Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Агротехніка вирощування тюльпанів.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
954.37 Кб
Скачать

Шкідники тюльпанів

На тюльпани нападають окремі виду комах, кліщів, совок і грызунов.

Кореневий цибульний кліщ – Rhizoglyphus echinopus R.etF. Найбільш небезпечний шкідник, повреждающий багатьох видів цибулинних і клубнелуковичных рослин, і навіть жоржини і іриси. Забираючись між лусочками, він угризається у кістковій тканині, робить ходи, истончает дінці. Цибулина швидко загниває і може прорости. У період вегетації розвиток ушкоджених рослин затримується, вони жовтіють, швидко заражаються грибними і бактеріальними захворюваннями і погибают

Кліщі ясно-жовтого кольору, блискучі, з короткоовальным тілом, суживающиеся до задньому кінцю, розміром до 0,7-0,8 мм. Дорослі особини мають 4 пари ніг, личинки – 3. Усі стадії розвитку кліщів відбуваються у цибулині і при оптимальних умовах (температура 23-25(С, вогкість повітря вище 60%) завершуються за 25-30 днів. При несприятливі погодні умови утворюється стійка стадія - гипопус, у якій кліщ тривалий час зберігає життєздатність. Поширюється шкідник з грунтом, посадковим матеріалом чи переноситься на інструментах при обробці землі. У цибулину проникає через дінці чи механічні повреждения.

З профілактичної метою після тюльпанів (та інших цибулинних) на ділянці треба вирощувати стійкі до вредителю рослини: тагетес, пиретрум, дельфиниум, помідори, редис.

Викопані цибулини слід старанно переглянути усунути все уражені кліщем чи підозрілі. Потім посадковий матеріал необхідно перев'язати протягом 10-15 хв в 0,3%-ном розчині рагора чи кельтана, після чого просушити і зберігати у умовах. Можна пересипаючи цибулини крейдою, який прилипає до тіла кліщів і вони гинуть від иссушения.

Перед посадкою цибулини протравливают звісно ж. Хороші результати дає термічна обробка: посадковий матеріал треба опустити п'ять хв в воду, підігріту до 35-40(С.

Якщо кліщ виявлено під час вегетації рослин, проводять обприскування 0,2%-ным розчином кельтана чи рагора.

Оранжерейна попелиця – Myzodes persiae Sulz. Нападає на тюльпани при выгонке. Це дрібний шкідник яйцеподібної форми, жовтий, зелений чи рожевий, з поперечними темно-зеленими смугами, безкрилий, часом і крилатий. Поселяється на надземних органах рослин, у період вегетації, а на луковицах. Пошкоджені попелицею пагони і квіти деформируются.

Хороші результати боротьби з шкідником дають такі пестициди, як фозалон, рогор, антио, метафос, сайфос, які потрібно чергувати, щоб уникнути звикання тлі до препаратів. Оздоровляющее дію при вирощуванні тюльпанів у відкритому грунті надають инсектицидные рослини – пиретрум, махорка, чемериця, які рекомендується вирощувати неподалік тюльпанов.

Важливе значення мають агротехнічні заходи, створені задля зміцнення рослин, і навіть правильне внесення добрив. Так, перегодовування азотом знижує стійкість тюльпанів і шкідників, зокрема і до попелиці, а фосфорно-калийные підгодівлі зменшують шкідливість оранжерейної тли.

Цибульна журчалка – Fumerus strigatus Fall. Луковичным рослинам шкодять личинки цієї мухи, які пробираються у цибулину через дінці і роблять у ній ходи. Сама муха справляє враження кімнатну, але крупніша ее.

Тіло цибульної журчалки зелене, з металевим блиском, довжиною не більше однієї див, на черевці є три пари вузьких полулунных плям. Личинки зеленувато-сірі, довжиною до 1 див, зморшкуваті, з коричневими відростками на кінцях. Зимують вони у грунті й у луковицах. Мухи першого покоління починають літати наприкінці квітня – червні. Вони відкладають грунті яйця, у тому числі через стадії личинки та кралечки через 45-50 днів розвиваються мухи другого поколения.

Як боротьби з цим шкідником рекомендується осіння глибока переор ділянки з оборотом пласта. Знижує поширення цибульної журчалки також мульчування грунту торфом, у якому муха не відкладає яєць. Під час вегетації неодмінно треба видаляти все хворі рослини разом із цибулиною і спалювати їх. Перед посадкою цибулини опудривают фозалоном, сайфосом чи занурюють їх у 5-10 хв в 0,1%-ный розчин рагора чи 0,2%-ный розчин карбофоса. Хороші результати дає опудривание грунту нафталіном з розрахунку 3-5 р одне растение.

Капустянка - Gryllotalpa gryllotalpar Sp. Перегризає корені і стебла рослин, об'їдає луски цибулин. Пошкоджені рослини легко заселяються збудниками хвороб. Капустянка воліє зрошувані ділянки і добре угноєні грунту. Заходами боротьби є глибока оранка грунтів, систематична боротьби з бур'янами, розкидання отруєних приманок вздовж рядков.

Проволочники – сем.Elateridae Sp. Шкодять личинки, пошкоджуючи луски і точку зростання, виїдають дінці під час вегетації. Проволочник влаголюбив і з подсыханием грунту йде всередину. Заходи боротьби – обробляти культуру з збереженням сівозміни, утримувати ділянки чистими від бур'янів, проводити розпушування почвы.

Стеблева нематода – Ditylenchus dispaci Filip. Ушкоджуються вегетативні органи рослин. На листі виникають кремові чи жовті смуги, подовжні розриви і діри. На цветоносе спостерігаються невеликі рани, здуття. На уражених рослинах квітка часто вигинається до однієї бік, деформуються і знебарвлюються пелюстки, луски цибулин жовтіють, стають коричневими і загнивают. Заходи боротьби – якісна підготовка грунту, своєчасна посадка, фитопрочистка, видалення хворих цибулин при зберіганні, вдягання грунту протягом місяця перед посадкою тиазоном, дотримання севооборота.