям Карл Клузіус.

Незабаром слава Клузіуса привабила увагу Лейденського університету в Нідерландах, і його умовили стати куратором університетського ботанічного саду. У жовтні 1593 р з «таємним запасом луковиць тюльпану». Клузіус приїхав в Лейден. Кілька місяців по тому, весною 1594 р новий сад Клузіуса став місцем самого першого тюльпана розквідшого у Нідерландах.

Яскраві кольори і екзотичні форми тюльпану зачарували голанці. Романтичні історії про неймовірні ціни, за які турецькі сулеймани віддавали луковиці тюльпану, зробили їх об’єктом заздрощів громадян, турбуючи про свій престиж.

Скоро вирощування тюльпанів стало прибутковим ділом, а коли попит почав перевищувати пропозиції, ціни на луковиці підскочили і викликали бурхливий період котрий голандськиі історики називають тюльпенведе, або тюльпаноманія.

Тюльпаноманія достигла свого апогею у 1630 р, коли луковиці тюльпанів стали найбільш розкупаємим товаром. У ті часи, за словами спеціаліста в області історії та культури Олівєра Імплес, більше можливо було купити картину з тюльпаном, виконаною Яном Д. де Хими (великий голландський наттюрморист ХVII в) ніж луковицю рідкого сорту тюльпану. Одну луковицю давали, як придане нареченій, три коштували як дім у канала, а всього одну луковицю віддавали за прибуткову пивоварню, це був сорт тюльпану Брассері. Торговці луковиць заробляли приблизно 44000 доларів в місяць.

Постійно зростаючі ціні підштовхували багатьох сімей з середніх і бідних слоїв грати на біржі по продажу тюльпанів. Закладали будинки, підприємства, для того щоб можливо було купити луковиці для перепродажу по більш вигідним цінам. Продаж і перепродаж проводився в кілька разів у ті часи, як луковиці навіть не виймали з ґрунту. Бідні ставали багатими, а багаті надбагатими. Торгівля луковицями стала не контролюючим ринком для гравців на біржі, але раптом у 1637 році число проданих луковиць переважило число куплених на ринку. Майже за рік тисячі голландців перетворилися з багатих у бідних.

Але пристрасні захоплення тюльпанами та галуззю розведення луковиць тюльпанів знов стали процвітати. І дійсно до ХVIIІ століттю голландські тюльпани стали відомими, що турецький султан Ахмед Ш імпортував з Голландії тисячі тюльпанів. Так після того мандрування голландський нащадок турецьких тюльпанів повернувся на свою батьківщину.

Сьогодні вирощування тюльпанів стало ведучою галуззю у Нідерландах – або гарним бізнесом, як кажуть деякі. З 34000 км2 площі країни близько 7700 гектарів використовується під вирощування луковиць тюльпанів. Кожен рік 3300 квітникарів країни експортують близько двох мільярдів цибулин в більше ніж 80 країн.

Хоча у тюльпана було бурхливе минуле, пристрасне захоплення людьми цим улюбленцем садів засилилось незмінним. На протязі століть це гарна квітка надихає художників, поетів та вчених замальовувати на холсті паперу його струнку форму і вражаючі кольори. Так один вчений ХVIIІ столітті Йохани Кристлан Бенешан, написав монографію про тюльпани на німецькій мові, він назвав трактат «тюльпан во славу його творення» і для задоволення благородних людей. Для Бенешана і багатьох інших авторів, заснували Аденоїди Стор, тюльпан не просто річ у руках садівника.

До Росії тюльпани завезли 1702 року і відтоді, протягом двох століть, цибулини систематично завозилися з Голландії. Тільки в кінці ХІХ століття їх вперше стали вирощувати самостійно у Росії.

Легенда про тюльпан.

Довгий час існувала легенда про те, що бутон жовтого тюльпану містить в собі сильну енергію і той, хто зможе відкрити його стане щасливим. Але не було такої людини, що здатна булаб відкрити цей ніжний бутон. Аж поки на цей склон прийшла гуляти мати з маленьким сином. Хлопчик вперше побачив гарну квітку і побіг до неї, бажаючи роздивитись дивовижну та прекрасну рослину поближче. Коли хлопчик підійшов до тюльпана його обличчя озарила посмішка, а склону рознеслося єхо, що повторювало дзвінкий дитячий сміх. Тюльпан розкрився назустріч широї дитячої посмішки, сміх хлопчика зробив те, що не могла зробити ніяка земна сила.

З того часу прийнято дарувати тюльпани всім, хто счастливий. На свята або просто так, подаровані квіти приносять гарний настрій, а тим паче квітки тюльпану.

І звісно ж, тюльпани вважаються символом чистого та справжнього кохання. І це не дивно, така красива квітка не може обійти стороною це дивовижне почуття.

Основна частина

Ботанічна характеристика

За класифікацією 1981 року садові сорти тюльпану ділять на 4 групи і 15 під груп.

Перша група – ранньоквітучі, висотою до 40 см.

  • Клас 1. Прості ранні;

  • Клас 2. Махрові ранні.

Друга група – середньо квітучі, висотою 50 - 75 см:

  • Клас 3. Тріумф – тюльпани;

  • Клас 4. Дарвінови гібриди.

Третя група – піздньоквітучі, висотою 60 см:

  • Клас 5. Прості піздні;

  • Клас 6. Лілієквіткові;

  • Клас 7. Бахромчасті;

  • Клас 8. Зеленоквіткові;

  • Клас 9. Рембрант-тюльпани;

  • Клас 10. Попугайчасті;

  • Клас 11. махрові піздні.

Четверта група – види тюльпанів та їх гібриди.

  • Клас 12. Тюльпан Кауфмана, його різновиди та гібриди;

  • Клас 13. Тюльпан Фостера, його різновиди та гібриди;

  • Клас 14. Тюльпан Грейга, його різновиди та гібриди;

  • Клас 15. Дикі види тюльпанів, їх різновиди та гібриди.

У світі існує декілька тисяч сортів тюльпанів, але не всі вони використовуються для вирощування квітів на зріз. Ассортимент тюльпанів які використовуются для вирощування квітів на зріз включає близько ста сортів.

Представники

Перша група. Прості ранні

( рис.2)

Christmas Marvel  (Кристмас Марвел)

Колір яскраво-рожевий

Висота рослини 30-40 см

Строк цвітіння середній

Висота бокалу 9см

Період цвітіння до 20 днів

Сорт придатен для самої ранньої вигонки – уже на початку грудня, навіть по 9 градусній технологій.

П реша група. Махрові ранні

Largo  (Ларго)

(рис.3)

Колір червоний

Висота рослини 40-45 см

Строк цвітіння середній

Висота бокалу 8 см

Період цвітіння до 20 днів

Гарний сорт для вогинки та озеленення, в процесі цвітіння трохи змінює своє забарвлення на більш бордове.

M ondial  (Мондиал)

(рис.4)

Колір білий

Висота рослини 40-45 см

Строк цвітіння середній

Діаметр бокалу 12см

Період цвітіння до 20 днів

Квітка біло-кремового кольору. По мірі цвітіння стає сніжно-білим. Є дуже устойчивим до хвороб. Зріз та вигонка дуже високої якості.

Преша група. Махрові піздні

Horizon  (Хоризон)

(рис.5)

Колір червоний з білою каймою

Висота рослини 45-50 см

Строк цвітіння середній

Діаметр бокалу 9 см

Міцний сорт з крупним листям та товстим квітконосом. Квітка густо махрова, червона з білою широкою каймою. Зріз та вигонка є найвищої якості. При озеленнені є справжньою прикрасою ділянок та клумб

Друга група. Тріумф – тюльпани

Abu Hassan  (Абу Хассан)

(рис6)

Колір червоно-коричневий з жовтою каймою

Висота рослини 45-50 см

Строк цвітіння середній, піздній

Діаметр бокалу 9 см

В процесі цвітіння забарвлення стає все більш коричневою та насиченою. Сорт-шедевр, цінується за дуже ефектне забарвлення квітки, дає зріз та вигонку найвищої якості.

G avot(Гавота)

(рис.7)

Колір коричнево-пурпуровий з кремовою каймою

Висота рослини 40-50 см

Строк цвітіння середній

Діаметр бокалу 8 см

Відомий чеський сорт з оригінальним забарвленням. Тендітна квітка з крупним бокалом. Дає зріз та вигонку високої якості. Надзвичайно красиво виглядає в озелененні.

Yellow Crown  (Йеллоу Краун)

( рис.8)

Колір жовтий

Висота рослини 45-55 см

Строк цвітіння середній

Діаметр бокалу 9 см

Оригінальний сорт. Незвичайно сручені лепестки квітки помітно виділяють його серед інших тюльпанів.

Прекрасні для вигонки та зрізу і надають неповторний вид клумбі.

R oyal Ten  (Ройал Тен)

Колір пурпурно-білий

Висота рослини 55-60 см

Строк цвітіння середній

Висота бокалу 9,5 см

Насичено рожево-пурпурна квітка з білим низом та оригінальним бокалом.

Red Power  (Рэд Пауэр)

Колір малиново-червоний

Висота рослини 55-60 см

Строк цвітіння середній

Висота бокалу 8 см

Відносно новий сорт. Високий, із стройним листям і крупним бокалом.

Друга група. Дарвінові гібриди.

Parade 316  (Парад 316)

Колір червоний

Висота рослини 60-70 см

Строк цвітіння середньо-ранній

Висота бокалу 11 см

Висока, міцна квітка. Бокалоподібний. Квітка яскраво насиченого червоного кольору. Відрізняється більш мощним ростом та більш крупним бокалом від Parade.

Третя група. Лілієквіткові

C laudia  (Клаудиа)

Колір світло-фіолетовий з білою каймою

Висота рослини 40-50 см

Строк цвітіння середній

Висота бокалу 7 см

Підчас вигонки помітно збільшується в розмірах квітка. Устойчив в зрізі.

Cobra  (Кобра)

Колір червоно-оранжевий з жовтою каймою

Висота рослини 50-60 см

Строк цвітіння ранній

Висота бокалу 7 см

Дуже сильна рослина. Із великої луковиці виростає по дві квітки на одному квітконосі, не рідко три, а іноді навіть чотири. Гарна у вигонці. На клумбі виглядає суцільними оранжево-червоним корвом.

Третя група. Бахромчасті

C ambridge  (Кэмбридж)

Колір кремово-білий

Висота рослини 50-55 см

Строк цвітіння середній

Висота бокалу 9 см

Cummins  (Камминс)

Колір фіолето-бузковий з білою каймою

Висота рослини 50-55 см

Строк цвітіння піздній

Висота бокалу 9 см

Має надзвичайну білу бахрому. Тканина квітки жорстка, на сонці сильно не розкривається. Сильна рослина. Відносно новий сорт. Декоративно виглядає на клумбі.

Siesta  (Сиеста)

К олір бузковий з білою каймою

Висота рослини 45-50 см

Строк цвітіння середній

Висота бокалу 9 см

Відмінний, високий сорт з ніжним бузково-рожевим кольором та білою бахромою.

Fringed Elegance  (Фринджед Элеганс)

Колір лимонно-жовтий

Висота рослини 60-65 см

Строк цвітіння ранній

Висота бокалу 9 см

Квітка бокалоподібна, лимонно-жовтого з рожевии плямами кольору та блідно-жовтою бахромою.

Попугайчасті.

S uper Parrot  (Супер Пэррот)

Колір білий з зеленим

Висота рослини 40-45 см

Строк цвітіння середній

Висота бокалу 6 см

Відомий сорт. Відмінний у вигонці та має шикарний вигляд у відкритому грунті на клумбі.

Четверта група. Тюльпан Фостера

L enins Memorial  (Ленинз Мемориал)

Колір яскраво-червоний з пупруним відтінком

Висота рослини 50-55 см

Строк цвітіння дуже ранній

Висота бокалу 12 см

Дуже ранній сорт, розквітає одним з перших, буквально через 3-4 тижня після сходження снігу. Придатен для зрізу та вигонки. Для отримання зрізу в дуже ранні строки, можливо вирощувати в простих плівкових парниках.