Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Агротехніка вирощування тюльпанів.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
954.37 Кб
Скачать

Техніка безпеки

Створення здорових та безпечних умов праці – справа державної важливості. Законодавством передбачені правила (норми) охорони праці, обов’язкові для адміністрації підприємств, та інструкції, обов’язкові для робітників і службовців. Робітники повинні знати й виконувати вимоги інструкцій з охорони праці. Порушення правил і інструкцій з вини працівника розглядається як порушення дисципліни праці.

Основоположним документом, що визначає правові норми й відповідальність адміністрації підприємств і організацій за охорону праці та створення безпечних умов є Кодекс законів про працю. Кодекс визначає режим робочого часу й відпочинку, гарантії та пільги для жінок. Підлітків і деяких інших категорій працівників.

Законами передбачено безплатну видачу робітникам і службовцям спецодягу й інших засобів захисту, мила, знешкоджувальних засобів, молока та лікувально-профілактичного харчування.

Навчання працівників безпеки праці провадиться на підприємствах незалежно від ступеня небезпеки виробництва при підготовці нових робітників, проведенні інструктажів і підвищенні кваліфікації.

Нових робітників навчають у навчальних майстернях, кабінетах охорони праці або безпосередньо на робочому місці під керуванням майстра, висококваліфікованого бригадира або робітника.

Інструктажі з охорони праці за часом і характером проведення поділяються на:

- вступні;

- первинні;

- повторні;

- позапланові;

- поточні.

Вступний інструктаж провадить головний інженер, головний спеціаліст або особа, на яку покладено обов’язки інженера з охорони праці, з кожним із тих, кого приймають на роботу, незалежно від стажу, освіти, фаху та посади, на яку він вступає, а також із відрядженими, учнями й студентами, що прибули на практику. Вступний інструктаж провадять за 2- чи 3-годинною програмою в кабінеті охорони праці. Після цього роблять запис у журналі реєстрації вступного інструктажу, контрольньому листі та посвідченні, яке видають проінструктованому.

Первинний інструктаж на робочому місці, повторний та позаплановий інструктажі провадить безпосередній керівник робіт з оформленням відповідного запису в журналі реєстрації на робочому місці.

Поточний інструктаж провадить майстер (начальник цеху чи дільниці) у разі ліквідації аварії, ремонтних та інших робіт за постійної небезпеки травмування. При цьому на ведення робіт оформляється наряд-допуск у двох примірниках з підписом головного інженера (головного спеціаліста, заступника керівника).

Навчання й атестація керівних працівників підприємств і організацій здійснюються один раз за 3 роки, усіх інших керівників та інженерно-технічних працівників – один раз за 2 роки. Особи, які не склали іспитів першого разу чи повторно (не пізніше трьох місяців), звільняють з посади.

Інженерно-технічні працівники підвищують свою кваліфікацію на курсах (семінарах) підвищення кваліфікації або курсах із безпеки праці не рідше одного разу за 3 роки. Курси навчання робітників провадяться щороку.

При проектуванні, організації та виконанні технологічних процесів ГОСТ 13.3.002 – 75 необхідно передбачати :

- усунення безпосереднього контакту робітників з початковим матеріалом, заготовками та відходами виробництва, які можуть виявитися небезпечними;

- використання комплексної механізації і автоматизації при наявності небезпечних та шкідливих виробничих факторів;

- систему контролю та управління технологічним процесом, що забезпечує захист працюючих та аварійне відключення виробничого обладнання;

- своєчасне усунення та обеззараження відходів виробництва, що є середовищем небезпечних та шкідливих виробничих факторів.

Надмірні фізичні та психологічні навантаження у випадках порушень режимів праці та відпочинку призводить до втоми організму. Відсутність відпочинку спонукає до нестійких, а згодом і стійких патологічних порушень, які ведуть до захворювань. Робочим і службовцям надається перерва для відпочинку та харчування протягом не більше 2-х годин, яка не входить до робочого часу.

Граничні норми підіймання та переміщення вантажів вручну для жінок становить 10 кг – при підійманні та переміщенні вантажів з чергування з іншою роботою. 7 кг при підійманні та переміщенні вантажів постійно протягом робочої зміни. Для підлітків віком 16-17 років встановленні такі граничні норми переміщення та підіймання важких речей; для юнаків - 12,6 кг, для дівчат – 6,3 кг.

Техніка безпеки

І.Загальні вимого:

1. Кожен учень за спеціальністю квітникар при прийнятті на роботу повинен пройти вступний інструктаж по техніці безпеки, який проводить інженер по техніці безпеки господарства. Також необхідно провести інструктаж по техніці безпеки на робочому місці, який проводить майстер.

Без проходження вказаних інструктажів по техніці безпеки учень до роботи не допускається.

2. Учень повинен користуватися спецодягом, спецвзуттям, засобами індивідуального захисту, які йому видають відповідно з умовами і характером виконуємої роботи, а також структурними нормами безкоштовної видачі спецвзуття, одягу та запобіжних засобів при роботі з ядохімікатами.

3. допустимі норми перенесення ручної кладі :

а) 10 кг - для підлітків жіночої статі у віці від 16 до 18 років;

б) 16 кг – для підлітків чоловічої статі у віці від 16 до 18 років;

в) 20 кг – для жінок, доросліших 18 років;

г) 50 кг - для чоловіків, доросліших 18 років.

ІІ. Правила безпеки при посадкових роботах:

1. підносити посадковий матеріал згідно норм по перенесенню ручної ваги;

2. Користуватися цілою тарою, якою переносять посадковий матеріал (щоб з ящиків не стирчали цвяхи);

3. Пересівати землю через гуркіт, вибирати трерді предмети, а також бите скло та камінці треба в спеціальних рукавицях;

4. Забороняється розкидати садовий інвентар : граблі, лопати, ящики для пікіровки рослин та ін..;

5. Забороняється ставити квіткові саджанці на несправні стелажі;

6. Забороняється користуватися несправним садибним інвентарем.

ІІІ. Правила техніки безпеки при роботі на спеціальних машинах::

1. Забороняється експлуатувати несправні машини, механізми та інструмент;

2. категорично забороняється знаходитись на ділянці, де працюють машини та механізми, а також біля машин та під ними;

3. Після довгочасної перерви в роботі по експлуатації машин та механізмів, інструментів забороняється допускати осіб, які не пройшли відповідного інструктажу по техніці безпеки;

4.Працювати в акуратно заправленому та підігнаному по розміру одязі, щоб кінці не розвівались. Довге волосся повинно бути заховане під хустинку;

5. Всі операції по обслуговування (змазку, регулювання, закріплення агрегатів, чистку ріжучих чи копаючих агрегатів) проводити при зупиненому двигуні та при відключеному джерелі струму.

ІV.Робота з отрутохімікатами:

1. Всі роботи з приміненням я до хімікатів повинні проводитись в суворій відповідальності з санітарними нормами по збереженню, транспортирові та приміненню отрутохімікатів в сільському господарстві;

2.Усі роботи здійснюються за інструкцією, використовуючи засоби індивідуального захисту: спецодяг, гумові рукавички, захисні окуляри, респіратори;

3. Усі робітники, направленні на роботу з отрутохімікатами, повинні пройти попередній медогляд;

4. Не допускаються до роботи з отрутою підлітки до 18 років, а також вагітні та годуючи груддю жінки;

5. Зберігати, відпускати, перевозити отрутохімікати треба тільки в спеціальних ємкостях, щоб міцно та надійно закривались. Та щоб відповідали технічним умовам приготування;

6. До робіт, на яких проходить контакт з отрутохімікатами, відносяться:

а) приготування розчинів;

б) транспортування отрутохімікатів;

в) зберігання їх на базі;

г) запилення та обприскування рослин;

д) внесення пестицидів у грунт;

е) приготування приманок.